Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Aţi promovat sau nu Bacalaureatul, viaţa merge înainte! Ce şanse mai au ghinioniştii?

ro

07 Jul, 2018 00:00 1765 Marime text
La începutul săptămânii, elevii din Constanţa au aflat notele pe care le-au obţinut la examenul de Bacalaureat. Doar doi candidaţi din judeţul Constanţa au obţinut media 10. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în urma centralizării notelor obţinute de absolvenţii de liceu, gradul de promovare înainte de  contestaţii înregistrat la nivelul judeţului Constanţa este de 61%. 
 
În fiecare an, tinerii se înscriu la  examenul de Bacalaureat plini de emoţii şi speranţă. Examenele promovate le pot deschide calea către o altă lume, cea a facultăţilor. Unii au ales deja universităţi din străinătate, alţii au optat să îşi continue studiile superioare în oraşul natal. Dar ce te faci dacă ai picat „cu brio“ examenele? Ghinioniştii mai au o şansă de a promova la toamnă, când Ministerul Educaţiei Naţionale va organiza cea de-a doua sesiune de Bacalaureat. Şi dacă, în timpul pe care îl au dispoziţie, tinerii se vor pregăti mult mai serios, vor avea şansa să obţină diploma mult dorită. Apoi îşi pot urma visul.
 
O altă categorie de absolvenţi nu va reuşi însă să promoveze examenele nici în cea de-a doua sesiune. Cei din urmă vor îngroşa rândurile şomerilor, pentru care statul va scoate bani din buget. Este vorba despre o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, dacă absolventul se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii. Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
 
Mai mult, absolvenţii care au picat Bacalaureatul pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare şi consiliere profesională, formare profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri.
 
Ghinioniştii mai pot opta pentru învăţământul postliceal, care se realizează la o şcoală postliceală sau o şcoală de maiştri, cu o durată cuprinsă între unul şi trei ani, în funcţie de complexitatea calificării.
După cei trei ani, tinerii vor avea o meserie pe care o pot practica. Doar nu este obligatoriu să termini o facultate, iar ulterior, să te angajezi tot ca necalificat. Aşadar, dragi tineri, învăţaţi mai bine o meserie utilă, decât să deveniţi şomeri cu diplomă de învăţământ superior
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii