Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal la Callatis Therm cu contracte reziliate şi director reţinut de procurori Palaz - „Filimon este responsabil pentru situaţia de la Mangalia" (document)

ro

16 Feb, 2012 00:00 3333 Marime text

cap_1.jpgRăsturnare de situaţie la Mangalia. După ce în cursul dimineţii de ieri prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz a discutat cu directorul general adjunct al Callatis Therm, Gabriela Grosu, în scopul soluţionării problemei căldurii din Mangalia, lucrurile păreau rezolvate.

Potrivit spuselor lui Palaz, SC Callatis Therm SA urma să furnizeze căldură în casele oamenilor începând de aseară, la vechiul preţ de producţie a gigacaloriei, după ce administraţia publică locală făcea plata către Callatis Therm. Era vorba de cele 15 miliarde lei vechi pe care Guvernul le alocase de urgenţă Mangaliei, printr-o Hotărâre de Guvern. Facturile au fost emise de către Callatis Therm, dar Primăria Mangalia nu a mai virat banii în conturile furnizorului de agent termic, ordinele de plată nemaifiind întocmite, aşa cum a anunţat prefectul, în cadrul unui briefing.

„A acţionat în baza clientelismului politic"

 

În ordinea cronologică a evenimentelor de ieri, viceprimarul municipiului Mangalia, Constantin Filimon, a susţinut, la ora 14.00, o conferinţă de presă, prilej cu care a anunţat că a depus la registratura Callatis Therm două notificări. Una privind rezilierea contractului cu societatea Callatis Therm, una legată de preluarea, de către Administrarea Domeniului Public şi Privat (ADPP) Mangalia, a centralelor termice din localitate. Mai mult, Filimon a anunţat şi că a făcut adrese către premierul României, către prefectul judeţului Constanţa şi către ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, prin care solicită fie o derogare de la Legea 34/2006 privind achiziţiile publice, fie alocarea, din rezerva de stat, a 2.500 de tone de combustibil. Viceprimarul Constantin Filimon a declarat că decizia de reziliere a contractului îi aparţine în totalitate şi că şi-o asumă.

Ceea ce ieri dimineaţă la ora 10.00 părea o problemă rezolvată, ca urmare a intervenţiei reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa, după anunţul făcut de Filimon a început să semene cu un haos.

Prefectul Palaz a susţinut, ieri după-amiază, un briefing, context în care a criticat dur decizia lui Filimon de a rezilia contractul cu societatea Callatis Therm. Palaz l-a acuzat pe Filimon de haosul creat în Mangalia şi, de asemenea, pentru că „a acţionat în baza clientelismului politic". Totodată, el a explicat că, în opinia sa, contractul cu societatea Callatis Therm nu poate fi reziliat unilateral şi că acest gen de dispute pot fi soluţionate, conform Articolului 20 din contractul încheiat între Primăria Mangalia şi Callatis Therm, doar de către Curtea de Arbitraj Internaţional a Camerei de Comerţ.

Ulterior, Palaz a anunţat şi că, la ora 15.15, Prefectura a primit o adresă de la Primăria Mangalia prin care i se solicită ajutor în rezolvarea problemei căldurii. „Omul (n.r. Filimon) habar n-are ce face. Reziliază contractul, dar nu ştie paşii pe mai departe. Pasează motanul prefectului", a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu, specificând că, de ieri, de la ora 11.00, Filimon nu a mai răspuns la telefon. Tot el a insistat asupra ideii că dacă acel contract nu ar fi fost reziliat, locuitorii municipiului Mangalia ar fi avut, începând de aseară, căldură în apartamente.

„Există viaţă şi după Tusac"

 

Nu în ultimul rând, prefectul a precizat şi că, legat de cererea lui Filimon ca în Mangalia să fie instituită stare de urgenţă dacă problema agentului termic nu va fi deblocată, aceasta nici nu poate fi luată în considerare. „Am o soluţie, n-am de ce să merg în stare de urgenţă".

La finalul briefingului de ieri după-amiază, Claudiu Palaz a afirmat că, „la Mangalia, există viaţă şi după Tusac", în ideea în care actuala administraţie trebuie să fie în stare să identifice soluţii pentru ca oamenii să nu mai sufere de frig în case.

Cu alte cuvinte, Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru agentul termic din Mangalia, furnizorul de agent termic se declara, ieri dimineaţă, dispus să furnizeze căldură (urma doar ca acesta să încarce combustibilul în cisterne, de la Rompetrol), la vechiul preţ de producţie a gigacaloriei, şi nu la cel de 667 lei, conform deciziei instanţei, dar viceprimarul Filimon a „aruncat în aer" întregul caz, prin rezilierea contractului.

În aceste condiţii, se impune întrebarea: cum va furniza administraţia locală căldură, chiar şi cu centralele preluate de către ADPP Mangalia, dacă ieri după-amiază nu avea combustibil? Şi, cel mai important, prin intermediul cărui furnizor de agent termic? În baza cărui contract?

Mangalia-primariaprimaria.jpg

Directorul Callatis Therm, reţinut

La ora închiderii ediţiei, potrivit unor surse judiciare, Simion Nikitas, directorul general al SC Callatis Therm SA, a fost reţinut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, aceleaşi surse afirmând că, dat fiind că ordonanţa de reţinere este valabilă 24 de ore, nu este exclus ca cel mai târziu în cursul zilei de azi acesta să fie prezentat magistraţilor Judecătoriei Mangalia cu propunere de arestare preventivă. Acuzaţiile pentru care se fac cercetări de către procurori sunt de şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Problemele însă rămân, pentru că 1) nu se ştie când va veni căldura în apartamente şi 2) nu se ştie cine îl va urma pe directorul general în arest.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un localnic 16 Feb, 2012 09:03 ...dle prefect dvs nu ati facut nimic pentru rezolvarea situatiei din Mangalia, v-a placut aceasta situatie. Foarte bine a procedat dl. viceprimar in cuibul de mafioti doar cu forta mai poti face ordine. Sper ca vinovati sa ajunga dupa gratii cat mai repede.