Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agroteca.ro Lista și condițiile pentru alimentele proaspete, gata până la finele anului

ro

17 Oct, 2016 18:30 1976 Marime text
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, promite că instituția pe care o conduce va finaliza până la finele anului, împreună cu producătorii, lista și condițiile pentru alimentele proaspete, care va completa modificările aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, scrie agroteca.ro. În aceste condiții, actul normativ care reglementează aceste aspecte va apărea în luna ianuarie 2017. Mai rămâne doar ca și promisiunea ministrului să se îndeplinească…

Produsul alimentar proaspăt este definit ca un aliment care nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării, potrivit Potrivit Legii 150/2016. În aceste condiții, nici berea, sucurile și nici zacusca nu vor putea fi incluse pe lista produselor proaspete.

„Un produs proaspăt este unul care are un termen de valabilitate restrâns și condiții de temperatură pentru păstrare, iar în acest context cred că e greu să ne imaginăm că berea sau zacusca ar putea fi trecute la produse proaspete. Trebuie să reglementăm lucrurile în așa fel încât să nu facem un deserviciu producătorilor”, a mai spus Irimescu.

Produsele românești, prezență redusă la raft

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare prevede ca magazinele mari să fie obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt. Din păcate, există destui retaileri care preferă să aducă marfă din import în locul celei autohtone, după cum a remarcat și Irimescu.

„Întâmplător am ajuns într-un magazin și am constatat cu surprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România ceea ce nu este normal. Îmi propun să discutăm cu rețeaua respectivă. Eu pot să înțeleg că vin anumite produse mai ieftin de alte state, dar știu că sunt și rețele care își propun cu prioritate să folosească produsele din țara unde câștigă multe milioane din comerț și ar fi normal să se îndrepte către acestea. Pe de altă parte, sunt rețele care s-au îndreptat, chiar înainte de adoptarea legii respective, pentru că au înțeles că românii preferă produse românești și atunci este important și pentru producătorii noștri să înțeleagă că trebuie să ofere produse de calitate și la prețuri competitive”, a afirmat Irimescu.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.


Text preluat de pe agroteca.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii