Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Ai luat sau ai dat teren în arendă? Ce preţuri ale produselor agricole se iau în calcul la plată în judeţele Tulcea şi Constanţa

ro

20 Jun, 2017 16:38 7625 Marime text
Preţurile medii ale produselor agricole pe baza cărora se evaluează impozitele în lei asupra veniturilor exprimate în natură obţinute din arendarea bunurilor agricole sunt uşor mai mici în 2017 decât cele din anul trecut, arată datele dintr-un centralizator al ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, în cazul în care arenda se exprimă în natură evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole. Aceste preţuri sunt stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii. La nivelul fiecărul judeţ, Consiliile Judeţene stabilesc, astfel, preţurile-bareme pe baza cărora se calculează impozitele pe veniturile obţinute din arenda plătită în natură şi le comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Un centralizator pe 2017 al acestor preţuri, întocmit de ANAF, arată că acum baremele respective sunt uşor mai mici, cu până la 50 de lei pe tonă, faţă de cele consemnate în 2016.
Iată care sunt preţurile-bareme stabilite de către Consiliile Judeţene pentru calculul impozitului pe arendă în 2017:

Pentru gâu, maximele – de peste 600 de lei/tona – se regăsesc în Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Teleorman şi Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/tona – sunt întâlnite în Olt, Sălaj, Timiş, Botoşani şi Buzău.

Pentru porumb, maximele – de peste 600 de lei/tona – se regăsesc în Dâmboviţa, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud şi Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/tona – sunt întâlnite în Botoşani, Buzău, Cluj, Dolj şi Sălaj.

Pentru floarea-soarelui, maximele – de peste 1.300 de lei/tona – se regăsesc în Constanţa, Ialomiţa, Dâmboviţa, Iaşi, Tulcea şi Teleorman, iar minimele – sub 1.200 de lei/tona – sunt întâlnite în Brăila, Buzău, Timiş, Olt, Argeş şi Cluj.

Pentru rapiţă, maximele – de peste 1.400 de lei/tona – se regăsesc în Tulcea, Vaslui, Ialomiţa şi Bâmboviţa, iar minimele – sub 1.100 de lei/tona – sunt întâlnite în Argeş, Timiş, Buzău şi Brăila.
 
Pe de altă parte, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, cotaţiile la zi pe piaţa liberă sunt următoarele:
grâu – 630 de lei/tona în Banat, 744 de lei/tona în Muntenia, 650 de lei/tona în Oltenia şi 760 de lei/tona în Portul Constanţa;
porumb – 614 lei/tona în Banat, 643 de lei/tona în Muntenia, 664 de lei/tona în Oltenia şi 700 de lei/tona în Portul Constanţa.

Anul trecut, în mai multe judeţe, cotaţiile de pe piaţa liberă scăzuseră sub preţurile-bareme stabilite pentru impozitul pe arendă, ceea ce înseamnă că agricultorii din acele zone au fost nevoiţi să plătească la Fisc impozite mai mari decât echivalentul aferent încasărilor obţinute la vânzare.

Centralizatorul ANAF cu preţurile-bareme pe judeţe la produsele agricole poate fi consultat aici: www.static.anaf.ro. 

Articol preluat de pe agrointel.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii