Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Conştiinţa civică face diferenţa dintre curat şi murdar

ro

12 Apr, 2016 00:00 2246 Marime text
Au mai rămas aproximativ două luni până la desfăşurarea propriu-zisă a alegerilor locale. România va ieşi la vot şi va alege primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni noi. Cu alte cuvinte, aşa cum îşi doresc mulţi dintre noi, va fi aleasă schimbarea. Sau nu. Este la fel de posibil ca România să iasă la vot şi să aleagă aceeaşi clasă politică, aceleaşi partide, aceiaşi oameni în fruntea administraţiilor locale.
Deseori, pe adresa de mail a redacţiei curg mesaje ale oamenilor care îşi exprimă nemulţumirea faţă de cei care ne conduc. Dar o întrebare - retorică - apare întotdeauna: „Oare noi nu avem nicio vină pentru ce ni se întâmplă?”. Răspunsul este afirmativ. Dacă vrem o schimbare în vieţile tuturor, aceasta trebuie să vină din interior, să plece mai întâi de la noi. Puterea exemplului, mai bine spus.

Trebuie să arătăm că ne pasă. Şi am putea să luăm un studiu de caz: gunoiul de pe drumurile publice. Majoritatea ne-am plâns de lipsa coşurilor de gunoi de pe străzi, de faptul că pur şi simplu nu avem unde să ne aruncăm resturile. Cu acest argument, am dat vina pe reprezentanţii administraţiei locale. Dar numai ei poartă vina oare? Noi nu avem chiar nicio responsabilitate în această privinţă?
Numai eu am văzut atâţia bătrâni care îşi aruncau cutiile de bere în parcuri sau tineri care scuipau cojile de seminţe pe stradă. Înţeleg, nu sunt coşuri… Şi dacă nu sunt, aşa trebuie să procedăm? Cred că despre asta vorbim. Despre tine, despre mine, despre noi toţi. Împreună putem schimba ceva. Fiecare schimbă ceva în „pătrăţica“ lui, apoi întreaga lume.
 
Soluţii există. Trebuie doar să deschidem ochii. În primul rând, am putea începe cu copiii. Dacă de mici ar fi educaţi să se îngrijească nu doar de spaţiul personal, ci şi de cel public, alta ar fi atitudinea lor atunci când ar vedea deşeuri pe străzi. Ne mirăm când auzim că în ţările civilizate oamenii nu aruncă nici măcar un pai pe jos, iar dacă întâlnesc unul, îl duc chiar ei la locul de depozitare a deşeurilor. Şi aici, răspunsul este evident. Totul pleacă de la educaţie.

O altă soluţie este sortarea deşeurilor. S-a mai încercat în România şi se tot încearcă de ani buni, însă tot la capitolul educaţie revenim. În întreaga lume, statele se confruntă cu problema încălzirii globale şi cu poluarea masivă. Uniunea Europeană trage de urechi România de câte ori are ocazia şi o avertizează să închidă gropile de gunoi, care poluează totul în jur. Hectare întregi sunt pline de deşeuri lăsate la voia întâmplării. Sunt vizitate însă de păsările cerului, care se înfruptă din resturile noastre. Aceleaşi păsări vin în oraş şi împrăştie bacteriile.

Cu alte cuvinte, în România nu se vorbeşte prea mult de reciclare şi de poluare. Noi am rămas tot cu problemele noastre. Să-l dăm jos pe „X” pentru că „Y” este mai bun. Aşa să fie?!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii