Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trofeul „Chiulangiul mandatului“ îi revine consilierului PNL Virgil Lixandru! Pe podium se clasează şi Valentin Surghie, PSD! Consilierii locali chiulesc cu cap

ro

09 Oct, 2015 00:00 4064 Marime text


La şedinţa Consiliului Local de miercuri, în sală au fost prezenţi doar şapte consilieri locali ai opoziţiei. Aleşii PSD au lipsit în masă. Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că şedinţa a fost reprogramată pentru data de 13 octombrie. Marcela Enache, secretarul municipiului, a spus că foarte mulţi consilieri sunt în concedii sau lipsesc din localitate. Pe ordinea de zi erau 51 de proiecte de hotărâre. Acestea pot fi consultate pe site-ul Primăriei Constanţa.

Topul chiulangiilor din CL în mandatul 2012-2015!

Dincolo de orice speculaţie făcută deja pe marginea absenţei aproape in corpore a grupului de consilieri PSD de la şedinţa din această săptămână, este de luat în calcul şi de analizat statistica prezenţei consilierilor locali la şedinţele de CLM convocate în intervalul 2012 şi până în prezent. Datele sunt publice şi pot fi consultate de cei interesați pe site-ul Primăriei, în procesele-verbale de şedinţă. Noi le-am trecut în revistă pentru dumneavoastră cu menţiunea că pe site-ul Primăriei sunt disponibile documentele valabile pentru perioada 27.07.2012 - 31.07.2015. Pe site nu este inclusă, de pildă, minuta şedinţei de constituire din 25.06.2012 şi nici cea din 7.10.2015, când deja este cunoscut faptul că au lipsit oficial toţi consilierii locali PSD.
 
Ca o statistică suplimentară, şedinţa din 30.10.2012 a avut cei mai mulţi absenţi - opt consilieri -, în timp ce şedinţele din 31.07.2013 şi 26.03.2013 n-au înregistrat nicio absenţă din partea aleşilor locali. Raportul de chiul dintre putere şi opoziţie în intervalul 2012-2015 demonstrează că reprezentanţii puterii au adunat cele mai multe absenţe, 57, în timp ce opoziţia, doar 50. Dacă judecăm după numărul consilierilor, trebuie să luăm în calcul că opoziţia are mai puţini reprezentanţi şi statistic vorbind opoziţia are un procent mai mare de absenteism.

Trei absenţe nemotivate înseamnă pierderea mandatului

Trebuie menţionat că legea spune că la trei absenţe nemotivate consecutive, consilierul îşi pierde mandatul. Şi cum nu am avut un asemenea caz în Consiliul Local Constanţa, putem trage concluzia că toţi consilierii au chiulit cu cap. Cu toate acestea, chiulangiul mandatului, motivat sau nemotivat, vine din rândul opoziţiei, iar numele lui este Virgil Lixandru - PNL -, cu 13 absenţe înregistrate la secretariatul Consiliului Local. Unele dintre ele, consecutive, dar motivate, pentru a nu-şi pierde mandatul. Topul 3 este completat de Sorina Tuşa, de la PNL, şi de Valentin Surghie, fost PPDD, actualmente PSD, fiecare cu câte 11 absenţe. La Sorina Tuşa, absenţa se justifică, pentru că a fost în concediu de creştere a copilului. Menţiune primeşte, cu opt absenţe fără cea din 7 octombrie, liberalul Iustin Fabian Roman, mai preocupat de propria afacere decât de mandatul de consilier local. Fostul consilier local PSD Răducu Popescu a înregistrat şapte absenţe, iar în aceeaşi situaţie este şi Stelian Gima, de la PNL, intrat în CLM de la jumătatea mandatului şi care înregistrează o performanţă a învoirilor-absenţe pe caz de boală. George Vişan, de la PSD, şi Gabriel Stan, viceprimarul aproape inexistent, au şi ei contabilizate câtre şapte absenţe. De remarcat că şi în cazul viceprimarului Stan se înregistrează absenţe consecutive, probabil motivate, pentru că, altfel, mandatul era pierdut.
 
Liberalul Radu Matei are şi el consemnate cinci absenţe în acest mandat, la fel şi Mircea Dobre, PSD. Plutonul consilierilor locali care au absentat de cel puţin patru ori la şedinţele de Consiliu este format din: Valentin Ciorbea -PSD, Harry Boiagian - UNPR, George Papari -PSD şi Daniel Georgescu - PSD. Tudorel Chesoi - PNŢCD are trei absenţe şi tot cu acelaşi număr de absenţe sunt consemnaţi în procesele-verbale de şedinţă următorii: Gabriel Candidatu - PSD, Costin Răsăuţeanu - PSD, Ali Denis - PSD.
 
În CLM există şi aleşi ceva mai conştiincioşi, deşi orice absenţă consemnată este greu de acceptat, în condiţiile în care şedinţa de CLM se convoacă doar o dată pe lună. Însă cu două absenţe figurează Iosif Valeriu Ene, fost UNPR, actualmente PSD, Ana Marcu, PNL, demisionară din Consiliu, şi Dede Perodin, fost PPDD, actualmente UNPR. Oficial, din statistică, au înregistrat câte o absenţă şi Vasile Chirondojan - PSD, Marioara Cojoc - PSD, Temur Ibraim - PSD, Carmen Onciu - PSD, Valentin Pârvulescu - PSD şi Vasile Roşu - UNPR.
 
Menţionăm că absenţele mai sus menţionate nu includ şi boicotul în masă din această săptămână. Câte o absenţă până la încetarea mandatelor au înregistrat şi Felix Stroe - PSD, şi Florin Gheorghe, fost APC, actualmente UNPR.

Facem precizarea că, potrivit legii, aleșii locali nu au contract de muncă încheiat cu Consiliul Local și, prin urmare, nu au dreptul la concediu, ci doar la indemnizație de ședință.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • RUSINEA ORASULUI 09 Oct, 2015 09:48 VOI SUNTETI RUSINEA ACESTUI ORAS.VA DOARE IN CUR.ASA CUM ATI CONSILIAT ORASUL,ASA SI ARATA.CAND VA RIDICATI BANII,TOT ASA,ABSENTATI? RUSINEA ORASULUI,ASTA SUNTETI TOTI.VA BATETI JOC DE CONSTANTENI.CONSILIERII TREBUIE SA FIE PRIMII CARE SA IA ATITUDINE FATA DE NENOROCIRILE DIN ORAS.SA DATI TOTI SALARIILE INAPOI.