Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scos din cursa pentru MINAC Cliante acuză - „Learciu îl susţine pe Zidaru. Mi-e teamă pentru colegi şi pentru prestigiul muzeului!” (documente)

ro

08 Nov, 2016 00:00 5266 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa a reluat procedura pentru desemnarea managerului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC).

Cum se desfăşoară procedura de desemnare a managerului MINAC

Conform calendarului, ieri s-a încheiat selecţia dosarelor, iar de astăzi începe analiza proiectelor de management - prima etapă, care va dura până aproape de jumătatea lunii.

După foarte multe insistenţe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Daniel Learciu a declarat oficial că unul dintre candidaţi a fost descalificat pentru că dosarul era incomplet. Este vorba despre dosarul actualului manager interimar, Traian Cliante.
 
Pe 11 noiembrie se va aduce la cunoştinţa candidaţilor, în scris, nota obţinută în prima etapă a concursului, precum şi afişarea acesteia la sediul Consiliului Judeţean Constanţa. Pe 15 noiembrie, începe susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului - a doua etapă a procedurii. În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua, se va proceda la aducerea la cunoştinţa candidaţilor, în scris, a rezultatului concursului şi la cunoştinţa publică a rezultatului concursului, prin afişarea acestuia la sediul Consiliului Judeţean Constanţa. Candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţii asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului în maximum trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţa acestora a rezultatului concursului.
 
Precizăm că procedura pentru desemnarea managerului MINAC s-a reluat pe 31 octombrie a.c. din punctul în care a fost suspendată, respectiv de la analizarea ofertelor depuse în prima parte a lunii septembrie. Atunci au fost depuse deja trei proiecte de management. Unul dintre cei care şi-au depus dosarele pentru concurs este managerul interimar, Traian Cliante. Ceilalţi doi sunt Marian Zidaru, fost angajat al Direcţiei de Cultură, şi Delia Roxana Cornea, muzeograf şi responsabil proiecte în cadrul MINAC.

Descalificat pentru lipsa unui curs de management?

Vicepreşedintele CJC,Daniel Learciu nu a făcut precizări în legătură cu lipsurile de la dosarul lui Traian Cliante, în schimb, managerul interimar ne-a declarat că în cursul zilei de ieri s-a deplasat la sediul Consiliului Judeţean pentru a solicita clarificări, după ce vineri, 4 noiembrie, i-a fost solicitată dovada unui curs de management pe orice palier pentru procedura de selecţie a dosarelor. „Sigur, am şi cursuri, nu am găsit hârtia, dar eu sunt manager în funcţie, chiar dacă interimar, acest lucru nu contează? Ceilalţi doi contracandidaţi nu au coordonat nici măcar o secţie a unui muzeu!”, spune Cliante.

Acuzaţii grave în dreptul vicepreşedintelui CJC!

Traian Cliante afirmă că este un om responsabil şi îşi asumă tot ce spune. Managerul interimar al MINAC a pus tunurile pe vicepreşedintele CJC Daniel Learciu, pe care îl acuză că, „politic, vrea să revendice postul de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, pentru protejatul său, Marian Zidaru. Este ilegal ce face acest domn vicepreşedinte. Nu-mi pot explica cum poate proteja un personaj care, în afară de scandaluri, nu a lăsat nimic în urma sa. Marian Zidaru este cunoscut pentru accesele sale de furie, pentru conflictele şi procesele pe care le-a intentat în permanenţă colaboratorilor săi. Îl întreb, aşadar pe domnul Learciu: Ce faceţi, domnule vicepreşedinte, sprijiniţi bătăuşi în funcţia de manager al muzeului, care, în anul 1911, era condus de Vasile Pârvan? Nu este un secret pentru nimeni în lumea culturală şi cea a arheologilor constănţeni cum acest domn Zidaru a agresat-o fizic pe Magdalena Tiţă, actualul şef al Direcţiei de Cultură, dar şi pe Virgil Lungu, în urmă cu câţiva ani, când acesta activa pe un post de consilier în cadrul Direcţiei de Culte, Cultură şi Patrimoniu Constanţa.
 
Nu sunt un om bogat, însă tot ce am reuşit să pun deoparte voi folosi în justiţie cu cei care vor îndrăzni să mă contrazică. Vă spun cu subiect şi predicat: acest Zidaru va câştiga concursul. Ştiu asta de acum. Îmi pare rău pentru colegii mei, poate şi ei trebuiau să se implice în acest concurs, să candideze, îmi pare rău pentru prestigiul acestui muzeu, pentru ce se va întâmpla pe viitor. Îi înţeleg pe cei de la CJC, care au vrut să îndrepte lucrurile renunţând la Custurea, din păcate, Muzeul De Istorie va avea o soartă tristă”, ne-a declarat Traian Cliante.
 
Actuala şefă a Direcţiei de Cultură, Magdalena Tiţă, ne-a confirmat episodul petrecut în sediul instituţiei şi faptul că Marian Zidaru a agresat-o fizic. „Iniţial, am vrut să depun plângere, însă, la rugăminţile colegilor, am renunţat, directorul de atunci al Direcţiei, Virgil Lungu, m-a rugat să nu implicăm instituţia într-un scandal”.
 
Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care Magdalena Tiţă s-a retras din comisia pentru evaluarea managerului MINAC. „Nu am vrut să-mi creez alte probleme. Când am văzut cine candidează, am preferat să mă retrag, pentru că ştiu prin ce am trecut şi nu vreau să se repete istoria. În plus, eu am mai fost şi în comisiile de la control de la MINAC şi nu era deontologic să fac parte şi din comisia de concurs”, ne-a declarat Magdalena Ţită.

Zidaru, despre acuzaţii: „Nişte mizerii, ce să comentez…”

Contactat telefonic, Marian Zidaru afirmă, la rândul său, că acuzaţiile ce i se aduc sunt, simplu: „Nişte mizerii, ce aş putea să spun…”
Întrebat despre natura relaţiei cu vicepreşedintele CJC Dumitru Learciu, profesorul Zidaru a afirmat că „nu cunoaşte pe nimeni din conducerea CJC”.

Learciu: „Acuzaţiile sunt total nefondate!”

Vicepreşedintele CJC susţine că acuzaţiile formulate de Traian Cliante sunt nefondate. „Nu am nicio legătură cu Marian Zidaru, iar reacţia lui Traian Cliante se explică prin faptul că este un om frustrat, care nu a reuşit să se înscrie la concurs”. Learciu a mai spus că actualului manager al MINAC i-a lipsit dovada unui curs de formare continuă, pe care ceilalţi contracandidaţi au depus-o. În această fază, concursul nu poate fi contestat de Cliante.

Cine sunt cei care vor decide managerul MINAC?

Consiliul Judeţean Constanţa a validat comisia care urmează să evalueze cele trei oferte manageriale înregistrate deja. Comisia va fi condusă de profesorul universitar Ioan Opriş, doctor în istorie. Acesta este tatăl coordonatorului ştiinţific al Cetăţii Capidava, Ioan Carol Opriş, proiect care dă mari bătăi de cap administraţiei judeţene. Din comisie mai fac parte: Maria Magiru, director al Muzeului de Artă Populară Constanţa, şi Gabriela Istrate, consilier superior, ca reprezentant al CJC. Din secretariatul comisiei mai fac parte: consilierul superior Dumitru Liliana, Veronica Cîrciu, Daniela Miroiu, Ileana Simionescu - consilier juridic, Maria Blacioti, director al Direcţiei Economice, Mihaela Boacă, consilier juridic, şi Irina Costencu, şef Serviciu Cultură, Sport, Turism.
 
Va urma. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii