Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum începe anul şcolar la Constanţa Directori schimbaţi din funcţie, şcoli fără autorizaţii sanitare şi posturi vacante

ro

13 Sep, 2013 00:00 2914 Marime text
Mai sunt zile numărate până când curţile unităţilor şcolare din judeţul nostru se vor umple de copii, iar clopoţelul va da startul noului an şcolar. Dar sunt oare şcolile constănţene pregătite pentru noul an? Catedrele au fost ocupate de titulari sau elevii vor învăţa carte cu profesori suplinitori? Cât de sigure vor fi şcolile şi grădiniţele constănţene pentru copii  noştri?

Potrivit unor date puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, din cele 503 unităţi de învăţământ câte numără judeţul, 393 (78%) au autorizaţii de funcţionare, 68 (14%) sunt în curs de autorizare, iar 42 (8%) nu deţin această autorizaţie. Adică, 42 de şcoli şi grădiniţe nu au apă curentă şi canalizare. Un alt aspect important este siguranţa unităţilor şcolare. Cazurile de violenţă şcolară nu sunt o necunoscută pentru judeţul Constanţa. Numai anul trecut, ISJ Constanţa raporta 91 de cazuri: violenţele fizice uşoare, distrugere a bunurilor. Unele cazuri au fost posibile din cauza lipsei pazei umane în unitatea şcolară sau a  accesului în clădire a persoanelor străine. În prezent, 486 (97%) din unităţi şcolare constănţene sunt împrejmuite cu gard, 288 (58%) sunt supravegheate video, iar 214 (43%) au pază umană. Rămâne de văzut dacă în noul an şcolar, se vor mai înregistra cazuri de violenţă şi care va fi soluţia propusă pentru soluţionarea acestora. Cu puţin timp înaintea începerii anului an şcolar, 220 de posturi sunt încă  vacante.

Din acestea 63 – posturi de educatoare, 106 – de învăţători şi 51 – pentru alte discipline. Cât priveşte ponderea rural-urban, 141 de posturi sunt disponibile în comunele judeţului, iar 79 – în oraşe şi municipii. În prag de nou an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis să facă ordine şi în conducerea unităţilor. Astfel, mai mulţi director au fost schimbaţi. Unii pentru au dorit să se întoarcă la catedră, alţii pentru că nu au trecut cu bine  evaluarea. Spre exemplu, la Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia a fost numită Luminiţa Pătrânoiu, iar la Şcoala 1 din Mangalia - prof. Cristian Dobre. La conducerea Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa, o fost numită  prof. Liliana Bârlădeanu, la Liceul Teoretic „Axiopolis” - prof. Nicoliţa Bărbulescu, la Liceul Teoretic „George Călinescu” - prof. Elena Crăcea, la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova - prof. Alexandru Bujeniţă, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” - prof. Claudiu Revnic. La Şcoala Gimnazială nr. 16, noul director este Ion-Denys Ciorogaru, iar la Şcoala nr. 7 „Remus Opreanu” - prof. Cristina Trancă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii