Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa (ne)sigură! Omorâți cu zile la locurile de muncă

ro

12 Oct, 2016 00:00 3421 Marime text
O femeie, vânzătoare la un chioșc, ucisă cu bestialitate, înjunghiată fiind de 11 ori, pentru un pachet de țigări. O altă femeie, farmacistă de data aceasta, stropită cu benzină pe vechiul principiu din jocurile copilăriei „banii sau viața“, individul cerând suma necesară pentru a-și achita un credit. Un alt caz, o altă femeie, stropită cu benzină și incendiată de concubin, în mijlocul străzii, ziua în amiaza mare.
 
Toate s-au întâmplat în Constanța. Ultimul caz, acum câțiva ani, însă primele două au avut loc în mai puțin de trei luni, anul acesta. Farmacista a fost stropită cu benzină, de pildă, abia acum câteva seri, ca să ne facem o idee cât mai clară. Nu știu altora cum li se pare, dar mie toată situația descrisă mai sus îmi pare mai degrabă scenariul unui film horror (sau thriller, în cel mai bun caz). Oameni buni, toate lucrurile astea sunt reale, însă, se întâmplă, efectiv, lângă noi, sub ochii noștri.

Tot oamenii simpli pe urmele agresorilor 

Și știți ce este cel mai grav, într-un fel? Că, cel puțin în primele două nefericite evenimente, primii care au intervenit pentru prinderea agresorilor au fost tot oamenii obișnuiți, nicidecum forțele de ordine. Cu atât mai puțin firma de pază care, teoretic, primește bani de la municipalitate pentru a asigura agenții economici (că doar nu degeaba suntem orașul în care se plătește taxa de liniște, supranumită „taxa Al Capone“). Sincer, mi se pare că am ajuns, în Constanța, să ne fie frică să mai ieșim din casă. Și nu la cine știe ce ore, să ne înțelegem. Astfel de fapte au avut loc seara, înainte de miezul nopții. Și nici măcar nu era iarnă, să avem scuza că oricum e frig afară și că intrăm cu toții „la căldurică“ de la 7 seara. Nici vorbă de așa ceva.

Nimeni nu mai e în siguranță 

Așadar, ce concluzie putem să tragem din toate astea? Că nu mai suntem (ori că nici nu am fost vreodată, dacă e să judecăm la rece) în siguranță pe străzi. Adică, ce străzi?! La locul de muncă. În toate cele trei cazuri, cele trei femei agresate în public (din care una, din nefericire, și-a pierdut viața) se aflau în desfășurarea activității la locul de muncă. Bun, vor fi cârcotași care vor spune că e vorba despre meserii cu un anumit grad de risc oricum. Însă, dacă vreți, ne putem aminti și de alte cazuri cu oameni agresați la locurile de muncă, poștărițe tâlhărie, bănci supuse jafurilor armate, taximetriști agresați, uciși, incendiați, ce să mai vorbim de vânzători? Oho, exemple sunt cu nemiluita. Și toate din Constanța! Iar de medici de la Ambulanță agresați de rudele victimelor cred că nici nu mai e cazul să amintim. Și, cum spuneam, exemplele curg gârlă. Cerneală să avem sau tuș în imprimantă să le enumerăm pe toate. Repet, toate din Constanța, toate în ultimii ani.

Agenții de pază fugăresc părinții, în loc de infractori 

Păi, și atunci? Unde sunt forțele de ordine care, teoretic, ar trebui să ne asigure un climat adecvat traiului în societate? Unde sunt polițiștii, jandarmii, agenții de pază? A, știu: agenții de pază sunt în parcuri, gonind mămicile de pe spațiul verde sau fugărind părinții și copiii printre pitici, că e ora închiderii. Iar polițiștii și jandarmii probabil sunt ocupați cu altceva. S-ar părea că în Constanța toată lumea e ocupată cu altceva.

Nu vă e rușine? 

Toți factorii de decizie, toți politicienii locali, toți polițiștii, toți jandarmii, toate forțele de ordine, absolut toți sunt ocupați și preocupați de cu totul altceva decât de siguranța cetățenilor. Și apoi veniți, domnilor din politică, peste două luni, să ne cereți votul. Halal! Nu v-ar fi rușine, când oamenii mor cu zile la locul de muncă, pe stradă, acasă? Nu v-ar crăpa obrazul să ne prostiți iar cu aiureli gen „echitate“ ori „dreptate socială“, când, în fapt, voi ne lăsați să murim, să fim tâlhăriți, agresați, jefuiți, batjocoriți, scuipați după bunul plac al oricărui infractor? Nu, nu vă crapă. Asta, cel puțin, e clar!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii