Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce examen are de dat noul prefect al Constanţei?

ro

04 Mar, 2016 00:00 3225 Marime text
Unul dintre principiile pe care se întemeiază activitatea prefectului este „orientarea către cetăţean“, conform legii. Guvernul Cioloş a decis, ieri, câteva schimbări în teritoriu. Una dintre ele are loc şi la Constanţa. După mai bine de un an în care reprezentantul Guvernului în oraşul Constanţa a fost Constantin Ion, iată că acesta a fost înlocuit cu Adrian Nicolaescu.
 
Precizăm însă că Nicolaescu nu este chiar atât de nou. De altfel, acesta a mai ocupat funcţia de subprefect în perioada în care Dănuţ Culeţu era prefectul judeţului. Şi am mai putea spune aici multe despre activitatea sa, însă nu considerăm că este necesar.
 
Totuşi, pentru două întrebări vom căuta răspuns. 1: Ce aşteptări au cetăţenii judeţului de la noul prefect, Adrian Nicolaescu? 2: Cum va gestiona noul prefect problemele cu care se confruntă Prefectura Constanţa în momentul de faţă?
 
Ne vom axa, pentru început, pe a doua chestiune. O primă măsură emisă de Guvern vizează transparenţa în administraţiile publice locale. Iar în judeţul Constanţa avem destule probleme la acest capitol. De exemplu, la Primăria Medgidia, se percepe o taxă de 5 lei pentru o copie simplă a unei pagini din documente de interes public, în condiţiile în care, în mod normal, fotocopierea unei pagini A4 costă 0,20 lei şi, mai ales, ţinând cont de liberul acces la informaţiile de interes public, consfinţit prin Constituţia României. Taxa este practicată de vreo nouă ani, nu ar fi o poveste de actualitate. Însă cum va reuşi Prefectura să transparentizeze acţiunile acestei autorităţi locale rămâne de văzut.
 
În al doilea rând, noul prefect va trebui să gestioneze cât mai bine organizarea alegerilor locale, care au loc în luna iunie. Or, la acest capitol, ştim că judeţul nostru nu a stat întotdeauna foarte bine. Vă veţi întreba, probabil, ce rol are prefectul în organizarea alegerilor? Să ştiţi că are. Chiar unul important. Prefectul deţine şi calitatea de preşedinte al comisiei tehnice judeţene.
 
Să încercăm acum să răspundem şi la prima întrebare: ce aşteptări au locuitorii judeţului Constanţa de la noul prefect? Probabil că nevoile sunt multe. Cum el reprezintă garantul respectării legii la nivel local, cetăţenii oraşului, cred eu, ar vrea un mediu urban civilizat, în care legile să fie respectate de toată lumea, inclusiv de reprezentanţii administraţiei locale. După cum am arătat încă de la începutul editorialului, prefectul trebuie să îşi orienteze activitatea în funcţie de nevoile cetăţeanului.
 
Cred că cetăţenii judeţului Constanţa ar vrea să vadă mai multă implicare de la prefectul lor. Ar vrea să vadă cum administraţiile locale din judeţ sunt controlate şi verificate, cum primarii care încheie contracte cu firme apropiate lor, pentru a frauda statul, sunt demişi şi, mai ales, ar vrea să vadă un prefect care ştie să gestioneze o situaţie de urgenţă. Căci acesta a fost chiar motivul pentru care au fost demişi doi foşti prefecţi ai judeţului. Mai exact, ar fi gestionat necorespunzător situaţia drumurilor înzăpezite şi tragedia de pe lacul Siutghiol, unde s-a prăbuşit un elicopter.
 
Până la urmă, dincolo de nevoile cetăţenilor, de care sperăm să ţină cont Adrian Nicolaescu, eu cred că acesta trebuie să treacă de unul dintre cele mai grele examene din viaţa sa: gestionarea şi organizarea alegerilor locale din luna iunie. Îi urăm succes!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii