Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest spontan la trezoreria din Constanţa Zeci de angajaţi au transmis mesajul „Stop discriminării!“

ro

04 Nov, 2015 00:00 3477 Marime text


Circa 100 de angajaţi ai Trezoreriei de pe strada Mircea cel Bătrân au protestat, ieri dimineaţă, în curtea instituţiei. Oamenii au spus că sunt nemulţumiţi de salariile lor şi de faptul că, săptămâna trecută, cei din Ministerul Finanțelor au mărit salariile cu 20-22%, dar de această mărire beneficiază doar angajații din aparatul propriu din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
 
Pe uşa Trezoriei oamenii au scris „Stop discriminării“, „Grevă spontană“. Oamenii au avut şi afişe pe care scria acelaşi lucru: „Stop discriminării“. Asemenea proteste au avut loc și în alte 14 judeţe.
 
Marian Emilian, preşedintele Sindicatului de Finanţe Constanţa, a declarat că această grevă a pornit de la faptul că „săptămâna trecută, şmecherii din Guvernul României şi-au permis să discrimineze efectiv, atât pe noi, cei din administraţiile judeţene ale finanţelor publice, cât şi pe ceilalţi funcţionari publici şi bugetari din celelalte instituţii deconcentrate sau administraţie publică locală. Drept pentru care, astăzi suntem într-o acţiune spontană pentru că nu este normal ca lor să le crească salariul. S-a dat un comunicat pe care pur şi simplu nu îl înţelegem sau înţelegem că noi aici, la Constanţa, nu avem nevoie de oameni profesionişti, înţelegem că noi trebuie să supravieţuim cu alte venituri sau nu ştiu ce mesaj ne transmite“. Totodată, Marian Emilian a mai precizat că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.
 
„Suntem de fapt în faţa celei de-a doua discriminări, pentru că, de-a lungul timpului, noi, cei de la Constanţa, nu am primit nişte sporuri. Dacă e, să ne aducem aminte că acum doi ani, dintr-un capriciu al primului ministru, acest domn Ponta, sediul regiunii s-a stabilit la Galaţi. Pur şi simplu a fost capriciul lui. Şi s-au cam strâns. Avem condiţii de muncă indecente şi, efectiv, această hotărâre prin care am constatat că suntem discriminaţi la salariu a pus capac. Să sperăm că semnalul dat astăzi este recepţionat la Bucureşti. Am înţeles că şi colegi din alte judeţe protestează în faţa instituţiilor. Poate continuăm şi mâine. Poate vom declanşa o grevă legală“, a mai adăugat preşedintele Sindicatului din Finanţe Constanţa.


 
Trezoreria de pe strada Mircea cel Bătrân a fost, ieri, închisă pentru câteva ore.
 
„Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale“, spun liderii Alianţei Sindicatelor Sed Lex, într-un comunicat de presă.
 
La Cluj, peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, ieri dimineaţă, şi s-au adunat în curtea instituţiei. De asemenea, circa 3.000 de angajaţi ai Regionalei Finanţelor Publice Ploieşti, care include judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale. Şi la Suceava, activitatea Administraţiei Finanţelor Publice a fost blocată, după ce angajaţii au întrerupt lucrul.
 
Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că, începând cu 1 noiembrie, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că, astfel, salariile angajaţilor în cauză vor creşte cu peste 60%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alexandru 03 Nov, 2015 23:56 Astia de la trezorerie nu merita nici macar cat iau acum.niste incompetenti.niste angajate care nici macar amabile nu sunt.tin la cozi interminabile contribuabilii, adica pe noi prostii, cei card platim.eu v-as da afara pe toti as introduce aparate pentru plata automata si restul... sa va ia gaia... sau asteptati pensia aia de functionar public nenorocit ...afara, asta va doresc.