Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cooperativa „Munca în zadar“ şi legenda Meşterului Manole

ro

08 Mar, 2017 00:00 2233 Marime text
În acest weekend începe turneul play-off al Ligii 1 la fotbal, în care e angrenată şi FC Viitorul. Echipa lui Hagi a încheiat pe locul întâi sezonul regulat, la patru puncte de ocupanta poziţiei secunde, Steaua, şi la zece lungimi de a şasea clasată, Dinamo, ultima echipă care a prins această fază a competiţiei. Controversatul sistem al înjumătăţirii punctelor în play-off îi taie însă din aripi echipei de pe litoral.
 
Reducerea la jumătate a punctajului şi rotunjirea sa în plus (acolo unde e cazul), în play-off şi play-out, au adunat păreri pro şi contra. Eu mă situez în tabăra celor care consideră că această metodă nu e bună. Argumente precum „astfel cresc spectaculozitatea şi suspansul competiţiei“, „toate echipele primesc şanse şi rămân motivate în bătălia de cucerire a titlului“ sau „lupta rămâne deschisă“, la care fac referire unii, partizani ai acestui sistem, nu mă conving de nicio culoare.
 
Până la urmă, e vorba de o muncă pe parcursul unui tur şi al unui retur, e vorba de puncte câştigate pe teren, pe merit, nu e vorba de Cooperativa „Munca în zadar“. La finele sezonului regulat, clasamentul a arătat astfel: 1. FC Viitorul - 51p, 2. Steaua - 47p, 3. Astra Giurgiu - 44p, 4. CFR Cluj - 43p, 5. CSU Craiova - 43p, 6. Dinamo - 41p. După ciuntirea punctelor, ierarhia se prezintă aşa: 1. FC Viitorul - 26p, 2. Steaua - 24p, 3. Astra - 22p, 4. CSU Craiova - 22p, 5. CFR Cluj - 22p, 6. Dinamo - 21p. La ce bun munca din sezonul regulat dacă tu, lider la finele acestei faze, te trezeşti apoi că diferenţa faţă de ceilalţi s-a redus substanţial? Ca în Legenda Meşterului Manole, o bună parte din ce a construit FC Viitorul ziua s-a dărâmat noaptea.
 
Însă, ca orice lucru imperfect, şi acest sistem de reducere a punctelor ar putea fi îmbunătăţit. Să se reducă, primesc, dar să se modifice, pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. De ce nu se reduc punctele în funcţie de clasamentul de la finele sezonului regulat? Întreb şi eu. Adică liderului să i se ia mai puţine puncte, echipei de pe locul doi mai multe şi tot aşa până la şase. La fel şi în play-out. Să se respecte ierarhia dată de rezultatele din tur şi retur, altfel, la ce bun strădania de a te clasa pe primul loc în timpul sezonului regulat?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii