Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Câți bani europeni au intrat în Dobrogea? 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană

ro

17 May, 2017 14:28 2079 Marime text


Astăzi, la fel ca în anul 2007 – momentul aderării României la Uniunea Europeană, țara noastră ocupă penultimul loc în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (8.600 euro pe cap de locuitor, la o medie europeană de 29.000 euro pe cap de locuitor). Doar Bulgaria este situată mai slab la acest capitol (6.600 euro pe cap de locuitor), din toate statele blocului comunitar.

Și aceasta nu este singura statistică care trimite România în coada clasamentelor europene.

Spre exemplu, țara noastră se afla, în anul 2014, pe penultimul loc al unei statistici care arăta cât se câștigă pe oră în fiecare stat al blocului comunitar. EUROSTAT (organismul de statistică al Comisiei Europene) arăta că în România se câștigă 2.79 euro/oră, în condițiile în care media Uniunii Europene se ridica la 12 euro/oră.

Pentru a echilibra aceste diferențe economice care se răsfrâng asupra nivelului de trai al populației, Uniunea Europeană a pus la dispoziție, încă din momentul aderării României, mecanismele fondurilor structurale și de coeziune. Pe scurt, acele fonduri europene care au avut și încă au ca obiectiv reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială în cadrul UE. Cu acești bani europeni au fost finanțate proiecte de dezvoltare în mai toate segmentele: infrastructură de transport, mediu, energie, educație, sănătate, turism, cercetare-dezvoltare, cooperare teritorială, sprijin pentru IMM-uri, formare profesională, incluziune socială, creșterea eficienței administrative, adaptabilitatea forței de muncă etc.

Atât mediul public cât și cel privat au putut să beneficieze de banii europeni, în acești 10 ani, pentru a dezvolta comunitatea și a ajunge, într-un final, la creșterea nivelului de trai al românilor.

Ziarul Info Sud-Est își propune, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, să radiografieze Dobrogea din perspectiva atragerii fondurilor europene și să contabilizeze proiectele care au adus bani europeni în județele Constanța și Tulcea prin mecanismul fondurilor structurale și de coeziune.

Astfel, începând cu această săptămână, pe baza datelor publice furnizate de Ministerul Fondurilor Europene referitoare la banii veniți prin mecanismul fondurilor structurale și de coeziune în perioada ianuarie 2007 – noiembrie 2016, vom analiza câți bani europeni au intrat în Dobrogea (județele Constanța și Tulcea) și ce a rămas în urma lor.

Printr-o serie de analize și urmărind mai mulți indicatori, vom vedea câți bani eligibili a avut Dobrogea la dispoziție și câți bani au ajuns de fapt, la comunitate, balanța între banii europeni atrași de mediul public și cel privat, care au fost marii actori dobrogeni în atragerea banilor europeni, situația la nivelul administrațiilor publice locale și câți bani europeni au ajuns în comunitățile din ambele județe dobrogene, care au fost proiectele europene de anvergură în acești 10 ani.

Autor: Cristian Andrei Leonte
Articolul integral poate fi citit pe info-sud-est.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii