Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost aprobat Planul de management al sitului Natura 2000 Plaja submersă Eforie Nord-Eforie Sud. Ce specii rare trăiesc aici

ro

16 Nov, 2016 03:14 4821 Marime text
Prin Ordinul 1432/11 iulie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 916/15.XI.2016 a fost aprobat aprobat Planul de management al sitului Natura 2000 Plaja submersă Eforie Nord-Eforie Sud.  
 
Actul normativ are la bază un referat de aprobare al Direcției Biodiversitate, care a șinut cont de Decizia etapei de încadrare emisă de Agenția de Protecția mediului Constanța, în urma derulării unor proceduri specifice pentru astfel de cazuri.
 
Ordinul este semnat, pentru Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, de secretarul de stat, Viorel Traian Lascu, între timp eliberat din funcție.  
 
 
Ce este Plaja submersă Eforie
 
Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud este o arie protejată situată în sud-estul Dobrogei, pe teritoriul județului Constanța, potrivit wikipedia.
 
Aria naturală se întinde în extremitatea central-estică a județului Constanța, pe teritoriul administrativ al orașului Eforie (plaja nisipoasă și zona marină a Mării Negre), în apropierea drumului național DN39, care leagă municipiul Constanța de Tuzla.
 
Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 140 hectare, mai spune sursa citată.
 
Situl reprezintă o zonă naturală (zone marine, insule maritime, plaje de nisip) încadrată în bioregiune pontică a litoralului Mării Negre; ce conservă habitate naturale de tip: Bancuri de nisip acoperite permanent de un strat mic de apă de mare, Recifi și Nisipuri și zone mlăștinoase neacoperite de apă de mare la reflux și protejază specii importante din fauna și ihtiofauna litoralului românesc.
 
Delfinul cu bot gros (Tursiops truncatus)
 

La baza desemnării sitului se află patru specii enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică); printre care două mamifere: porcul-de-mare (Phocoena phocoena) și delfinul cu bot gros (Tursiops truncatus) și două specii de pești: rizeafcă (Alosa tanaica) și scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata).
 
Alte specii rare de pești aflate în sit: păstrugă (Acipenser stellatus), nisetru (Acipenser gueldenstaedti), guvid-de-nisip (Pomatoschistus minutus), bou-de-mare (Uranoscopus scaber), pește european de apă sărată (Callionymus risso), limbă-de-mare (Solea nasuta), uvă (Gymnammodytes cicerelus), pălămidă (Sarda sarda), rândunica-de-mare (Chelidonichthys lucerna).
În arealul sitului este semnalată și prezența a două specii de moluște rare: Donacilla cornea și Donax trunculus; aici fiind singurul loc de pe litoralul țării unde acestea mai supraviețuiesc, conform wikipedia.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii