Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Află cine vine la mare de 1 Mai!

ro

27 Apr, 2015 00:00 2531 Marime text
Nu e vară, deci, în mod raţional, constănţenii ar trebui să fie încă în starea de amorţeală până la 1 Mai, când ies din culcuş şi încep să fluture chei pe marginea şoselei sau prin gară.
 
Ziua de 1 Mai este sărbătoarea la care am ajuns să nici nu ne mai prefacem că celebrăm ceva, ci doar luăm ziua aia liberă și abuzăm de ea precum analfabeţii de limba română. Suntem români adevăraţi, deci trebuie să mergem la mare, la munte sau... la grătare.

Românii adevăraţi de 1 Mai sunt de mai multe tipuri. Grătaragiul care preferă să evadeze în natură, într-o pădurice de la marginea orașului, și încinge micii în fumul dens făcut de alte zeci de grătare aflate pe o rază de trei metri. Pentru că, nu-i aşa, cum ar simţi el altfel că „evadează în natură“ dacă nu ar avea alţi 50 de necunoscuți care mănâncă pe pături și joacă badminton lângă mașina lui, cu volumul la radio dat la maximum?!

Un alt tip de român adevărat de 1 Mai este hipsterul dezgustat de Vama Veche, care se duce la Vama Veche. E scârbit de această staţiune, așa cum arată ea de Ziua Internațională a Muncii. De aceea, de 1 Mai, exact acolo îl găsești. Toate raţionamentele care până în acel moment aveau temei, legate de aglomerație, de disconfortul din tren, de mâncarea proastă, au o valoare nulă în fața faptelor.

Şi mai este un tip de român adevărat pe nume cetăţeanul de oraş căruia nu îi place natura, detestă călătoriile, iar de 1 Mai stă acasă pentru că oraşul este liber (dacă nu stă în Constanţa!) şi poate respira.
Prin urmare, dacă nu eşti cetăţean de oraş şi vii pe litoralul românesc, ai grijă să conduci cu viteză maximă, ca să fii primul, sau poate se mută marea la ruşi şi trebuie să o mai vezi o dată, cu orice preţ... chiar preţul vieţii! Când ajungi, ai grijă să nu calci în cioburile lăsate de tine anul trecut pe plajă, pentru că tu le ştii cu siguranţă, dar ele sunt lipsite de bun-simţ, te-or fi uitat... Negreşit trebuie să faci baie noaptea! În dreptul restaurantelor sau al teraselor foarte aglomerate! Marea e mult mai sărată acolo.

Ţipă cât te ţin plămânii! Ţipă la masă, la rând la gogoşi, la îngheţată, în autobuz sau în maşină... peste tot! Trebuie să faci tot efortul ca să răguşeşti, căci, altfel, devii suspect.

În cazul în care vii cu cortul, ia-ţi cu tine laptopul, iPad-ul și un DSLR cu zoom mare și lasă-le liniștit în el. Din momentul în care ai tras fermoarul, cortul devine o cetate impenetrabilă.

De 1 Mai muncitoresc, nu trebuie să faci poze treaz, pieptănat sau spălat pe ochi și pe dinți. E plictisitor, iar pozele cu răsărit, apus, mare, plajă sunt pentru fătălăi. Vrem selfie-uri cu tine rupt în gură sărind îmbrăcat în apă sau neapărat cu o sticlă de băutură în mână. Obligatoriu trebuie să ai bateria încărcată la telefon pe plajă pentru a asculta piesele preferate pentru că fără muzică valurile sună fals.
Când pleci, taie calea tuturor, strâmbă-te la alţii, înghesuie-te şi arată-le un deget celor care nu sunt atât de curajoşi ca tine să depăşească coloana! Dacă mai conduci tare de tot, intri şi pe la orele de ştiri...
Am încredere că toţi ne vom descurca aşa cum trebuie de 1 Mai muncitoresc!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii