Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD şi ALDE Constanţa şi-au anunţat candidaţii la primării în aceeaşi zi Relaţia ALDE - PSD, tot mai trainică… în timp (galerie foto + document)

ro

23 Apr, 2016 00:00 5036 Marime text
Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit Conferinţa Judeţeană a PSD Constanța, eveniment în cadrul căruia candidaturile celor ce vor intra în competiţia electorală din 5 iunie au fot supuse la vot şi aprobate cu unanimitate.
 
Cu o oră înainte, într-un restaurant din Constanţa, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, îşi exprima susţinerea faţă de senatorul Christian Gigi Chiru, propunerea liberal-democraţilor pentru primăria Constanţa, şi-şi îndemna colegii de partid să-şi cultive mentalitatea de învingător sau să se lase de politică.
 
Amfitrionul evenimentului a fost preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Felix Stroe, care a atras atenţia social-democraţilor că actuala campanie electorală trebuie tratată cu atenţie, fiind diferită de precedentele.
 
„Trebuie să adoptăm o altă mentalitate în această campanie electorală. Respectul şi transparenţa totală faţă de cetăţeni sunt esenţiale şi literă de lege pentru toţi. Nu am vrut o activitate festivă”, a declarat liderul social-democraţilor. De altfel, spre deosebire de alte dăţi, când asistam la discursuri sforăitoare, aplauze şi urale interminabile, Conferinţa Judeţeană a PSD Constanţa de ieri s-a remarcat prin absenţa acestor „elemente”, dar şi a eficienţei maxime de care au dat dovadă social-democraţii conduşi acum de Stroe. În fond, întrunirea acestora a avut ca scop prezentarea candidaţilor ce au obţinut girul şi susţinerea membrilor Biroului Permanent Judeţean şi validarea lor de către delegaţii participanţi la Conferinţa Judeţeană.

Prezentare cu tact a propunerilor PSD

Cum electoratul fidel PSD-ului provine din mediul rural, iată că preşedintele PSD Constanţa a preferat ca prezentarea colegilor propuşi pentru funcţiile de primar din localităţile judeţului să înceapă cu potenţialii viitori şefi ai comunelor. Au urmat candidaţii pentru primăriile urbane - oraşe şi municipii, cu toţii făcând un pas în faţă pe scenă pentru ca susţinătorii să-i vadă şi, eventual, să-i aclame şi să-i aplaude. Numai că singurii care au avut parte de o susţinere „zgomotoasă” şi au fost întâmpinaţi cu ropote de aplauze au fost primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, şi edilul-şef interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
„Fiecare candidatură a fost discutată individual şi aprobată de Biroul Permanent Judeţean al PSD Constanţa”, a precizat Felix Stroe. Niciunul dintre cei prezenţi la Conferinţa Judeţeană a PSD Constanţa nu a avut ceva de obiectat. Candidaturile au fost votate în bloc şi, cu unanimitate, au fost validate. Şi în ceea ce priveşte validarea candidaturilor în cadrul Conferinţei Judeţene a PSD s-a făcut o diferenţiere. Primele supuse la vot au fost cele pentru comune şi oraşe, şi apoi a venit rândul aspiranţilor la fotoliile de primar de municipiu. Cu unanimitate de voturi, şi candidaţii municipiilor au fost validaţi, iar propunerile respective vor fi trimise la Centru, unde vor fi validate.

În finalul întrunirii social-democrate, preşedintele PSD a fost ferm. El le-a solicitat tuturor „să nu ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie, pentru că avem de-a face cu o altfel de campanie. Aceasta se va face din casă în casă şi de la cetăţean la cetăţean. O lună de campanie cât mai fructuoasă şi sărbători fericite tuturor”, aşa şi-a încheiat discursul preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe. De altfel, acesta este încrezător în victoria PSD la nivelul judeţului Constanţa: „Cu siguranţă vom câştiga peste 50% dintre poziţii”.

ALDE se vrea câştigător 

„ALDE este pe locul trei în ţară, vreau să ieşim pe locul întâi (…) Trebuie să avem această mentalitate de învingător, altfel, ne lăsăm de politică (.) La victorie!”, acesta a fost îndemnul preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la lansarea câtorva candidaţi democrat-liberali.
Spunem câtorva deoarece, dintre cele 71 de localităţi ale judeţului, ALDE Constanţa a lansat doar 15. „Apelul” a fost făcut de preşedintele Organizaţiei Judeţene ALDE Constanţa, senatorul Mircea Banias, iar „catalogul” i-a cuprins pe: Valeriu Teodorescu - primăria Medgidia, Bogdan Tănase - primăria Năvodari, Gheorghe Mocanu - primăria Rasova, Mariana Mircea - primăria Cernavodă, Ion Soare - primăria Cogealac, Florina Nedea - Ion Corvin, Grigore Matei - primăria Ghindăreşti, Leonard Tănase - primăria Mangalia, Valer Mureşan - Mihail Kogălniceanu, Georgeta Cocioban - primăria Limanu, Andrei Vasile - primăria Eforie, Gheorghe Răducanu - primăria Peştera, Marian Câciu - primăria Techirghiol, Mihai Crăciun - primăria Pecineaga şi senatorul Christian Gigi Chiru, pentru primăria Constanţa.
 
Aşadar, chiar dacă nu are candidaţi pentru toate primăriile, preşedintele ALDE Constanţa, Mircea Banias, susţine: „Noi suntem singurul partid cu valori liberale de dreapta reale, iar oferta ALDE la Constanţa ne recomandă drept câştigători în multe localităţi din judeţ”. Unde mai pui că, printre candidaţii propuşi, unii sunt foşti primari ai localităţilor pe care vor să le păstorească iarăşi, dar mandatul respectiv l-au avut ca membri ai altor formaţiuni politice, majoritatea din partea PSD. Este cazul lui Valer Mureşan, de la Mihail Kogălniceanu, al Marianei Mircea, de la Cernavodă etc.

ALDE curtează PSD, PSD ignoră oferta… deocamdată

Prezent ieri la Constanţa, Călin Popescu Tăriceanu nu a vrut să avanseze niciun procent pe care ai săi colegi de partid ar trebui să-l obţină în urma scrutinului electoral din 5 iunie. Vor candidaturi proprii şi independent de celelalte formaţiuni politice, dar, după alegeri, liberal-democraţii vor trece la negocieri în cadrul consiliilor locale şi judeţene… dacă vor avea reprezentanţi.
 
„După alegeri, sunt posibile coaliţii în consilii locale cu PSD, pentru că, din 2011, am colaborat bine şi cu beneficii palpabile”, a afirmat liderul naţional al ALDE.
 
Şi cum liberal-democraţii nu au candidaţi în toate localităţile judeţului, iar prietenia cu PSD este declarată public, nu este exclus ca unii candidaţi PSD la funcţiile de primari să aibă şi susţinerea celor de la ALDE. Numai că preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa, Felix Stroe, nu pare interesat de oferta neexprimată public, încă, de cei de la ALDE: „Organizaţia PSD Constanţa nu a făcut niciun fel de alianţe electorale cu niciun partid, nicio alianţă, veche sau nouă. Noi mergem pe liste separate şi nu am făcut niciun fel de alianţă.” Totuşi, liderul social-democrat a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă cu dragă inimă să fie susţinuţi…
 
Citeşte şi
   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii