Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cât de greu este să fii condamnat la închisoare în România. Ce beneficii vor să le asigure parlamentarii celor care au încălcat legea

ro

05 Apr, 2018 00:00 2426 Marime text
În fiecare zi, guvernanţii şi parlamentarii nu fac altceva decât să ne convingă de faptul că priorităţile în ţara aceasta nu sunt cetăţenii care îşi văd de treabă şi îşi achită taxele şi impozitele la zi. Dovadă stau ultimele decizii luate în Parlament zilele acestea, care vin în sprijinul celor ce au comis diverse infracţiuni.
 
Mai exact, chiar dacă au tâlhărit, au furat, au violat sau au săvârşit fapte de corupţie, infractorii pot sta liniştiţi deoarece au mari şanse să îşi execute pedeapsa în confortul oferit de propriile locuinţe.
 
Decizia a fost luată zilele trecute de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, care a adoptat unele amendamente ale PSD ce prevăd ca persoanele condamnate, inclusiv pentru corupţie, la pedepse de până la cinci ani de închisoare vor putea beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau, în weekend, într-un centru special înfiinţat.
 
Potrivit amendamentelor adoptate, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executare la domiciliu a pedepsei, executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la cinci ani de închisoare.
 
Astfel, cei condamnaţi la închisoare pot veni doar în weekend să îşi ispăşească pedeapsa în spatele gratiilor sau să stea bine-mersi acasă, în arest la domiciliu. Dacă pentru unii vestea este „bună şi nu prea“, având în vedere că locuiesc în garsoniere sau apartamente mici, pentru alţi indivizi condamnaţi la închisoare vestea poate fi foarte bună, mai ales că deţin locuinţe de sute de metri pătraţi şi se pot bucura de confortul de acasă fără probleme.
 
Decizia parlamentarilor este cu atât mai greu de digerat de cetăţeanul de rând plătitor de taxe cu cât, acum câteva săptămâni, s-a decis ca mulţi dintre cei condamnaţi să primească din partea statului compensaţii financiare deoarece ar fi executat pedeapsa în spaţii mult prea înghesuite. Mai exact, statul nu a fost suficient de atent cu infractorul să îi asigure acestuia confortul dorit.
 
Grav este că în ţara asta există probleme mult mai serioase ce par că nu îşi găsesc rezolvarea, iar aleşii poporului îşi pierd vremea încercând să îi ajute pe cei care au încălcat legea. Situaţia din domeniul sănătăţii pare că nu se îmbunătăţeşte, pacienţii fiind de multe ori umiliţi şi nevoiţi să îşi achite singuri tratamentul necesar. Asta în cazul în care au şansa să găsească medicamentele necesare.
 
Câţi dintre cei care au fost trataţi în condiţii improprii în spitalele din România au fost despăgubiţi de stat pentru confortul mult sub limită oferit? De ce infractorii au devenit brusc cei mai importanţi şi trebuie să li se asigure confort sporit? Nu spune nimeni că trebuie trataţi cu indiferenţă, dar, de departe, sunt alte probleme mai urgente cu care ar trebui să îşi ocupe timpul cei care au cerşit în urmă cu ceva timp votul cetăţenilor şi au promis că, odată ajunşi în funcţie, vor face să curgă lapte şi miere în această ţară.
 
Majoritatea uită toate aceste promisiuni şi după ce s-au instalat în fotoliile confortabile din Parlament „joacă“ după cum „cântă“ liderii grupurilor parlamentare pentru a nu excluşi din rândul celor care i-au susţinut.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii