Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Responsabili cu buna desfăşurare a examenelor Cine sunt preşedinţii comisiilor din centrele de Bac implicate în scandalurile de dare şi luare de mită (documente)

ro

16 Jul, 2013 00:00 4692 Marime text
Prima sesiune a Bacalaureatul de la Constanţa nu a trecut fără incidente şi suspiciuni de fraudă. Profesorii şi elevii de la trei Centre de bacalaureat din judeţ au fost audiaţi pentru dare şi luare de mită.
 
Startul a fost dat de Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari. Aici, pe data de 3 iulie, când se desfăşura proba scrisă de matematică o elevă a pus pe jar autorităţile. La ieşirea din sală, ea a mărturisit că a fost dată afară din examen pentru că nu a avut bani să le dea profesorilor. În consecinţă, tânăra a alertat şi Poliţia, sesizând faptul că toţi elevii din clasa unde s-a derulat testarea au strâns bani pentru cadrele didactice.

Scandalul a continuat pe 5 iulie, la ultima probă a Bacalaureatului, la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia. Aici, în sala de clasă în care s-a susţinut examenul, au fost găsite fotocopii ale subiectelor rezolvate. De asemenea, într-o sală de examen de la Liceul Teoretic „George Călinescu” inspectorii şcolari au descoperit, tot pe 5 iulie, un pachet de şerveţele în care se aflau nişte bancnote de 50 de lei. Aşadar, trei centre de Bacalaureat au intrat în atenţia oamenilor legii şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Dar cine sunt preşedinţii comisiilor din cele trei centre de Bacalaureat, implicate în scandal? Potrivit datelor puse la dispoziţie de ISJ Constanţa, preşedintele comisiei de la centrul de Bacalaureat de la Liceul Teoretic „George Călinescu” a fost Elvira Nica (de la Liceul Tehnologic C.A.Rosetti), la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” – profesorul universitar doctor Gheorghe Amza (de la Universitatea Politehnică Bucureşti) şi la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari - profesorul universitar doctor Ionel Simion (de la Universitatea Politehnică Bucureşti).
 
Averile preşedinţilor comisiilor din cele trei centre de Bac
 
Profesorul universitar doctor Gheorghe Amza este decanul Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Potrivit declaraţiei sale de avere, completată în anul 2009 (singura care a putut fi găsită), Gheorghe Amza deţine trei terenuri agricole de 8,8 hectare, 9 hectare şi 2,5 hectare, situate în Giurgiu, Alexandria şi Ilfov. La acestea se adaugă un apartament de 120 mp, situat în Bucureşti, şi o casă de vacanţă de 450 mp, situată în Buftea. Profesorul mai deţine bijuterii, tablouri şi icoane în valoare de 50.000 de euro. În anul 2009, Gheorghe Amza păstra în mai multe conturi bancare sumele de 37.300 de euro. De asemenea, profesorul a mai obţinut suma de 14.400 de euro din închirierea unei locuinţe. În anul fiscal 2008, Gheorghe Amza a realizat venituri de 169.096 lei, iar soţia sa – 10.000 lei. Potrivit declaraţiei sale de interese, profesorul Gheorghe Amza mai deţinea, în anul 2009, 25% din acţiunile Asociaţiei Ecotehnologie.
 
În declaraţia sa de avere, completată în 2103, profesorul universitar doctor Ionel Simion, director de Departament şi şeful Catedrei Geometrie Descriptivă şi Grafică Inginerească (GDGI) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, a precizat că deţine un apartament de 56 mp, situat în Bucureşti. Profesorul mai are două automobile: un Renault Symbol, fabricat în 2005, şi un Renault Fluence, fabricat în 2011. Anul trecut, acesta a realizat venituri de 88. 413 lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii