Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane agită apele Muftiul Iusuf Muurat - „Cineva vrea să dezbine comunitatea noastră!"

ro

05 Mar, 2012 00:00 5331 Marime text
cap_1.jpgPe eşichierul organizaţiilor comunităţilor etnice din România apare, la Constanţa, o nouă formaţiune. Este vorba despre Uniunea Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane, uniune care va fi lansată vineri.

Ce înseamnă înfiinţarea unei astfel de organizaţii pentru Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) şi pentru Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), uniuni cu o tradiţie de peste 20 de ani? Cum afectează lansarea noii uniuni comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea, comunităţi al căror obiectiv a fost, de-a lungul timpului, păstrarea unei unităţi cultural-spirituale şi religioase? Nu în ultimul rând, de ce abia acum această înfiinţare, înainte cu doar câteva luni de alegerile locale şi de cele parlamentare? Sau, mai bine spus, de ce tocmai acum?

Liderii şi reprezentanţii UDTTMR, ai UDTR, dar şi muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România, nu văd cu ochi buni înfiinţarea Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane şi consideră că unitatea comunităţii turco-tătare din Dobrogea „nu trebuie să fie, sub nicio formă, afectată de uniuni şi organizaţii care apar ca ciupercile după ploaie". Din acest punct de vedere, ei fac un apel la comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea şi le solicită etnicilor să nu se lase dezbinaţi.

„O tentă politică"

Despre înfiinţarea Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane, Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România a declarat: „Cineva vrea să dezbine comunitatea noastră! Trebuie să dăm dovadă de unitate şi nu trebuie să dăm curs unor astfel de invitaţii, fiind vorba de uniuni şi organizaţii care apar ca ciupercile după ploaie".

Muftiul a explicat că, „din punct de vedere legislativ, înfiinţarea unor astfel de uniuni nu ridică nicio problemă", dar că se întreabă de ce persoanele care vor înfiinţa această uniune nu se regăsesc în UDTTMR şi UDTR, „uniuni care au avut întotdeauna uşile deschise pentru membrii comunităţilor lor de mai bine de 20 de ani".

Şeful Cultului Musulman din România a specificat că, în opinia sa, „pentru înfiinţarea acestei uniuni s-a făcut un calcul, probabil că există o tentă politică". „Probabil UDTTMR, UDTR şi Muftiatul au deranjat anumite persoane", a adăugat muftiul.

Nu mai puţin important este că Iusuf Muurat a precizat şi că „scopul lor (n.r. al Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane) este de a dezbina comunitatea". „Nu cunosc statutul acestei uniuni. Cert este însă că nu putem să fim influenţaţi din exterior", a adăugat muftiul.

„Nu face bine comunităţii"

Pe aceleaşi idei a mers şi consilierul judeţean Osman Fedbi, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România. „Fiecare are dreptul de a înfiinţa ce vrea el. Dar reprezentative pentru comunitate rămân UDTR şi UDTTMR, ele există de 22 de ani. Noi am încercat întotdeauna să ne apărăm identitatea, cultura, limba. Poate există un scop al acestei uniuni, despre care nu ştiu mai nimic, în afară de faptul că va fi lansată la Hotel Flora. În orice caz, înfiinţarea ei nu face bine comunităţii", a declarat Fedbi.

Amintim că Osman Fedbi este consilier judeţean UDTR, dar pe un loc al PSD, în baza unui protocol încheiat înainte de alegerile locale din 2008 între UDTR şi PSD.

Nici Ervin Ibraim, secretarul general al UDTR, nu are o părere bună despre apariţia Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane. El susţine că de peste 20 de ani interesele comunităţilor turcă şi tătară din Dobrogea au fost reprezentate cu succes de UDTR, respectiv UDTTMR, şi că nu crede într-o nouă organizaţie, fiindcă aceasta „înseamnă divizarea comunităţii turco-tătare".

Uniunea.jpg„Nu te duce cu gândul decât la interese politice"

În ceea ce-l priveşte pe deputatul UDTTMR Aledin Amet, acesta a ridicat problema unui posibil candidat al Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane la alegerile parlamentare. „Înfiinţarea acestei uniuni în an electoral nu te poate duce cu gândul decât la interese politice. Eu nu ştiu sub ce auspicii va fi lansată această uniune sau ce platformă are. Dar nu sunt adeptul unor astfel de uniuni, pentru că ele fărâmiţează etnia, nu ne avantajează, evident. Nu cred că va avea succes instituţional. Dar dacă vrea candidat la parlamentare, uniunea va trebui să aibă statut de utilitate publică, iar acesta se obţine doar prin hotărâre de Guvern şi asta numai după ce se îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi acela că trebuie să aibă o vechime de cinci ani, timp în care să fi făcut ceva pentru comunitatea pe care o reprezintă", a ţinut să precizeze deputatul UDTTMR.

Aledin Amet a conchis declarând că „această uniune paralelă nu poate fi blamată, dar ea nu aduce totuşi un beneficiu comunităţii musulmane".

Cine e în spatele Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane?

În invitaţia de lansare a noii uniuni, în calitate de preşedinte fondator apare un anume Tair Ali, despre care Osman Fedbi a declarat că provine din Piaţa Chiliei. Se pare că preşedintele fondator ar fi un apropiat al unui fost deputat turco-tătar.

Pe de altă parte, de remarcat este că lansarea uniunii, programată vineri, 9 martie, la ora 18.30, are loc la Hotel Flora. Mai mult, înainte de alegerile din 2008, UDTR Constanţa încheia un protocol cu PSD-ul.

Va fi interesant de urmărit cine se află în spatele acestei uniuni şi, de asemenea, care sunt obiectivele sale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii