Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a „trezit“ cam târziu! Cum a vrut să ia primarul Constanţei 2,5 milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi Habitat şi Ambient SA (rechizitoriu)

ro

30 Mar, 2015 00:00 5904 Marime text
Inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa au ajuns să se dea în judecată între ei

Tribunalul Constanţa a închis dosarul în care primarul municipiului, dar şi Municipiul Constanţa, prin primar, i-a chemat la judecată pe Georgică Giurgiucanu, Geta Săvulescu, Cristian Borcea, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. Surse avocăţeşti spun că primarul municipiului Constanţa le-a solicitat lui Borcea, Săvulescu, Camboianu, dar şi societăţii comerciale mai sus precizate aproximativ 2,5 milioane de euro, pentru că ar fi modificat regimul juridic al unor terenuri obţinute în baza Legii 10/2001, atât în staţiunea Mamaia, cât şi în municipiu. Mai mult decât atât, o parte a terenurilor în cauză s-ar regăsi şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimis spre soluţionare, în luna octombrie 2008, Curţii de Apel Bucureşti, unde se află şi în prezent. În Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, Radu Ştefan Mazăre este judecat alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se chiar Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că SC Habitat şi Ambient SA este reprezentată de Valentin Gheorghe Ionescu, un alt inculpat în Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.

 Aproape de Naşterea Domnului

Revenind la procesul celor aproximativ 2,5 milioane de euro, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului din Constanţa cu exact două săptămâni înainte de Crăciun (2014), iar ultimele modificări în cauză, potrivit portalului instanţelor de judecată, au fost făcute cu o săptămână înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului. Reclamanţii au fost primarul municipiului, dar şi Municipiul Constanţa, prin primar, în timp ce lista pârâţilor este deschisă de Georgică Giurgiucanu şi continuată de Geta Săvulescu, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA şi închisă de Mihai Camboianu. Dosarul a fost trimis spre soluţionare judecătoarei Adriana Lepădatu, care, la primul termen (19 martie), a amânat pronunţarea pentru 26 martie.

 „Băieţi fini“, n-au solicitat cheltuieli de judecată

Astfel, conform minutei judecătoreşti, Lepădatu a respins excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor invocată de pârâtul Cristian Borcea, precum şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâţii Georgică Giurgiucanu, SC Habitat şi Ambient SA şi Geta Săvulescu. Ulterior, judecătoarea a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâta Geta Săvulescu. Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a respins acţiunea formulată de primarul municipiului, dar şi de Municipiul Constanţa, prin primar, ca prescrisă. Altfel spus, chiar dacă era îndreptăţită, acţiunea a fost înregistrată mult prea târziu pentru a avea efecte. Adriana Lepădatu a mai luat act că pârâţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 Valoarea de atunci vs. valoarea de acum

Aşa cum precizam şi mai sus, potrivit unor surse avocăţeşti, primarul municipiului Constanţa le-ar fi solicitat lui Borcea, Săvulescu, Camboianu, dar şi societăţii comerciale Habitat şi Ambient aproape 2,5 milioane de euro. Banii ar reprezenta contravaloarea imobilelor la data restituirii în baza Legii 10/2001 şi valoarea lor din prezent generată de presupusa modificare a regimului juridic. Terenurile, situate atât în staţiunea Mamaia, cât şi în municipiu, s-ar regăsi şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, unde Radu Ştefan Mazăre este judecat alături de Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu.

 
În Dosarul Retrocedărilor, Giurgiucanu este acuzat, alături de alte persoane, de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate. Asta în timp ce în sarcina mai multor cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care se află Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa, „Habitat şi Ambient“ SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu) s-a reţinut complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.
 
 Tot în cauză, conform DNA, „în mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi“. „Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri“ SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism“), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient“ SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost“ SA şi „Aqualand“ SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group“ SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa, „New Home Construct“ SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen“, au conchis cei de la Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente“ poate fi citit rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citeşte şi
Retrocedări suprapuse în Peninsulă
Dispoziţia de împroprietărire a lui Borcea, Camboianu şi alţii, „şubrezită“ în instanţa?



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii