Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul, procurorul și „starea de urgență“ Șase ani de la prima reținere a lui Mazăre. Șocul ridicării sale cu mascații. Ce s-a întâmplat de atunci (video)

ro

08 Apr, 2020 00:00 6298 Marime text


Azi se împlinesc șase ani de la prima reținere a fostului primar Radu Mazăre, aflat în funcție la momentul respectiv. Cercetat pentru luare de mită și fals în declarații în dosarul Campusului Social Henri Coandă, edilul Constanței a fost ridicat cu mascații de la o terasă din București, unde se afla alături de fratele său, Alexandru Mazăre, fost senator, de asemenea acuzat în aceeași cauză.
 
Luni de zile după episodul ridicării sale cu mascați și al reținerii sale, primarul făcea afirmații acide la adresa procurorului de caz. Afirmațiile, ce includ o înjurătură, au fost făcute în cadrul Conferinței Județene a PSD Constanța: „Păi, f... în c... pe mă-ta, când m-ai luat cu mascații și ai zis că e urgență, că de aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgență, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie“.
 

Vestea a picat din senin

 
8 aprilie  2014 – ziua care a însemnat pentru Constanța și primarul său în funcție de atunci – Radu Mazăre – începutul sfârșitului unui regim contestat de unii, însă susținut cu ardoare de către alții. Părea o dimineață ca oricare alta, o zi din aprilie însorită, când vestea a picat din senin: Mazăre, ridicat cu mascații dintr-o terasă bucureșteană și dus la audieri. Pe seară, a sosit și vestea reținerii primarului. În urmă cu ceva vreme, puțini credeau că se va ajunge, vreodată, la un astfel de scenariu.
În videoclipul în care sunt surprinse imagini din momentul ridicării lui Radu Mazăre de la terasă, în vederea ducerii sale la audieri ce au culminat cu reținerea sa, se observă cum edilul, însoțit de fratele său, Alexandru Mazăre, de asemenea cercetat în cauză, se afla la o terasă din Capitală. În momentul în care luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei îi prezintă edilului actele ce îi împuternicesc să îi întrerupă momentul de relaxare, primarul Constanței nu opune rezistență. Își apleacă întreaga atenție spre realitatea imediată, înmânează cheile de la mașină fratelui său, astfel cum a fost instruit de către mascați, studiază actele și pleacă însoțit de lucrătorii speciali ai Jandarmeriei.
Dus la audieri la Direcția Națională Anticorupție, Mazăre declară pentru presa ce îl aștepta în fața instituției de anchetă că nu se teme de pușcărie, ci doar de Dumnezeu.
Ulterior reținerii de 24 de ore dispuse de procurorul de caz, Radu Mazăre este eliberat sub control judiciar de către judecătorii bucureșteni.
 

Protest pentru eliberarea lui Mazăre

 
Până la eliberarea sa sub control judiciar, vestea reținerii primarului a căzut ca un trăsnet asupra unei părți a locuitorilor din Constanța. Oamenii din cartierul social Henri Coandă au protestat în fața Primăriei Constanța pentru eliberarea lui Mazăre.
În cele din urmă, așa cum am precizat, Mazăre a fost eliberat sub control judiciar, măsura fiind dispusă de instanțele bucureștene.
Comunicatul DNA prin care procurorii au făcut publice acuzațiile aduse lui Mazăre și fratelui său are numărul 420VIII/3 și datează din 8 aprilie 2014.
Concret, este vorba despre dosarul Campusului Social Henri Coandă, Radu Mazăre fiind acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). În același dosar, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 

Decizia primei instanțe

 
În prima instanță, pe 28 iunie 2018, un complet de trei judecători format din Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală, acesta fiind achitat pentru complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.


 La rândul său, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
La rândul său, Radu Mazăre a beneficiat de schimbarea încadrării juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar pentru luare de mită, apreciind că fapta nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
În continuare, instanţa a decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre.
„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 

Dosarul, suspendat

 
Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu a fost definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât și de către fraţii Mazăre.
La momentul de față, dosarul (aflat în faza de apel) este suspendat, așteptându-se o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene. „Suspendă judecarea prezentei cauze până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul CJUE sub nr. C-811/19. Cu opinie separată, în sensul continuării judecăţii cauzei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 decembrie 2019“, se arată în decizia judecătorilor.
 
Video

 
Citește și:

„F… în c… pe mă-ta!“ Cine este procurorul înjurat de Radu Mazăre (VIDEO)

Editorial:
„Nicule, decât să vii şi să întinzi copita pe aici, mai bine te faci sănătos acolo“

Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu“:
Radu Mazăre ar putea ajunge în arest chiar în Vinerea Mare

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii