Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacţie categorică faţă de „reformistul“ Ponta. „Vor urma şi alţii“ Alexandru Mazăre a părăsit PSD-ul lui Radu Mazăre

ro

23 Feb, 2015 00:00 3479 Marime text


 „Primii paşi în politică i-am făcut în anul 2003. În acel an, alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, am format noua echipă PSD Constanţa, în care am fost parte la toate proiectele şi programele derulate în judeţul şi oraşul nostru“. Aşa se prezenta, în campania electorală pentru alegerile generale din decembrie 2012, senatorul Alexandru Mazăre, pe blogul personal. Ieri, fratele primarului Radu Mazăre şi-a anunţat însă plecarea din PSD, partid în care a activat 12 ani. Motivul? E total nemulţumit de modul în care Victor Ponta şi Liviu Dragnea conduc partidul.

Interesant, senatorul constănţean spune că, deşi nu şi-a propus ceea ce politicienii numesc „racolarea“ altor colegi, vor urma şi alţi membri PSD care vor face gestul său, pe fondul aceleiaşi nemulţumiri faţă de actuala conducere a partidului.

„Nu a fost o decizie uşoară“



„Nu a fost o decizie uşoară, după 12 ani în care am fost membru PSD“, a mărturisit, ieri, senatorul Alexandru Mazăre. „Nu mă mai regăsesc deloc în felul în care înţelege să acţioneze actuala conducere a PSD“, a declarat parlamentarul aflat acum la al treilea mandat. Fratele edilului-şef al municipiului Constanţa a anunţat că se va alătura „României Noastre“, mişcare politică pusă la cale de senatorul Mircea Geoană, până destul de recent coleg cu el în PSD. Deloc întâmplător, Mircea Geoană s-a aflat, potrivit unor surse, la Constanţa, la finalul săptămânii trecute.

În acelaşi context, Alexandru Mazăre a declarat că nu îşi propune racolarea colegilor din PSD în vederea înscrierii acestora în partidul lui Geoană. Cu toate acestea, senatorul a menţionat că este foarte probabil ca şi alţi social-democraţi să facă totuşi gestul său, pe fondul aceleiaşi nemulţumiri faţă de actuala conducere a PSD: „Vor urma şi alţii“, a afirmat Alexandru Mazăre, fără a da însă nume, explicând că „rămâne la latitudinea fiecăruia“.

Radu Mazăre pleacă din PSD? „Nu. Nu ştiu“



Întrebat dacă şi fratele său Radu Mazăre, şeful administraţiei publice locale constănţene, va face acelaşi gest, senatorul Colegiului 3 a declarat, în primă instanţă, „nu“, adăugând ulterior „nu ştiu“.
Amintim că Radu Mazăre nu este orice membru al PSD, ci chiar, de ani buni, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, calitate în care, în nenumărate rânduri, a „tunat şi a fulgerat“ în relaţia cu Centrul, reuşind să obţină ce şi-a dorit de fiecare dată. Acest „de fiecare dată“ s-a terminat însă la „poarta“ Portului Constanţa, căci administraţia Mazăre nu doar că nu a reuşit să-şi majoreze pachetul de acţiuni administrate în port, dar a pierdut şi pachetul de 20% pe care îl administra începând din 2008. Municipalitatea a pierdut acest pachet ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, sesizată în 2014 de Avocatul Poporului - Nota bene: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost numit în această funcţie cu susţinerea PSD.

Până să piardă Portul Constanţa, marele său vis, Radu Mazăre a declarat ori de câte ori a avut ocazia că Victor Ponta a fost mereu fair-play în relaţia lor, promiţându-i timp de mai bine de doi ani că administraţia locală va prelua un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa. Ar fi interesant dacă, privind acum retrospectiv, Mazăre ar mai spune acelaşi lucru despre Ponta.
De altfel, discursul său legat de liderul central al partidului s-a schimbat la scurt timp după ce Ponta a eşuat în alegerile prezidenţiale. Astfel, liderul PSD Constanţa a solicitat demisia lui Ponta. „Este o stare de nemulţumire, sunt discuţii despre felul în care este gestionată la nivel central această perioadă post-electorală. Nu mi se pare normal ca atunci când pierzi nişte alegeri să dai vina pe alţii“, declara Radu Mazăre la începutul acestui an. Cât despre intenţia lui Ponta de a reforma partidul, iar astfel, cei care au probleme cu Justiţia, să fie (auto)suspendaţi, Mazăre a declarat că aceasta este o „bazaconie“. Nu doar el, ci şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, au criticat intenţia lui Ponta de a modifica statutul partidului.

Între indezirabilul Geoană şi „reformistul“ Ponta 



Aşadar, ceea ce primarul Constanţei caracteriza drept „băiatul care munceşte mult, de-i sar ochii din cap“ a căzut acum într-o totală dizgraţie. O primă dovadă clară este, dincolo de declaraţii politice, plecarea fratelui lui Mazăre, senatorul Alexandru Mazăre, din PSD. Mai mult, în mişcarea ironizatului Mircea Geoană, fostul lor coleg din PSD. Merită amintit că, anul trecut, Radu Mazăre i-ar fi prezis premierului Ponta, în cadrul unei reuniuni PSD care a avut loc la Tulcea, că va avea soarta politică pe care a avut-o Mircea Geoană: „Bă, tu o să ai soarta lui Geoană!“, ar fi „tunat“ preşedintele PSD Constanţa.

Iată însă că, la ora actuală, între indezirabilul Geoană şi „reformistul“ Ponta - liderul central al PSD avertizează că, în 2016, PSD va fi primul partid reformat din România - senatorul Alexandru Mazăre l-a ales pe cel dintâi.

Remember Dosarul „Henri Coandă“

Un aspect care nu trebuie omis este existenţa Dosarului Campusului Social „Henri Coandă“, dosar în care afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, senatorul Alexandru Mazăre, de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Radu Mazăre, de asemenea de luare de mită şi fals în declaraţii. Cauza este instrumentată de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Îmi pare rău că a plecat“

În prezent, se vehiculează că şi alţi social-democraţi constănţeni vor „dezerta“ din PSD pentru a se îndrepta către formaţiunea politică „orchestrată“ de senatorul Geoană.
Sunt însă şi nume care promit că nu vor face acest pas. „Nu, eu nu părăsesc PSD-ul. Ce face fiecare este opţiunea sa, fiecare hotărăşte pentru el“, a declarat senatorul de Constanţa Nicolae Moga, unul dintre veterani.
În ceea ce priveşte plecarea lui Alexandru Mazăre din partid, Moga a declarat: „Îmi pare rău că a plecat“.

Ieri, senatorul Radu F. Alexandru a declarat, în cadrul unei emisiuni Realitatea TV, că Radu Mazăre va face acelaşi pas.
Va fi interesant de urmărit cum anume va proceda liderul PSD Constanţa, de vreme ce, în calitate de ales local, dacă părăseşte de bunăvoie partidul, îşi pierde automat mandatul de primar. Ca şi Alexandru Mazăre, Radu Mazăre este membru PSD din toamna lui 2003, după ce primul mandat de primar îl câştigase în calitate de independent. Şi mai interesant va fi însă de urmărit ce cale va urma Organizaţia PSD Constanţa.

„Nu mă voi alătura niciunei alte formaţiuni politice“ 

Contactată telefonic, Manuela Mitrea, deputat PSD de Constanţa în Colegiul 8, a declarat că nu intenţionează să părăsească partidul din care face parte. „Nu iau în calcul plecarea din PSD (sunt de 21 de ani în acest partid), în consecinţă, nu mă voi alătura niciunei alte formaţiuni politice“, a explicat Manuela Mitrea, aflată la al doilea mandat parlamentar în judeţul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii