Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Petre Enciu, vicepreședinte CJC “Reabilitarea MINAC în pericol. Proiectantul nu și-a făcut temele. Va intra în curând pe penalități. Sper să nu se ajungă la rezilierea contractului”!

ro

26 Mar, 2021 00:00 3314 Marime text

  • Vicepreședintele Consiliul Județean Constanța, Petre Enciu a fost la ZIUA LIVE unde a vorbit printre altele despre stadiile proiectelor de reabilitare ale celor mai importante obiective culturale administrate de CJ din municipiul Constanța

  • Contractul de reabilitare al MINAC ar putea fi reziliat?!

  • Probleme și la Edificiul Roman cu Mozaic. Terasa și podelele magaziilor cu tavane boldite nu au fost prinse în studiul de fezabilitate

  • La mormântul de tip Hypogeu va începe cercetarea arheologică

 

 
Vicepreședintele Consiliul Județean Constanța, Petre Enciu a fost la ZIUA LIVE unde a vorbit printre altele despre stadiile proiectelor de reabilitare a Edificiul Roman cu Mozaic, sediului Muzeului de Istorie Națională și de Arheologie Constanța, mormântului de tip Hypogeu și a cetăților antice din județul Constanța.
Interviul video poate fi urmărit aici: 
 
Contractul de reabilitare al MINAC ar putea fi reziliat?!
 
Vicepreședintele CJC, Petre Enciu a vorbit despre o lipsă de seriozitate din partea proiectantului și constructorului proiectului de „Reabilitare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, afaceriștii de la Actaeon Invest.
Enciu a declarant la ZIUA LIVE că la un an după ce au câștigat licitația pentru acest obiect, licitând cu un milion de lei sub valoarea pusă la bătaie în cadrul licitației, cei de la Actaeon Invest au anunțat Consiliul Județean Constanța că banii ar fi mult prea puțini raportat la volumul contractului și au cerut un răgaz administrației județene, pentru o expertiză pentru o estimare de preț, aspect cu care CJ nu este de acord.
Aceasta ar fi trebui să fie gata până pe 15 martie, însă între timp, proiectantul nu a reușit să realizeze experiza.
Vă reamintim contractul pentru reabilitatea MINAC a fost atribuită pentru 12.091.090,94 de lei fără TVA în august 2020, suma estimată inițial de autoritatea contractantă Consiliul Județean Constanța fiind de 13.132.373,33 de lei.
La ZIUA LIVE, vicepreședintele CJ, Petre Enciu a lăsat să se înțeleagă că cei de la Actaeon Invest mai au răgaz până în luna mai a.c. să dea dovadă că își doresc să execute contractul, în curând vor intra pe penalități. Cu alte cuvinte, acest contract acesta ar putea fi reziliat.
Actaeon Invest, este o firmă cu sediul social în Braşov. Aceasta a fost înfiinţată în 2016, iar obiectul principal de activitate este reprezentat de „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
Administratorul societăţii, ce are un capital social subscris de 120.000 de lei, este Cezar-Iulian Vlădoianu, acesta fiind, totodată, membru fondator alături de constănţeanul Mihai Vlad. De menţionat că firma are un punct de lucru şi în Constanţa, iar în luna iunie 2019, societatea a câştigat contractul pentru modernizarea Serviciului de Medicină Legală Constanţa, atribuit de către CJC iar în noiembrie 2019, reprezentantul societăţii, Cezar Iulian Vlădoianu, a semnat contractul și pentru reabilitarea Cetăţii Carsium.
 

Probleme și la Edificiul Roman cu Mozaic

 


În această perioadă se desfășoară noi licitații în cadrul proiectului de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.
Prima achiziție vizează achiziția de servicii de verificare tehnică a documentației tehnico-economice. Prin cea de-a doua licitație, administrația județeană vrea să achiziționeze servicii de verificare a proiectului tehnic.
Și dacă aceste probleme de natură tehnică cu siguranță vor fi soluționate, ei bine, de data recentă constructorul a descoperit o nefăcută: “zidul terasei care dă spre Casa cu Lei a Edificiului nu a fost prins în studiul de fezabilitate. Și nici podelele magaziilor cu tavane boldite. Prin urmare lucrările pentru aceste obiective nu au fost bugetate în cadrul proiectului. Am avut o șoc când am aflat așa ceva. Trebuie să găsim o soluție tehnică să rezolvăm această situație. Ar fi o rușine să reabilităm edificiul și să lăsăm acea terasa splendidă nerezolvată”, a spus Petre Enciu.
Enciu a mai spus că speră ca proiectul tehnic să poată fi ajustat și costurile pentru cele două obiective să poată fi prinse în proiect.
Lucrările de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic de la Tomis vor începe la vară și vor dura 18 luni
Consiliul Județean Constanța a atribuit anul trecut contractul de „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic Valoarea totală a achiziției (fără TVA) sunt de  9.869.677 lei. Câștigătoarea licitației este societatea Giano Restauri din Roma, Italia, specializată în restaurări de monumente istorice.
Legat de cele două proiecte, vicepreședintele CJ a a mai afirmat că împreună cu municipalitatea se caută soluții pentru organizarea celor două șantiere, cât mai aproape de cele două obiective de investiții.
Enciu spune că locul indicat de primăria Constanța, prin Confort Urban, mai exact la Poarta 1 nu reprezintă o soluție viabilă în acest moment.
 

La mormântul de tip Hypogeu va începe cercetarea arheologică


Cât privește lucrările de reabilitare ale mormântului de tip Hypogeu de la Tomis, vicepreședintele CJ a anunțat că vor începe cercetările arheologice și organizarea de șantier. În acest caz, municipalitatea și-a dat acordul pentru organizarea de șantier. “Proiectul tehnic este aproape gata, deja ne gândim cum să organizăm șantier. Lucrările vor începe cu siguranță în acest an în cadrul acestui proiect”, a mai spus Petre Enciu la ZIUA LIVE.
Licitația pentru atribuirea contractului de peste 4,5 milioane de lei și-a ales câștigătorul încă din luna septembrie 2020. Este vorba despre asocierea dintre Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. (lider de asociere), Crindesign Proiect, SC Hester Art SRL şi Break Sistems SRL (subcontractant). 
Proiectul “Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu", Cod SMIS 116048, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: “Ȋmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural", Prioritatea de investiție 5.1: “Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural", Operațiunea: “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale".

Citește și:

ZIUA LIVE Vicepreședintele CJC, Petre Enciu - „Avem multe proiecte în domeniu Sănătății. Spital Universitar, Municipal și Județean, la Constanța”

ZIUA LIVE. Petre Enciu prezintă stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Constanța

Speranțe pentru Constanța veche? Cine reabilitează Muzeul de Istorie Constanța și pentru ce sumă. Anevoiosul drum spre renaștere

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii