Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Copiii de aur ai Constanţei strălucesc pe alte meleaguri

ro

17 Jul, 2014 00:00 1958 Marime text
Frustrare, amărăciune şi regret. Acestea au fost senzaţiile care m-au încercat şi care mi-au umbrit, paradoxal, bucuria, la aflarea veştii că sportivul constănţean Vlad Caraş a devenit dublu campion mondial la lupte pe plajă.

În vârstă de 19 ani, acesta a fost încoronat rege al nisipului atât la juniori (menţinându-şi titlul cucerit anul trecut), cât şi la seniori! O performanţă fabuloasă, care nu-i la îndemâna oricui şi care confirmă, o dată în plus, uriaşul său potenţial. Din păcate, deşi format la Constanţa de neobosiţii şlefuitori de talente de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, Vlad nu mai reprezintă un club local, el fiind legitimat de câţiva ani la CSM Reşiţa. Constanţa sportivă nu se poate bucura pe deplin de reuşitele semeţului luptător. Iar exemplul lui Vlad nu e singular. Toţi luptătorii de mare valoare de pe litoral reprezintă în prezent alte grupări din ţară, neputând fi ţinuţi la malul mării.

Fratele mai mic al lui Vlad, Ionuţ Caraş (18 ani), s-a transferat la Steaua, acolo unde a ajuns şi Denisa Macovei, lansată pe orbita performanţei (are medalie de bronz la Campionatul European de juniori) de Mangalia. Iar Astra Arad a înregimentat o tripletă teribilă de la LPS: Dorin Pârvan (vicecampion european de juniori) - Cătălin Căşaru - Iulian Grăjdan. Eforturile financiare puse în slujba luptelor constănţene ale lui Gigi Pambuca (preşedintele Asociaţiei de Lupte Constanţa) sau ale fraţilor Luca, la Mangalia sunt de subliniat, dar ele trebuie susţinute. Asemenea pasionaţi, rara avis în sportul constănţean, trebuie ajutaţi şi de alţi oameni cu dare de mână, astfel încât forţele conjugate să ridice o barieră în calea exodului copiilor Constanţei spre alte meleaguri. Altfel, scurgerea de campioni va continua la nesfârşit.

Iar această situaţie nu se întâlneşte numai la lupte. E o realitate generalizată în sportul constănţean, extrem de vulnerabil la graniţa dintre juniorat şi seniorat, în ciuda faptului că beneficiază de antrenori de calibru, care au instituit un sistem de pregătire performant. Să ne amintim doar de tenisul de masă, câţi tineri performeri au ieşit pe poarta LPS-ului şi câţi au şi rămas în Constanţa, să le aducă glorie doar cluburilor locale. Sigur, la Naţionalele interne unii vin şi reprezintă CS Farul, însă în rest, concurează pentru cluburi din străinătate.

Rând pe rând, de-a lungul anilor, au părăsit Constanţa Eliza Samara, Iulia Necula, Ioana Ghemeş, Alexandra Chirametli, Irina Hoza, Andreea Filip, Andreea Mămăligă, Ana-Maria Sebe, Cristina Hârâci, mai demult, Andrei Filimon şi Costel Cioti, iar de curând, Lucian Munteanu. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, fabrica de campioni de la LPS continuă să producă, însă este păcat să ne bucurăm de aceste adevărate nestemate doar la nivel de juniori şi să nu le admirăm strălucirea, la Constanţa, zi de zi, şi ca seniori, în deplina lor afirmare.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii