Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Bătaie de joc. PSD - ALDE lasă mii de mame fără indemnizaţii de creştere a copilului!

ro

08 Sep, 2018 00:00 2319 Marime text
Din cauza unei modificări la Codul Fiscal pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a trecut-o la „şi altele“, mamele care au venituri din drepturi din autor riscă să nu primească indemnizaţia de creştere a copilului.

Mai exact, prin reglementarea fiscală, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente şi, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr. 111/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Semnalul de alarmă a fost tras de un deputat al opoziţiei, care a explicat că, în cazul mamelor care vor naşte în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului. Iulian Bulai, de la USR, a demonstrat cu pixul pe hârtie că, astfel, actriţele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele şi traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit vor primi fie o indemnizaţie mult diminuată, fie nu o vor primi deloc.
 
E vorba, anual, despre sute, dacă nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor care în niciun caz nu sunt votante ale partidelor din coaliţia de guvernământ, acesta fiind, cel mai probabil, şi motivul pentru care Olguţa ştie-tot (Vasilescu) le-a ignorat, când este evident că la mijloc nu poate fi decât nepăsare, ca să nu mai vorbim despre rea-voinţă sau discriminare.
 
Ne mirăm, şi totuşi n-am avea de ce, de vreme ce PSD+ALDE nu au fost niciodată susţinători ai culturii şi în general ai industriilor creative, care, fie vorba între noi, ar putea avea un impact major asupra vieţilor lor anoste, care se împart între concedii legale şi punţile oferite de Executiv pentru a mai fenta, câteva zile pe trimestru, munca.
 
De ce PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuţi în familii creative să petreacă mai puţin timp, în primii ani, cei mai importanţi, cu mamele lor, forţate de Partidul Social Democrat să se întoarcă la muncă mult mai devreme, e greu de spus.
 
De fapt, sunt sute de mii de români, femei sau bărbaţi, care lucrează pe drepturi de autor. Mi-e greu să cred să acest lucru nu a fost calculat. În mintea mea există şi o explicaţie: copiii din familiile creative cresc liberi şi fără prejudecăţi, sunt cei care „mâine” le vor da de furcă serios celor care îşi bat joc de România.
 
Bine că totuşi cineva a spart buba. Altfel, o dădeau pe sub preş, iar mamele se trezeau în faţa faptului împlinit. Ca şi în cazul manualelor, că tot luni în România va începe şcoala?! J
Ca şi în cazul salariilor şi al trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator etc. Dezastru general!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii