Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Județean Constanța, dat în judecată de un pacient care și-a cumpărat medicamente cât timp a fost internat. Ce s-a decis în instanță

ro

21 Jan, 2021 00:00 4143 Marime text
  • Fostul pacient are calitatea de asigurat în cadrul în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și a făcut dovada suportării de cheltuieli pentru achiziționarea de medicamente pe perioada internării în Spitalul Județean Constanța, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secția unde acesta era internat, medicamente la care ar fi fost îndreptățit fără contribuție personală.

Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf. Apostol Andrei“ Constanța a fost obligat de Judecătoria Constanța să-i achite unui fost pacient contravaloarea medicamentului cumpărat de familia bolnavului din sistemul privat.

Nemulțumiți de decizie, oficialii Spitalului Clinic Judetean de Urgentă Constanța au contestat decizia Judecătoriei Constanța, la Tribunalul Constanța.

Primul termen a fost stabilit pentru finele lunii aprilie 2021.
 

Date din cererea de chemare în judecată

Prin cererea de chemare în judecată, fostul pacient a chemat în judecată Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, solicitând ca unitatea sanitară să fie obligată la plata sumei de aproximativ 2000 de lei, reprezentând contravaloarea medicamentelor cumpărate în perioada spitalizării, precum și obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea în fapt a cererii, reclamantul a arătat că a fost internat la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Constanța cu diagnosticul (...), astfel cum rezultă din adeverințele (...) eliberate de spital.

În continuare, fostul pacient a subliniat că a necesitat tratament substitutiv parenteral cu albumină.
 

La recomandarea medicului gastroenterolog

În continuare, reclamantul a învederat că, întrucât spitalul nu avea acest medicament, medicul gastroenterolog sub îngrijirea căruia se afla, i-a prescris rețeta pentru albumina umană, trei flacoane inițial, după care a mai cumpărat alte patru flacoane, în total șapte flacoane de albumină.

Cetățeanul a evidențiat faptul că, din surse proprii, familia i-a cumpărat aceste flacoane și celelalte medicamente menționate în bonurile fiscale anexate, de la farmacia (...) din imediata apropiere a spitalului.

În continuare, fostul pacient arată că, după spitalizare a adresat Spitalului Județean o cererea prin care i-a solicitat restituirea sumei cheltuite pentru cumpărarea medicamentului albumină, apreciind că trebuia să beneficieze gratuit de acesta pe perioada spitalizării întrucât este pensionar, deci beneficiară de asigurări de sănătate gratuite.
 

Cereri de restituire către Spitalul Județean

„A accentuat fapțul că, deși a revenit cu încă trei cereri de restituire către pârât, plus o cerere adresată Casei de Asigurări de Sănătate, nici până la data introducerii acțiunii nu i s-a restituit suma aferentă medicamentelor, deși obligația îi revine pârâtului, conform legislației în vigoare. În continuare, reclamantul a subliniat că, în conformitate cu art. 98 alin. (2) din Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, în situația în care asigurații, pe perioada internării în spital (…) suportă cheltuieli cu medicamente la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraților. Mai mult, conform art. 230 alin. (2) lit. e din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoanele asigurate au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele“, se mai arată în cererea de chemare în judecată.
 

Motivarea Judecătoriei Constanța

În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța arată că „întrucât reclamantul are calitatea de asigurat în cadrul în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar aceasta a făcut dovada suportării de cheltuieli pentru achiziționarea de medicamente pe perioada internării în spitalul chemat în judecată, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secția unde acesta era internată, medicamente la care reclamantul ar fi fost îndreptățită fără contribuție personală, nefiind aplicabile excepțiile prevăzute de art. 98 alin. (1) lit. a, b, rezultă că din momentul înregistrării cererii reclamantului de restituire a sumei cheltuite, s-a născut obligația spitalului pârât de a îi rambursa acesteia contravaloarea medicamentelor“.

„Eventuala neadoptare a metodologiei de rambursare de către conducătorul instituției nu poate constitui o justificare pentru nerespectarea obligației de rambursare antemenționate, din moment ce aceasta ar fi imputabilă exclusiv spitalului pârât, iar reclamantul a anexat cererii documente justificative, respectiv bonurile fiscale depuse în copie și la dosarul cauzei“, conform motivării.

Pentru toate considerentele expuse, instanța a admis în parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, și va obliga pârâtul la plata sumei de 1908,92 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu medicamente suportate de reclamant.

Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată de oficialii Spitalului Județean la Tribunalul Constanța.

Sursa motivare: rolii.ro


Citește și

Când se va decide înființarea unui nou spital Covid în Constanța

20 de ani de închisoare pentru furtul a două portofele din Spitalul Judeţean Constanţa și din Policlinica cu Plată. Pedeapsa contestată
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii