Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Căpăţînă, Dragomir şi joaca de-a Dumnezeu!

ro

04 Apr, 2016 00:00 3358 Marime text


Cancerul constituie în întreaga lume o importantă problemă de sănătate publică, fiind, în prezent, pe plan mondial, a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. În Constanţa, din cauza ignoranţei şi, nu în ultimul rând, a prezenţei la conducerea spitalului şi a Consiliului Judeţean, care gestionează o parte dintre fondurile celei mai mari unităţi medicale din judeţ, a „vânzătorilor de iluzii“, bolnavii de cancer au mai primit o lovitură în moalele capului: de astăzi, 4 aprilie, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă, pentru că autorizaţia de funcţionare emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a expirat. Pacienţii vor fi incluşi, în urma demersurilor conducerii spitalului constănţean, pe listele unor centre de stat sau private din Bucureşti şi Galaţi. Datele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) arată că majoritatea aparatelor de radioterapie au primit aprobarea de funcţionare la începutul anilor 2000. Spre exemplu, cele două aparate de cobaltoterapie de la spitalele judeţene din Galaţi şi Constanţa datează din 2000, iar cele mai multe centre funcţionează în Bucureşti. Sunt şase la stat (Spitalul „Colţea“, Institutul Oncologic, Spitalul Militar „Carol Davila“, Spitalul „Elias“, Spitalul „Bagdasar-Arseni“ şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare) şi două la privat (Neolife şi Gral Medical). Cel mai vechi datează din 1998, iar cel mai nou - din 2013. Întrebare pentru Căpăţînă şi Dragomir? Cum se face că, deşi funcţionează din aceeaşi perioadă, durata de viaţă a acceleratorului de la Constanţa a expirat, iar cel din Galaţi funcţionează bine-mersi? Şi dacă povestea stă în picioare, de ce aţi lăsat să se ajungă până aici, domnule manager Căpăţînă? Nu cumva totul a fost socotit în amănunt, astfel încât şi secţia de radioterapie să fie transformată într-o afacere profitabilă, domnule Cristinel Dragomir? Ba bine că da!
 
„Finanţarea nu ar fi o problemă, serviciile sunt decontate de CNAS. Transportul pacienţilor va fi asigurat de spital şi de Consiliul Judeţean, important este să fie primiţi.“ Cu această declaraţie, cei doi ciocli ai sănătăţii constănţene consideră că şi-au încheiat misiunea umanitară! În judeţul Constanţa sunt înregistraţi peste 800 de pacienţi bolnavi de cancer. Conform studiilor medicale internaţionale, în 70% dintre cazurile nou-diagnosticate, radioterapia este obligatorie. Nu toţi fac radioterapie, însă, pentru cei care această procedură este vitală, cine garantează că bolnavului îi va fi administrat tratamentul în alte centre? Pe de altă parte, pot fi transportaţi aceşti pacienţi ca nişte simpli turişti, cu autocare sau microbuze, având în vedere starea lor de sănătate, la o distanţă de sute de kilometri? Pot fi programaţi pentru radioterapie toţi aceşti pacienţi într-o singură zi, într-un transport colectiv, dat fiind faptul că fiecare bolnav de cancer are de respectat o schemă individuală de tratament? Sunt întrebări ale căror răspunsuri sigur nu-i interesează pe aceşti vremelnici conducători care se joacă de-a Dumnezeu!!! În tot acest timp, bolnavi din toată Constanţa vor fi nevoiţi să facă naveta sute de kilometri pentru şedinţele de radioterapie care îi ţin în viaţă.

La poarta institutelor oncologice din România, zeci de bolnavi de cancer aşteaptă ore în şir ca să prindă un loc pe listele pentru radioterapie. Cei mai norocoşi sunt programaţi peste două, trei luni sau poate şi mai mult. Alţii nu mai apucă niciodată o programare. Cu toţii caută soluţii şi, în disperare, încearcă să cumpere bunăvoinţa unor medici sau merg la clinicile private. Oficial, în România, tratamentul de radioterapie, la stat sau la privat, este gratuit, conform unui subprogram din cadrul programului oncologic naţional, valabil de la 1 mai 2015. Pentru a primi tratamentul, bolnavul trebuie să îndeplinească doar trei condiţii - să fie asigurat în sistemul public de sănătate, să aibă bilet de trimitere de la un oncolog care are contract cu CNAS şi să meargă la un centru de radioterapie care să aibă serviciile medicale decontate de Casa de Asigurări. În România există 21 de centre de radioterapie, dintre care şase private. Centrele private percep şi taxe pentru alte servicii medicale, cum ar fi analizarea dosarului sau consultaţia, scanarea pentru iradiere. De parcă mergi să-ţi iei un credit la bancă, nu să trăieşti! Dar şi supravieţuirea a devenit în România echivalentă cu un împrumut de nevoi personale. Aceste cheltuieli pot ajunge de la câteva sute, până la mii de lei în privat. Apoi, ai nevoie de noroc cu carul. Dacă la clinica respectivă plafonul nu a fost atins, te programează, altfel, mai stai o tură. Fondurile de la stat pentru radioterapie există, dar ele presupun liste de aşteptare. Cine vrea tratamentul mai repede trebuie să plătească. Pentru capii sănătăţii de la Constanţa însă, şi bolnavii de cancer sunt doar nişte coduri numerice personale, nu nişte oameni care să existe în proiectele lor din sănătate!  Dar iată că ei, Dumnezeii, au găsit soluţia! Soluţia sistemului care face de ani buni la Constanţa doar business cu viaţa pacienţilor va fi, şi de această dată, externalizarea serviciului de radioterapie. Suntem anunţaţi că onor Spitalul Judeţean Constanţa împreună cu Consiliul Judeţean au început deja procedurile în vederea concesionării serviciului de radioterapie! 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii