Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bonă cu diplomă, cu bani de la primărie ! Nu trebuie să ai datorii, în schimb vei avea nevoie de nervi de oțel!

ro

25 May, 2020 00:00 5351 Marime text
  • În zilele noastre, bona nu mai este un capriciu, ci aproape o necessitate
  • Din 31 mai, poți cere bani la primărie, pentru că nu-i așa, important pentru tine e ca cel mic să crească sănătos și educat!
  • Sumele acordate vor cuprinse între 700 și 250 lei dacă veniturile tale nete lunare nu depășesc 3500 de lei
  • Nu vei beneficia de bani dacă  ai datorii la plata taxelor și impozitelor locale sau beneficiezi de o altă indemnizație pentru îngrijirea copilului
  • Bona pe care o vei remunera în sistemul de coplată cu primăria trebuie să dețină un o diplomă

În zilele noastre, bona nu mai este un capriciu, ci aproape o necesitate. Și nu doar pentru mamele de carieră ci mai ales pentru mamele singure sau cu venituri modeste, mai ales atunci când creșa sau grădinița nu pot salva situația.

Am trecut demult de acei ani în care am căutat la rându-mi un loc într-o grădiniță de stat, dar din ce aud, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Nici astăzi nu există suficiente locuri în instituțiile preșcolare iar în multe situații trebuie să astepți o perioadă îndelungată până se eliberează un loc.

Din acest punct de vedere, a plăti o bonă poate fi o soluție atunci când nu dorești să pierzi un loc de muncă, dar ce faci atunci când singura ta șansă să crești acel copil/copii este tocmai să te întorci la muncă , chiar dacă nu este jobul vieții tale.

Din 31 mai, poți cere bani la primărie, pentru că nu-i așa, important pentru tine e ca cel mic să crească sănătos și educat!
În funcție de media veniturilor nete realizate în ultimele 6 luni, părinții sau tutorii legali ai copiilor cu vârsta până la 6 ani, pot primi un ajutor financiar de la primărie pentru angajarea unei bone.
Ei, bine, sumele acordate vor cuprinse între 700 și 250 lei dacă veniturile tale nete lunare nu depășesc 3500 de lei. Sunt patru plafoane de acordare și câteva condiții clare: să poți demonstra că ai un job sau că ești în căutarea unuia, că vrei să te întorci mai repede în câmpul muncii, dar nu ai cu cine să lași copilul care nu este la creșă sau grădiniță, pentru care nu ai refuzat deja un loc la creșă/grădiniță. Primăria Constanța îți va acorda ajutorul, dacă ești constănțean și dacă nu ai datorii la plata taxelor și impozitelor locale. Nu vei beneficia de bani pentru angajarea unei bone dacă ești asistent maternal profesionist, ori asistentul personal al copilului sau beneficiezi de o altă indemnizație pentru îngrijirea copilului.

Ca de fiecare dată când statul trebuie să îți dea ceva, ai de întocmit un mega dosar în vederea acordării dreptului la ajutor financiar pentru plata serviciilor oferite de bone. Pe lângă declarația pe propria răspundere, documentele de identitate și cele care să îți ateste calitatea de reprezentant legal al copilului plus adeverințele privind veniturile, cea mai mare corvoadă este să găsești chiar bona perfectă. Pentru că pe banii statului nu poți apela la o doamnă blânduță și harnică, cu experiență în creșterea copiilor. Bona pe care o vei remunera în sistemul de coplată cu primăria trebuie să dețină un certificat, o diplomă sau alt titlu de bonă, obținute în conformitate cu prevederile privind formarea profesională. Cu alte cuvinte, trebuie să cauți o bonă profesionistă. Asta presupune să te adresezi eventual și unei agenții care plasează servicii în domeniu, contra unui comision. În cazul cel mai fericit, bucură-te dacă vei reuși să dai peste o bonă care este deja PFA. Partea bună a acestei alergături este că în contract va fi stipulat și un plan de activități elaborat de comun acord, funcție de numărul de copii, de vârsta și nevoile acestora care poate fi revizuit ori de câte ori este nevoie. După toată alergătura cu identificarea bonei și pregătirea dosarului vei merge în comisia de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța pentru a solicita dreptul la ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă. Ca în cazul oricărui tip de serviciu social, cererea poate fi aprobată, respinsă, suspendată sau reluată după analizarea dosarului. Înhamă-te deci, cu răbdare și perseverență!


Citește și:

DGAS din cadrul Primăriei Constanța lucrează la regulament. Bani pentru angajarea unei bone pentru părinții care nu și-au retras copilul sau nu au refuzat un loc în creșă sau la grădiniță
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii