Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

dezvaluiri.ro Oficiali ai Ministerului Culturii și-au aprobat singuri un contract la Mormântul Hypogeu, pe banii CJ Constanța?

ro

16 Jan, 2017 12:09 3291 Marime text
Consiliul Județean Constanța a plătit o firmă din București pentru elaborarea documentației tehnico-economice (faza DALI/ SF) și a documentațiilor pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism, legată de „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu – zona Zorile, municipiul Constanţa“ - proiect cu finanțare europeană. Contractul a fost atribuit SC Opus Atelier de Arhitectură SRL prin încredințare directă pe 07.10.2016, iar ulterior Consiliul Județean a făcut și o plată, în sumă de 125.422.03 lei, plus TVA.

Demersul face parte dintr-un plan mai amplu al CJ Constanța, care și-a anunțat intenția de a reabilita mai multe monumente istorice din județ (Mormântul pictat Hypogeu, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cetatea Carsium - Hârșova și Cetatea Histria), prin intermediul unor proiecte europene.


SC Opus a încasat de la RMGC, apoi s-a întors împotriva exploatării la Roșia Montană

Mai mulți specialiști din arheologie ne-au semnalat faptul că asociații acestui SRL dețin funcții în Comisiile care aprobă proiectele de restaurare ale monumentelor istorice și deci s-ar afla în situație de conflict de interese.
De la Registrul Comerțului am aflat că SC Opus – Atelier de Arhitectură îi are ca asociați și administratori pe Apostol Virgil și Bâlici Ștefan.

Numele SC Opus apare în mai multe proiecte legate de reabilitarea obiectivelor istorice din întreaga țară.
Între anii 2001 si 2016 Opus s-a remarcat prin activitatea legată de Roșia Montană, mai întâi într-un parteneriat cu RMGC (de la care a încasat aproximativ 200.000 de dolari pentru studii istorice – conform unui cotidian central), apoi s-a întors în împotriva proiectului, acuzând compania minieră că le-ar fi falsificat studiul înainte să îl depună la Ministerul Mediului, pentru a obține Acordul de mediu.

Bâlici și Apostol, numiți de tehnocrați în funcții cheie


Ștefan Bâlici a fost numit, din ianuarie 2016, director general al Institutului Național al Patrimoniului și deci este cel care gestionează banii guvernului pentru toate lucrările de la monumente istorice (prin Programul Național de Restaurare). Același Bâlici a mai fost numit și în Comisia Națională a Monumentelor Istorice, la secțiunea de Arhitectură și inginerie.
Virgil Apostol a fost numit președinte al Comisiei zonale de monumente istorice și deci este cel care aprobă toate proiectele și toate lucrările care se fac la monumentele istorice din județele Constanța și Tulcea. Același Virgil Apostol a fost numit și președinte al secțiunii de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Articolul integral poate fi citit pe dezvaluiri.ro
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii