Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Banul - această limbă comună a capitalismului, a corupților și a celor care încearcă să combată fenomenul

ro

12 Dec, 2014 00:00 2299 Marime text
„Nu sunt mai deştepţi decât noi! Oricine comite fapte de corupţie poate fi prins de un procuror DNA indiferent de metodele rafinate. Suntem la curent cu toate metodele de furt şi disimulare a banilor. Dacă se cred mai deştepţi decât noi, fac o mare greşeală, nu sunt. Şi nici intangibili nu sunt .“ Declarațiile îi aparţin șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și au fost făcute în urmă cu câteva săptămâni. La câteva zile după aceste declarații în mass-media naționale, au început să apară frânturi dintr-un interviu cu mai mult decât controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Recent ieșit din închisoare, Vântu, imaginea omului de afaceri clădit după chipul și asemănarea capitalismului, a făcut o serie de dezvăluiri marcante pentru Adevărul.

„În primă fază, domnilor, omul de afaceri fură. În 1990, noi eram ca un banc de piranha. Ne năpusteam asupra a tot ceea ce mişca. Fără legi, fără taxe, fără impozite, fără nimic. (...) Corupţie se cheamă asta. O bucăţică din dimensiunea acestei corupţii o vedeţi devoalată de DNA în anii din urmă, în ultimii doi-trei ani“, explică Vântu, în spovedania sa. Cu siguranță procurorii Anticorupție cunosc foarte bine afacerile și problemele cu Justiția pe care le-a dezvoltat și întreținut Sorin Ovidiu Vântu. Căci, așa cum spune o vorbă de duh pe care cu toții suntem nevoiți să o experimentăm, „ce nu te doboară te face mai puternic“. Așa a fost și cu acest organism de combatere a corupției numit DNA și văzut acum de toți cei cu oarece bube legislative în cap drept Bau Bau. Cu siguranță DNA a văzut multe până acum, dar și mai sigur este că încă mai are de văzut. Multe.

Așa cum un alt dicton celebru spune, banii fac Pământul să se învârtă. Banii sunt cei pentru care șefa DNA „s-a zburlit“ ieri la cei care au încercat să subfinanțeze instituția Anticorupție. „Conducerea DNA a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane de euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea iniţială, formulata în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget. (...).. Aducem în atenţia opiniei publice ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 de milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate  de aproximativ 300 de milioane de euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro“, a indicat DNA într-un comunicat de presă. Problema a fost însă rapid rezolvată după ce Laura Codruța Kovesi, Darius Valcov şi ministrul Justiţiei au avut o întâlnire în urma căreia DNA a primit întreaga suma cerută.

adar, banii sunt, până la urmă, centrul universului, oricât am încerca să combatem asta. Că vorbim despre cei care fac afaceri curate sau dubioase, că vorbim despre cei care luptă împotriva corupției, că ne referim la cei care se îndeletnicesc tocmai cu acest lucru ori la cei care pur și simplu îşi dedică existența pentru a face bani, scopul este același.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii