Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cântăm prohodul neregulilor din secţiile de votare?

ro

21 May, 2016 00:00 2347 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, ieri, că pe data de 24 mai va avea loc tragerea la sorţi computerizată pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţul Constanţa şi a locţiitorilor acestora.
 
Noutatea constă tocmai în faptul că aceste desemnări, spre deosebire de alegerile locale desfăşurate până acum la noi în ţară, se vor face transparent, prin această tragere la sorţi electronică.
 
De asemenea, o altă noutate din domeniul legislaţiei electorale prevede ca toate secţiile de vot să fie informatizate cu ajutorul unui soft specializat, introdus de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în întreaga ţară. Cu alte cuvinte, alegerile locale din 5 iunie ar trebui să se desfăşoare în cel mai corect mod cu putinţă. Votanţi care vor sta mai puţin timp la coadă, corectitudine maximă din partea membrilor secţiilor de votare, date despre prezenţa la vot în timp real şi o comunicare bună din partea AEP. Cu siguranţă, pare tabloul perfect al alegerilor locale din acest an.
 
Totuşi, experienţele anterioare mă fac să îmi fie încă teamă că vom auzi iar numele judeţului nostru pomenit în statisticile despre neregulile la vot identificate în ţară. Voturi furate, oameni care au votat de două ori în secţii diferite sau ştampile lipsă.
 
Pe de altă parte, şi candidaţilor le este teamă. Noile reguli i-au determinat să se joace de-a campania electorală, iar pe noi ne-au făcut ca nici măcar să nu ne mai intereseze programele lor. De dezbateri nici nu mai poate fi vorba. Cei mai mulţi dintre candidaţii la Primăria Constanţa se evită unul pe celălalt, doar-doar n-or ieşi cu imaginea şifonată. Normal, obiectivele lor nu sunt legate de un trai mai bun al cetăţenilor, ci de a ajunge cât mai repede în fruntea administraţiei locale şi a de a avea pe mână un buget public. Eu le transmit un singur lucru: noi vrem dezbatere! Noi vrem să avem de unde alege!
 
Curăţenia desfăşurării campaniilor electorale şi a alegerilor locale nu este de ajuns. În România anului 2016, unde peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la alegerile locale din 5 iunie, oamenii vor ceva mai bun pentru viitorul lor. Deci vrem curăţenie şi după 5 iunie!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii