Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial E greu, domn’ primar, să iei mătura de coadă?

ro

10 Aug, 2015 00:00 1982 Marime text
„Nu avem bani. Guvernul nu ne dă. Ne-am săturat să batem pe la uşi şi să nu primim niciun ban, iar proiectele noastre sunt ţinute pe loc“. Acestea sunt, invariabil, nemulţumirile primarilor de comune. De oriunde, nu numai din judeţul Constanţa. Şi aşa e, nu sunt doar vorbe în vânt pentru mulţi dintre ei. Dar se petrece, în unele localităţi, un fenomen greu de înţeles pentru cineva care nu are legătură directă cu administraţia publică. Suntem prea săraci să facem curăţenie? Bugetul local, strâmtorat, e drept, nu ne permite să dăm cu o mătură prin sat, să tăiem buruienile de pe lângă ziduri?
 
Perfect adevărat este şi că sunt foarte multe localităţi unde ordinea domneşte, dar sunt şi dintr-acelea unde ne străduim degeaba să facem satul ca oraşul, dacă ideea de curăţenie este străină. Nepăsarea merge mână în mână cu lenea, iar lenea nu face casă bună cu evoluţia. De aceea, unele sate sunt încremenite în timp, iar altele progresează şi se modernizează constant, schimbând complet harta ţării. Şcoli ultradotate, parcuri frumoase, cămine culturale sau centre de tineret moderne, străzi complet asfaltate sunt doar câteva dintre coordonatele după care poţi recunoaşte satul modern. Satul pe care cei agasaţi de agitaţia oraşelor îl caută pentru a o lua de la început. Satul acela european, construit aşa cum vedem în filme. Greu, piatră cu piatră, proiect cu proiect, satul european începe să ia fiinţă.
 
Judeţul este încă disputat între cei care luptă să facă ceva şi cei care luptă să treacă timpul. Sunt localităţi care au constant proiecte, care arată că acolo locuieşte o comunitate vie iar gospodarul ales îşi face treaba, dar sunt şi localităţi unde „rotiţele“ par ruginite şi totul pare că stă pe loc. Inclusiv mizeria. Dar orice întârziere are momentul său de plată, şi, pentru toţi aleşii locali, acela va fi în vara lui 2016. Ceasul a început deja să ticăie. Tic-tac, tic-tac… cine începe să ascundă gunoiul sub preş?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii