Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Rugină conduce Universitatea Ovidius în următorii patru ani (galerie foto + documente)

ro

26 Mar, 2016 00:00 5686 Marime text
Ieri, la Universitatea „Ovidius“ s-au desfăşurat alegerile pentru desemnarea rectorului. Inițial, pentru funcţia de conducere şi-au depus candidaturile actualul rector, profesor universitar doctor Sorin Rugină, Octavian Unc, profesor universitar doctor în cadrul Facultăţii de Medicină, şi conferenţiar universitar doctor Cristian Moşnianu, de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. Pe ultima sută de metri, Cristian Moşnianu s-a retras din cursă, astfel că, ieri, cei 742 de alegători cu drept de vot au avut de ales între Sorin Rugină și Octavian Unc. 
 
Cu 373 de voturi a fost reconfirmat în funcția de rector Sorin Rugină, în timp ce pentru Octavian Unc au votat 246 de alegători. 
 
Cei care au votat spun că au făcut-o pentru stabilitate și că viitorul rector trebuie să impună corectitudine. „Dacăse păstrează aceeaşi manieră de conducere, acelaşi stil de a rezolva problemele, va fi bine“, a declarat un profesor de la Facultatea de Arte. „Am votat pentru plasarea Universităţii Ovidius în standardele universităţilor de prestigiu naţional şi internaţional. Am votat pentru decenţă universitară şi morală academică“, a precizat, la rândul său, un alt cadru didactic.
 
„Prima măsură este de a se continua de unde se va prelua mandatul. Ţinând cont că este un mandat integral, este mult mai confortabil a face măsuri concrete, oarecum degrevaţi de probemele care au încărcat agenda: rezolvarea prevederilor raportului Corpului de Control, cele două controale ale Curţii de Conturi şi evaluarea ARACIS. Acum rămâne să ne concentrăm pe  activitatea fundamentală a universităţii, aceea de a organiza admiterea, dar şi de a îmbunătăţi relaţia cu administaraţia, pe care nu am putut să o informatizăm în totalitate. Începem finisarea strucurii interne, ca să fim percepuţi nu numai ca imagine, ci şi ca unitate funcţională. Cei doi ani de mandat, de fapt un an şi zece luni, au fost dificili. S-a lucrat intens, dar am găsit un efort de voinţă din partea tuturor celor care au înţeles că avem de parcurs un drum împreună. Vrem să continuăm acest drum în acest moment de stabilitate, care ne dă posibilitatea să facem şi performanţă. Am lucrat pentru supravieţuire şi am reuşit să supravieţuim. Ne bucurăm de creditul multor colegi. Deşi au fost condiţii foarte grele, ne-am erodat puţin în acest mandat. Desigur, există şi nemulţumiri, depinde de ce aşteptări ai de la un mandat şi ceva, de la un rector nou. Exceptând lucrările de investiţii majore, deoarece nu am avut finanţare pe măsură, am reuşit să realizăm alte lucruri în plus, care nu erau în planul managerial, dar care au fost dictate de situaţia momentului. Cred că ne-am descurcat. Am fost destul de elastici în a rezolva probleme noi, probleme vechi şi mai ales să ţinem pasul cu activitatea de zi cu zi. Punctul şi de la capăt l-am pus din mers“, a declarat rectorul în funcţie Sorin Rugină.
 
„Am votat pentru Constanţa, făcând comparaţie cu faptul că Universitatea Ovidius este şi ar trebui să fie un adevarat far genovez, în ceea ce priveşte implicarea în viaţa socială, culturală, nu numai ştiinţifică. Universitatea Ovidius ar trebui să fie, prin corpul profesoral, elita a ceea ce reprezintă intelectualitatea din Constanţa. În acelaşi timp, am votat pentru tot ce înseamnă corpul administrativ, corpul profesoral, pentru studenţi. Interesul nostru este de a reabilita prestigiul universităţii şi de a o plasa într-o galerie de valori a universitarismului românesc. Acesta este obiectivul fundamental. Să fim mândri că suntem membri ai acestei familii academice ovidiene“, a declarat prof. Octavian Unc.

Averile celor doi candidaţi

Aşa cum reiese din declaraţia de avere completată în ianuarie 2015, Sorin Rugină deţine 50% dintr-un teren intravialn de 709 mp, în Eforie Nord, dar şi trei apartamente de 72,82 mp şi, respectiv, 55,209 mp, ambele în Constanţa, la care se adaugă un apartament de 97,59 mp în Bucureşti. Actualul rector al Universităţii Ovidius conduce un automobil Ford Focus, fabricat în 2012. La rubrica „Active financiare“ sunt amintite două conturi bancare, în care sunt depuse sumele de 213,12 euro şi 19.999,52 lei. Sorin Rugină are şi un credit bancar de 128.520 euro, scadent în 2019. În anul fiscal 2015, a încasat 175.314 lei de la Universitatea Ovidius, 45.095 lei de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi 266.042,2 lei de la companii farmaceutice pentru studii clinice şi conferinţe. La rândul său, soţia a adus la bugetul familiei suma de 3.000 de lei de la Prodiagnostic Constanţa şi 23.510 lei de la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa. Din declaraţia de interese, completată în ianurie 2015, aflăm că rectorul Sorin Rugină a participat la proiectul Cross Border Maritime Spatial Plan for the Black Sea, contract cu Universitatea Ovidius, în valoare de 2.049.015,74 euro. Sorin Rugină nu deţine acţiuni la nicio societate comercială.
 
Contracandidatul său, Octavian Unc, deţine, împreună cu soţia, aşa cum reise din declaraţia de avere completată în luna octombrie 2014, două terenuri extravilane de câte 190 mp fiecare, în Constanţa. La acestea se adaugă o casă de locuit de 155 mp. Octavian Unc conduce un automobil Mercedes Benz, fabricat în 2006. În conturi şi depozite bancare, potrivit declaraţiei de avere competate în 2014, are 5.190,68 dolari, 19,72 euro şi 247.853 lei. În ceea ce priveşte datoriile, Octavian Unc are trei credite bancare: unul de 24.625 lei, scadent în 2016, unul de 90.311,62 (unitate monetară neprecizată), scadent în 2019, precum şi unul de 97.410,87 (unitate monetară neprecizată), scadent în 2019. În anul fiscal 2013, a încasat 44.758 lei de la Universitatea Ovidius, 35.747 lei de la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa şi 300.804 lei de la Cabinetul Medical Individual. Soţia sa a câştzigat în anul 2013 suma de 31.586 lei de la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Octavian Unc nu deţine acţiuni la nicio societate comercială.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta declaraţiile de avere şi CV-urile candidaţilor.
 
Citeste si:
 
 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii