Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Veronica Guşă de Drăgan şi fraţii Micula

ro

06 Dec, 2018 00:00 9965 Marime text
Se spune că banii nu aduc fericirea, dar este mai bine să fii trist într-un imperiu condus de tine. Milionarii din top 300 prezentaţi în revista Capital în anul 2018 nu se pot plânge. Chiar dacă averile lor au scăzut drastic, în ediţia de astăzi îi prezentăm pe Veronica Guşă de Drăgan - una dintre cele mai bogate femei din România, cât şi pe fraţii Micula, cei care sunt în spatele a zeci de firme din industria băuturilor, media, tipografie, energie, s.a.m.d.

Veronica Guşă de Drăgan

Cu o avere în declin, Veronica Guşă de Drăgan se poziţionează pe locul 17, fiind una dintre cele mai bogate femei din România. Este proprietara Veronika Holding, un grup de firme activ în România şi în mai multe ţări din Europa. Femeia de afaceri a reuşit să investească în diverse domenii precum GPL, energie regenerabilă, domeniul naval, medical sau piaţa imobiliară. Butan Gas este cea mai cunoscută locomotivă de business din ţară, prin care a investit şi a câştigat bani şi pe raza judeţului Constanţa.

Dacă în 2010 avea 900 de milioane de euro avere, iată că 8 ani mai târziu a rămas doar cu 250 de milioane de euro, potrivit revistei Capital. Deține Grupul Drăgan, care include ButanGas, Fundația Drăgan, tipografia Fed Print, Fundația General Ștefan Gușă, editura Nagard, cotidienele locale Renașterea Bănățeană și Redeșteptarea, televiziunea Ten TV, Universitatea Europeană Drăgan, clinica medicală Veroniki Life și galeria de artă Veroniki Art. La un an de la decesul soțului, ea a decis să mute tot businessul de familie într-o nouă structură, denumită Veroniki Holding SpA. Astfel, pe lângă Butan Gas (grup industrial cu activități în Italia, Albania, Serbia, Grecia, Bulgaria și România și o cifră de afaceri a Butan Gas România estimată la circa 70 de milioane de euro), din grup face parte acum și Romconstruct Top, companie achiziționată pentru dezvoltarea unui parc eolian în Siliștea, Constanța.
Veronica Guşă de Drăgan a absolvit cursurile Facultăţii de Drept şi a început să lucreze la 22 de ani. Ea s-a căsătorit în 1995 cu Iosif Constantin Drăgan, care avea la acea vreme 78 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România, cel care a înfiinţat grupul Butan Gas. În 2001, omul de afaceri a decis să cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia sa, Veronica Guşă, care a ocupat de atunci funcţia de preşedinte executiv al ButanGas.

Ioan şi Viorel Micula

Pe locul 24 în top 300, fraţii Micula au o avere estimată la 180-185 milioane de euro. Ultimul an a fost nefast pentru cei doi: toate cele şase societăţi din grup - European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA şi Rieni Drinks - au înregistrat pierderi. Cei doi bihoreni sunt cunoscuţi pentru afacerile de pe litoralul românesc. Ei deţin 12 hoteluri pe litoral, imobile achiziţionate între 2000 şi 2004. ANAF a demarat procedurile de vânzare a unor unităţi turistice deţinute de familia Micula, în contul unor datorii uriaşe la stat.
Şi astea nu sunt singurele firme pe care cei doi fraţi le au. Viorel Micula apare asociat în următoarele firme: ABC Plus Media, Ardealul Stei SRL, Clas Media SRL, Eficient Energy SRL, European Drinks, European Food, Future Heat SRL, Happy Fish SRL, Intermark SRL, Multipack SRL, Plus Quadriga SRL, Pro Profit SRL, Pro Quadriga SRL, Rieni Drinks SRL, Royal Estates & Building (firmă înfiinţată în 2018), Scandic Distilleries SA, Starmill SA, Tonical Trading SRL, Transilvania General Import-Export, Turist Center SRL, Vitalias Prod SRL, West Leasing SRL.
Ioan Nicula apare în firme precum: ABC Plus Media, Anotimp Casa de Presă şi Editura SA, Ardealul Stei SRL, Certinvest SRL, Clas Media SRL, Drinks Prod SRL, European Drinks, European Food, Intermark SRL, Patria 2001 SA, Multipack SRL, Rieni Drinks SRL, Roswed Prod SRL, Scandic Distilleries SA, Starmill SA, Suedro Prod SRL, Tonical Trading SRL, Transilvania General Import-Export, Transilvania Complex SA, Turist Center SRL, West Leasing SRL, World Brand Productions SRL.
Pe lângă acest număr impresionant de firme, sunt zeci de alte firme care au fost radiate de fraţii Micula. Averea lor a scăzut considerabil, mai ales că în 2010 era estimată la peste 500 de milioane de euro. ANAF a executat silit mai multe proprietăţi deţinute de către cei doi.
Citeşte şi
Se caută noi proprietari pentru hotel Prahova din Neptun, deținut de frații Viorel și Ioan Micula (document)

Hotelul Prahova al fraților Micula, scos la mezat. Fiscul din Constanța cere peste opt milioane de lei (document)

Hotelul Romanţa, un club de noapte şi un restaurant, deţinute de fraţii Micula în staţiunea Neptun, scoase la vânzare de fiscul din Constanţa

Executați de Fiscul constănțean Mai multe proprietăți deținute de frații Micula în Neptun, de vânzare

Profit.ro Frații Ioan și Viorel Micula reofertează hotelul Banat din Olimp
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii