Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Rupeţi ritmul!" sau cum să râdem cu lacrimi Ce sloganuri au pregătit candidaţii la primării pentru a-şi convinge electoratul (galerie foto)

ro

19 Mar, 2012 01:47 11096 Marime text

cap_1.jpgFiecare campanie electorală reprezintă prilejul ideal pentru doritorii de funcţii, de mandate, pentru a-şi exersa, pe electorat, capacitatea de convingere.

Indiferent că vorbim despre mesaje, despre sloganuri, despre... versuri, candidaţii nu ezită să-şi arunce în luptă cele mai bune arme verbale. Apelează la jocuri de cuvinte, la rime, chiar şi la proverbe. Totul, din dorinţa de a-i „acroşa" pe alegători, pentru ca aceştia din urmă să pună ştampila pe numele lor.

Alegerile locale din 10 iunie se apropie încet, dar sigur. Chiar dacă oficial campania electorală va fi demarată pe 11 mai, unii dintre candidaţi şi-au schiţat mesajele şi sloganurile pe care vor miza.

Redăm mai jos, în ordinea alfabetică a localităţilor, mesajele şi sloganurile acelor candidaţi care au vrut să le facă publice.

Anton Burcea lansează un mesaj proverbial

Primarul în funcţie de la Adamclisi, Anton Burcea, a ales să meargă în lupta electorală din acest an cu un slogan-proverb: „Nu daţi vrabia din mână pe cioara de pe gard!". Şeful autorităţii locale nu a ales întâmplător această zicătoare. Prin slogan, Anton Burcea le transmite electorilor că alternativa pentru ei nu este să aleagă un alt primar atât timp cât au deja un adevărat şef de autoritate locală, care va continua proiectele de dezvoltare începute. Primarul de la Adamclisi încheie anul acesta primul mandat pe care l-a câştigat în urma alegerilor din luna mai a anului 2010.

Cîrjaliu a optat pentru un slogan clasic

Primarul comunei Agigea, social-democratul Cristian Cîrjaliu, va candida pentru un al doilea mandat de gospodar-şef. El a ales, potrivit propriilor sale declaraţii, „un slogan clasic": „Votezi Cîrjaliu, votezi pentru tine". În ceea ce priveşte mesajele asupra cărora va insista în campanie, acestea se referă la continuarea programelor sociale demarate (abonamente pentru elevi, studenţi şi pensionari pentru transportul în comun din localitate, achiziţionarea de uniforme şcolare pentru elevii din clasele I-VIII), la terminarea investiţiilor începute (creşa din Agigea şi grădiniţa din Lazu), precum şi la proiecte de viitor. Cîrjaliu va fi candidatul USL la alegerile din iunie.

Promisiuni fără dezamăgire pentru locuitorii din Bărăganu

Pesedistul Titus Neague, primar al localităţii Bărăganu din mai 2011 - dată la care l-a înlocuit pe regretatul Constantin Benţea, decedat în luna ianuarie a anului trecut -, este în mod oficial candidatul USL pentru Primăria Bărăganu. Şeful autorităţii locale se va lansa în lupta pentru câştigarea unui nou mandat din partea USL cu un mesaj de pace şi sănătate pentru toată lumea, chiar şi pentru contracandidaţii săi. „Le urez succes tuturor, multă sănătate şi Paşte Fericit!", a declarat Titus Neague, care îi sfătuieşte pe localnici să-l aleagă pe candidatul pe care-l consideră cel mai aproape de ei şi care a făcut lucruri bune pentru ei. „Cei ce se lansează în lupta pentru câştigarea Primăriei să facă ceea ce promit, să nu mai dezamăgească oamenii", a mai adăugat Titus Neague, candidatul USL la alegerile din vară.

„Să câştige cel mai bun!"

Ion Constantinescu, primarul de la Cerchezu, le transmite localnicilor să aleagă pe cine este mai bun. „Localnicii să aleagă pe cine este mai bun, ca să facem treabă bună în localitate", este mesajul şefului autorităţii locale. Ion Constantinescu încheie al treilea mandat şi se pregăteşte să-l câştige pe cel de-al patrulea din poziţia de candidat PSD, posibil USL.

„Am realizat tot ceea ce am promis"

Ioan Suciu, primarul de la Ciobanu, este candidatul USL. Deşi se află de 22 de ani în fruntea autorităţii locale, Suciu candidează pentru un nou mandat. „Mesajul electoral l-am transmis prin publicarea unor afişe în spaţiul public, la sediile Casei de Cultură, Poştei Române şi Căminului Cultural. Posterele prezintă proiectele pe care le-am derulat. Le comunic astfel alegătorilor că am realizat tot ceea ce am promis şi că suntem în stare să ducem la bun sfârşit şi ceea ne-am propus pentru anii următori", a declarat Ioan Suciu. Tudorel Gurgu, candidatul PDL la Primăria Ciobanu, susţine că locuitorii comunei vor schimbarea şi de aceea a şi ales să intre în cursa pentru câştigarea Primăriei. Dacă va fi ales, Tudorel Gurgu va atrage investitori în localitate pentru a reuşi crearea de noi locuri de muncă, o dorinţa exprimată public de localnicii de la Ciobanu.

„Alături de oameni, nimic de unul singur"

Gospodarul-şef al comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, candidează pentru al patrulea mandat. Social democratul, viitor candidat USL, susţine că mesajul său de campanie „se va referi la continuitate, la respectul şi sprijinul pentru cetăţeni". „Sunt adeptul principiului «Alături de oameni, nimic de unul singur» şi nu suport ideea că primarul de comună e conducător. El e reprezentantul cetăţenilor, e o onoare şi o responsabilitate pentru el", a declarat Frigioi.

Gâju candidează pentru continuitate

„Să continuăm împreună investiţiile în comună pentru binele copiilor noştri" este mesajul pe care-l transmite primarul din Cumpăna, ec. Mariana Gâju. Şefa autorităţii locale încheie anul acesta cel de-al treilea mandat şi va candida pentru un nou mandat cu gândul de a continua proiectele de investiţii avute în derulare în localitate.

Avătavului vrea să rupă ritmul

Deşi nu şi-a definitivat programul de campanie - în prezent, susţine el, încă lucrează la acesta - democrat-liberalul Constantin Avătavului va merge pe un fost slogan de-al lui Vasile Blaga şi anume „Rupeţi ritmul!". Amintim că Avătavului candidează la Primăria Eforie din partea PDL.

Tudor Nădrag a pregătit fapte pentru alegători

Pentru contracandidaţii săi, primarul din Hârşova, Tudor Nădrag, are următorul mesaj în versuri: „Mulţi ar vrea să mă doboare, aripa să-mi frângă-n zbor/Dar eu cad şi mă ridic cu-o palmă deasupra tuturor". Pentru electorat, şeful autorităţii locale, care a decis să candideze din partea PDL pentru un nou mandat, va publica în spaţiul public un pliant color ce va conţine toate realizările din mandatul său. „Prin felul meu de a fi am beneficiat atât de sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, implicit sprijinul PSD, dar şi de sprijinul Guvernului, adică al PDL. Unele proiecte de investiţii le-am finalizat, altele sunt în curs de execuţie. Am ce să le prezint concetăţenilor mei", a precizat Tudor Nădrag.

„Şeful autorităţii locale trebuie să fie un om între oameni"

Ionel Chiriţă, candidatul PNL la Hârşova, posibil candidat USL, va intra în cursa pentru câştigarea primăriei Hârşova cu următorul mesaj: „Un primar nu trebuie să fie un stăpân, ci un om normal, încărcat de responsabilitatea mandatului. Şeful autorităţii locale trebuie să fie un om între oameni, care are datoria să slujească urbea". Candidatul PNL a fost în fruntea autorităţii locale de la Hârşova în perioada 2000 - 2008 şi susţine că va transmite alegătorilor că a învăţat din propriile greşeli. „Inventariind lucrurile lăsate neterminate şi identificând greşelile pe care le-am făcut şi din discuţiile purtate cu electorii mi-am propus să ajut la dezvoltarea localităţii", a precizat Ionel Chiriţă.

Experienţa dă tonul

În ceea ce priveşte Primăria Mangalia, cea mai râvnită administraţie locală din judeţ, candidaţii nu şi-au anunţat încă sloganurile şi mesajele. În ceea ce-l priveşte pe Zanfir Iorguş, acesta va da Parlamentul pentru Primăria Mangalia. Echipa sa va miza pe experienţa acumulată de Iorguş în Primărie şi în Camera Deputaţilor şi va prezenta, se pare, un program destul de concentrat. „Echipa va avea un program profesionist, realist, serios, care se va diferenţia de programele demagogice", a declarat Zanfir Iorguş.

Iordache se bazează pe realizările sale

Mesajul primarului din oraşul Medgidia, Marian Iordache, candidat PNL, posibil candidat USL la alegerile locale din vară, va fi legat de obiectivele urmate şi de realizările din mandatul pe care el îl încheie în acest an, a mărturisit edilul.

Stan mizează pe continuitate

Actualul edil-şef al oraşului Techirghiol, liberalul Adrian Stan, va intra în luptă pentru al doilea mandat de primar. Stan afirmă că nu s-a decis încă asupra unui slogan, dar că în mod cert mesajul său de campanie se va axa pe cele şase proiecte cu finanţare europeană pe care le-a demarat în acest prim mandat, dar pe care vrea să le vadă terminate. Este vorba despre două proiecte privind amenajarea turistică de agrement pe malul lacului Techirghiol, de un proiect referitor la amenajarea falezei, un altul privind asfaltarea a 22 de străzi din localitate, un proiect legat de crearea unui centru SPA şi, nu în ultimul rând, de cel referitor la reabilitarea liceului din localitate. „Mizez pe ideea de continuitate", a declarat Adrian Stan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stanimir 21 Mar, 2012 22:37 Bun asta a lui Avatavului.Ce nume nici nu stiam ca asa il cheama asa.Toti ii spun Avatafu.Deci o sa rupem ritmul.Dar care ritm?Ca saracul are ritmul lui pe care nu il poate rupe nimeni ca nu se aude.Omul e slab,doar ca se da mare politician si mai nou si mare prieten cu prefectul.Sa vezi ritmuri.