Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie, Mazăre, şeful CJC şi „băiatul performant“ Constanţa-i „fruncea“. Vedete autohtone certate cu Justiţia (galerie foto)

ro

15 Jul, 2014 00:00 5073 Marime text
Fie că este vorba despre administraţie publică locală şi funcţii-cheie în ministere, fie că vorbim despre Arhiepiscopie, instituţii de cultură şi unităţi de învăţământ, Constanţa a arătat întregii ţări că, în ceea ce priveşte oamenii care au probleme cu Justiţia, ea este... „fruncea“. Din Constanţa este preşedintele de consiliu judeţean pentru care procurorii DNA au cerut extrădarea, de aici este primul înalt ierarh ortodox din istoria BOR cercetat penal, şi tot de aici este şi fostul rector al Universităţii „Ovidius“, cel care şi-a pierdut funcţia chiar în timpul mandatului, fiind judecat acum pentru luare de mită şi folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Social-democratul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, va intra în istorie drept primul preşedintele de consiliu judeţean pentru care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut extrădarea. Amintim că preşedintele CJC se află în prezent în Statele Unite ale Americii, acolo unde a fost operat.
La finalul săptămânii trecute, Constantinescu a fost pus pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română. El a fost deferit Justiţiei de procurorii anticorupţie în două cazuri distincte. Pe 25 aprilie, DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Pe data de 27 mai, preşedintele CJC a fost din nou trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, alături de directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu. În sarcina mai-marelui judeţului Constanţa s-au reţinut 21 de infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitatea la încă trei infracţiuni de abuz în serviciu.
Nicuşor Constantinescu se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi conduce PSD-ul şi administraţia constănţeană alături de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Prejudiciu de 114 milioane de euro


În ceea ce îl priveşte pe Radu Mazăre, acesta este judecat în celebrul dosar al retrocedărilor alături de Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte 35 de persoane (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri). Potrivit DNA, „membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul“. Conform procurorilor anticorupţie, „patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro, dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa“. Este, probabil, dosarul în care procurorii au constatat cel mai mare prejudiciu din administraţia publică locală.
Reamintim că urmărirea penală în acest dosar a început în decembrie 2005 şi aproximativ trei ani mai târziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Cultura, trimisă în judecată


Nu doar primarul Constanţei şi preşedintele CJC au probleme în Justiţie, ci şi cei care au condus instituţiile de cultură din oraşul de la malul mării. Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat, în luna noiembrie a anului trecut, că au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Chera, „director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial“, precum şi a lui Virgil Lungu, „director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de conflict de interese în formă continuată şi infracţiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 şi anume «fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite»“.

Primul înalt ierarh ortodox din istoria BOR cercetat penal


Probleme cu Justiţia au, la Constanţa, şi feţele bisericeşti. Amintim, în acest sens, cazul arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. Acuzat de luare de mită şi complicitate la fals intelectual, ÎPS Teodosie este primul înalt ierarh ortodox cercetat penal, în istoria Bisericii Ortodoxe Române, începând din 1990 şi până în prezent. Într-un comunicat de presă dat publicităţii, în primăvara lui 2009, de Parchetul Tribunalului Constanţa, se menţiona că Arhiepiscopul Tomisului e cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Instanţa se autosesizase în urma unui articol apărut în cotidianul „România liberă“, în care jurnaliştii relatau că i-ar fi dat bani şi cadouri Arhiepiscopului, în scopul de a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot, asta în pofida faptului că nu avea pregătirea necesară.

„Băiatul performant“, trimis în judecată pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională


Un alt caz interesant este cel al lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost consilier al primarului Radu Mazăre. Cel alintat de Mazăre „Valerică, băiat performant“ a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în sarcina sa reţinându-se săvârşirea infracţiunilor concurente de: divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Amintim că Valentin Răducu Preda a fost, la un moment dat, în cărţi pentru a fi numit consilier al ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Rectorul Universităţii „Ovidius“, săltat în timpul mandatului


Constanţa este „fruncea“ şi în ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ. Amintim că Dănuţ Epure este primul rector din România care îşi pierde mandatul chiar în timpul exercitării acestuia, după ce a fost săltat de DNA. Epure se află şi în prezent în arest la domiciliu, fiind trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Fratele preşedintelui Băsescu, trimis în judecată


În cursul zilei de ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. În sarcina lui Mircea Băsescu s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. Amintim că în cauză a fost instituită măsura asiguratorie asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
Iată, aşadar, că judeţul Constanţa se dovedeşte a fi inepuizabil şi fascinant atunci când vine vorba de relaţia pe care aleşii locali, demnitarii, profesorii universitari şi directorii instituţiilor de cultură o au cu Justiţia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii