Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă secretă Luna martie începe cu veşti bune pentru Radu Mazăre. Ce s-a decis ieri la Tribunalul Constanţa (document)

ro

05 Mar, 2020 00:00 7189 Marime text

Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, rămâne cu soluţia de clasare dată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa în dosarul în care a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc, complexul Caelia, de 4.300 de metri pătraţi. Ieri, Ştefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, a respins, ca inadmisibilă, cererea de redeschidere a dosarului clasat mai sus menţionat. Decizia de ieri este definitivă şi poate fi citită accesând următorul link: http://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000185011&id_inst=118
 
Conform datelor oficiale, plângerea împotriva ordonanţei de clasare primite de Radu Mazăre (236/P/2016 din data de 23.04.2019 a DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, menţinută prin ordonanţa nr. 63/II/2/2019 a procurorului-şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul DNA) a fost formulată de Ioan Viorel Păunescu şi Elena Bulacu.
 
„Soluţia pe scurt: În baza art. 341 alin. 6 lit. a Cod procedură penală, respinge plângerea formulată de petenţii Păunescu Ioan Viorel şi Bulacu Elena împotriva ordonanţei nr. 236/P/2016 din data de 23.04.2019 a DNA-ST Constanţa, menţinută prin ordonanţa nr. 63/II/2/2019 a procurorului-şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul DNA, ca inadmisibilă. În baza art. 275 alin. 5 Cod procedură penală, obligă petenţii la plata sumei de 300 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 04.03.2020.
 
Ce afacere au pus la cale în Mamaia
Viorel Păunescu, preşedintele de onoare al Stelei, şi fotbalistul Marica s-au asociat

DNA Constanţa s-a sesizat din oficiu

 
Amintim că ancheta procurorilor a început în cursul anului 2016 şi s-a finalizat în aprilie 2019, prin dispunerea soluţiei de clasare, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează că dosarul clasat la care facem referire a fost „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii  DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.  
 

Decizia Înaltei Curţi, crucială

 
În continuare, tot în documentul emis către ZIUA de Constanţa, DNA mai precizează: „Prin Decizia nr. 5 în dosarul nr. 2715/1/2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis la data de 11 februarie 2019 recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în interpretarea şi aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin. 2 teza I din Codul penal, a stabilit că prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit“.
 

„S-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale“ 

 
„Analizând situaţia de fapt astfel cum a fost expusă anterior prin prisma deciziei anterior menţionate, procurorii au reţinut faptul că producerea pagubei pentru domeniul public de interes naţional s-a produs la momentul introducerii acestora în circuitul civil, respectiv la data de 22.02.2005, prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar. Având în vedere aceste considerente, la data de 23 aprilie 2019, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale prev. de art. 154 alin. 1 lit. b din Codul Penal“, se mai arată în răspunsul emis de procurorii DNA către ZIUA de Constanţa.   
 
De menţionat că într-un alt dosar (3670/118/2019 - http://portal.just.ro/118/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000181262&id_inst=118) şi tot în legătură cu Complexul Caelia Mamaia, pe data de 8 noiembrie 2019, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au cerut Tribunalului Constanţa desfiinţarea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, în opinia procurorilor, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional. Pe data de 8 noiembrie 2019, judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, de la Secţia penală a Tribunalului Constanţa, a respins ca inadmisibilă acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Hotărârile judecătorilor Ştefania Pârlogea şi Leonard Iustin Bourceanu pot fi citite integral accesând secţiunea Documente.
 
Citeşte şi:
 
Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“
Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă 


Ce spune legea
Magistraţii din România aşteaptă veşti importante din Madagascar în patru dintre dosarele lui Radu Mazăre


Liviu Dragnea şi Radu Mazăre, colegi de muncă la Penitenciarul Rahova

Fostul preşedinte al PSD cere să fie pus de îndată în libertate. Când se decide libertatea lui Liviu Dragnea

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 05 Mar, 2020 08:28 Inventie teribila :s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale !! Ce au facut parchetarii in toata aceasta perioada? Macar stim ca platesc si ei urmarile jefuirii orasului ,merg si ei cu masina prin ”gropile” din carosabilul modernizat al zonei peninsulare ,merg si ei printre gunoaiele parcurilor,etc.