Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimis în judecată de procurorii DNA Ilie Rachieru, şeful RADET Constanţa, condamnat la închisoare cu suspendare

ro

18 Nov, 2013 00:00 4069 Marime text
Dosarul a fost şi pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale a României, în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 11 alin. 2, 3 din OUG nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie invocate de Rachieru.
 
Trimis în judecată în 2008 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, rămâne, cel puţin pentru moment, cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. Vinerea trecută, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului din capitală, instanţă care a hotărât condamnarea şefului RADET Constanţa la pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, la 4 luni de detenţie pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la alţi 2 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Tot Tribunalul Bucureşti a contopit cele trei pedepse aplicate, hotărând, în final, ca Ilie Rachieru să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare. Magistraţii au decis suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani pe un termen de încercare de 4 ani. Deciziile mai sus precizate nu sunt definitive, acestea putând fi atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la decizia judecătorilor şi de la şeful RADET Constanţa, însă acest lucru nu a fost posibil.
 
La data de 9 iulie 2008, DNA a anunţat trimiterea în judecată a lui Ilie Rachieru, director general al RADET Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, şi a lui Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, acesta fiind acuzat de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că, „la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect «Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru de 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale»”. „În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Rachieru Ilie şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini.

De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere”, conform DNA. Procurorii mai spun că, „prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC Multigama Tech SRL, care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. „Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa a fost afectat.

Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Racheiru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda, efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.
Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească”, se mai arată în documentele DNA.
 
Rejudecare anulată
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti, instanţă care, la data de 09.11.2011, a decis condamnarea lui Rachieru la pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, la 4 luni de detenţie pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la alţi 2 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Magistraţii au contopit cele trei pedepse aplicate, hotărând, în final, ca şeful RADET Constanţa să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare. Judecătorii au hotărât suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani pe un termen de încercare de 4 ani. Asta în timp ce Liviu Gheorghiu s-a ales cu 5 luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită în formă continuată. De menţionat că partea vătămată Consiliul Local Municipal Constanţa nu s-a constituit parte civilă în cauză, aspect consemnat şi de magistraţi.

Tribunalul a mai decis ca Rachieru să-i achite Petronelei Georgescu, parte civilă, suma de 10.000 euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii efective, reprezentând daune morale. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel, instanţă care, la data de 29 iunie 2012, a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, Tribunalul Bucureşti. DNA a atacat hotărârea Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a României. Pe data de 21 ianuarie 2013, Curtea Supremă a hotărât ca dosarul să rămână la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecăţii. După mai multe termene, ultima instanţă precizată, în şedinţa din data de 15 noiembrie, a dispus confiscarea sumei de 142.442,72 de lei de la şeful RADET Constanţa, şi a respins ca nefondate apelurile declarate de Rachieru, de Gheorghiu şi de partea civilă Grigorescu Petronela. Altfel spus, Ilie Rachieru rămâne cu doi ani de închisoare, iar Liviu Gheorghiu cu cinci luni, ambele pedepse fiind suspendate condiţionat. Decizia de vineri a Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Florin Cernat 18 Nov, 2013 08:23 Ca sa vezi cine vrea Cetul....ce a facut la radet!
  • robert 18 Nov, 2013 06:16 ce oras de rahat, toti ... sunt mentinuti in functii de conducere ce au ca rezultat facturile enorme pe care le platim, atat la caldura cat si la apa rece.