Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei poliţişti din IPJ Constanţa, trimişi în judecată în ultima parte a dosarului „Mafia de la Rutieră“ (rechizitoriu)

ro

09 Apr, 2015 00:00 7825 Marime text
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus punct cercetărilor specifice în mega-dosarul presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa, cauza fiind denumită generic „Mafia de la Rutieră“. Începută oficial în 2009, ancheta magistraţilor a zguduit din temelii Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, având în vedere numărul poliţiştilor luaţi în colimator de procurori: aproape 40. Noul şi ultimul dosar s-a desprins din mega-ancheta „Mafia de la Rutieră“, procurorii dispunând trimiterea în judecată a trei poliţişti din cadrul IPJ Constanţa, la momentul declanşării anchetei, respectiv Gigi Cristian Ruşescu, Cosmin Cristian şi Paul Mihai Ciolpan. Mai mult decât atât, în cauză au mai fost deferiţi Justiţiei şi trei civili: Gigel Budur, George Guliu şi Adrian Toader.
 
Facem precizarea că, la momentul mediatizării cauzei, cei trei poliţişti, precum şi doi dintre civilii mai sus precizaţi (Budur şi Guliu) au fost încătuşaţi.
 
Lista reţinuţilor în dosarul Şpaga de la Poliţia Rutieră
 
George Guliu nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. Numele lui apare şi în dosarul în care sunt judecaţi, la Curtea de Apel Bucureşti, Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru o presupusă evaziune de aproximativ 56 de milioane de euro.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă, Florin Dan Secăreanu şi alţii. Prejudiciu, 56 de milioane de euro (document)

 
Potrivit unor surse apropiate magistraţilor, Ruşescu a fost trimis în judecată pentru 38 de infracţiuni, dintre care 32 de trafic de influenţă, o luare de mită, o favorizare a făptuitorului, două infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de fals intelectual. Conform surselor mai sus citate, Cosmin Cristian a fost deferit Justiţiei pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o sustragere de înscrisuri. Paul Mihai Ciolpan este acuzat pentru cinci infracţiuni, dintre care două abuzuri în serviciu, două falsuri intelectuale şi un trafic de influenţă. Gigel Budur este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi două de cumpărare de influenţă. În sarcina lui George Guliu s-au reţinut trei complicităţi la cumpărare de influenţă. Asta în timp ce Adrian Toader a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi tentativă la înşelăciune. Dosarul celor şase (trei poliţişti şi trei civili) a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa.

Condamnaţi, achitaţi şi despăgubiţi

De-a lungul anilor, mai mulţi poliţişti trimişi în judecată în diverse dosare desprinse din mega-dosarul presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa au fost condamnaţi, dar şi achitaţi. Nu este de trecut cu vederea faptul că peste 30 de lucrători ai Serviciului Rutier, cercetaţi în dosarul mai sus precizat, au fost despăgubiţi. Şi asta pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a făcut publice o serie de acte în care erau cuprinse datele cu caracter personal (CNP şi adresă completă) ale poliţiştilor şi, ulterior, au fost preluate de ediţiile online ale ziarelor şi de agenţiile de presă. Edvin Osman, lucrător al Serviciului Rutier Constanţa, a fost cercetat din greşeală, el fiind despăgubit de statul român.


Peste 23 de ani de puşcărie şi câteva achitări
Trei poliţişti rutieri, condamnaţi de Tribunal într-un dosar de corupţie


Poliţist anchetat din greşeală în dosarul „Mafia de la Rutieră“, despăgubit cu 10.000 de lei

Cazul „Mafia de la Rutieră” - poliţişti din IPJ Constanţa
Cristian Nazarovici a fost condamnat definitiv. Daniel Babalîc, achitat


Trei poliţişti de la Rutiera Constanţa, condamnaţi definitv
 
Cazul „Mafia de la Rutieră”
Polițiștii Daniel Cociu şi Marius Ivan au fost condamnați definitiv


Cercetaţi în dosarul „Mafia de la Rutieră“
Statul Român, obligat să despăgubească peste 30 de poliţişti din Constanţa


Anchetat din greşeală în dosarul „Mafia de la Rutieră”
Vezi cine este poliţistul constănţean care va fi despăgubit de statul român
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii