Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a împrumutat 2 miliarde de euro pentru susținerea deficitului bugetar, în doar o zi. Explicațiile ministerului Finanțelor

ro

02 Feb, 2018 16:55 1663 Marime text
România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale, joi, 1 februarie, printr-o emisiune de euro obligaţiuni, în două tranşe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani. După cum recunoaște chiar ministrul Finanțelor, banii sunt folosiți și pentru „finanțarea deficitului bugetar”.

„Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, prin aceasta emisiune România asigurând o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”, a explicat Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat de presă.

"Emisiunea de euroobligatiuni realizată ieri nu este un împrumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finanțelor Publice îl utilizează pentru asigurarea necesităților de finanțare a deficitului bugetar și refinanțare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflectă însă, perceptia mediilor investiționale și a piețelor financiare asupra evoluției României pe termen lung. Suprasubscrierea celor două tranșe de emisiune, cât și diversificarea bazei investiționale atât pe tipuri de investitori, cât și din punct de vedere geografic reflectă încrederea pe termen lung în dezvoltarea economică a țării noastre. Această emisiune se încadrează perfect în strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturității portofoliului de datorie și implicit reducerea riscului de refinanțare, consolidarea rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei statului, precum și minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale." a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii