Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cinste medicilor! Unora - Să fim oameni cu cei care ne ţin în viaţă!

ro

28 Apr, 2017 00:00 8238 Marime text
Vă mai amintiţi cazul de acum câteva luni când un individ a încercat să violeze asistentele şi doctoriţa de la Urgenţă? Sigur că nu, abia dacă a fost mediatizat. Era cam în aceeaşi perioadă în care vorbeam despre respectul pe care şi noi, ca pacienţi, îl datorăm medicilor.
 
Realitatea însă ne arată că, departe de un cuvenit respect pentru profesia aleasă, mai degrabă tratăm medicii cu... posteriorul. Îi bălăcărim că sunt şpăgari, că pleacă - nu, fug! - din ţară ca potârnichile. Bine, dar noi n-am pleca, de am avea şansa? De ce să fim ipocriţi? De ce să nu admitem că e vorba şi de invidie când condamnăm medicii că pleacă din ţară, nu numai de patriotism?
 
Să nu cădem în vreo extremă: sigur că sunt şi zeci, poate mii de medici puşi pe căpătuială. Sigur că mulţi dintre ei ne tratează şi ei cu... posteriorul dacă nu le „băgăm în buzunar“. Dar asta nu înseamnă că sunt toţi la fel. Asta nu înseamnă că suntem îndreptăţiţi să generalizăm. Că suntem îndreptăţiţi să îi urâm ori chiar să îi agresăm. Ştiţi că medicii şi celelalte cadre medicale de pe Ambulanţă sau SMURD-uri se confruntă adesea cu situaţii în care viaţa, integritatea fizică (de cea psihică nu cred că mai are rost să vorbim) le sunt puse în pericol chiar de către rudele celui pe care vor să îl salveze?
 
Ştiţi că sunt oameni care aruncă după ei cu pietre? Ştiţi că unii vin cu furca?
 
Şi revenind la cazul de la care am plecat, aţi auzit să se fi luat vreo măsură? Să le fi păsat domnilor guvernanţi?
 
Nu. Depinde de noi să fim oameni. Să fim oameni cu cei care ne ţin în viaţă.
 
Schimbarea nu pică din cer. Vine de la şi din noi. Haideţi să dovedim că suntem oameni şi avem cap şi judecăm dincolo de instinctele animalice! Gândeşte-te la asta când vrei să-i crăpi capul celui ce nu te-a putut ajuta şi dai vina pe el pentru eşecul tău!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii