Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul din Bărăganu, greu de demis. Secretarul comunei, trimis în comisie disciplinară. Nu vrea să elibereze avizul de legalitate

ro

01 Feb, 2017 00:00 3723 Marime text
Condamnat definitiv la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere, primarul localităţii Bărăganu, Titu Neague, nu poate fi demis de reprezentantul Guvernului în teritoriu, din cauza faptului că secretarul comunei refuză să semneze avizul de legalitate. Acesta este singurul act care lipseşte pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului primarului comunei Bărăganu.
 
„Am decis trimiterea secretarului comunei Bărăganu, Ana Mihaela Mănăilă, în comisia de disciplină a secretarilor, după ce a refuzat să semneze avizul de legalitate necesar emiterii ordinului de încetare a mandatului pentru primarul din localitate, care are o condamnare definitivă“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu.
 
Anul trecut, instanţa l-a condamnat pe Neague Titu, de la Bărăganu, la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere. Trebuie precizat faptul că soluţia a fost pronunţată în luna martie 2016: „Condamnă pe inculpatul Neague Titu la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere. În temeiul art. 71, alin. (1) şi (2) din vechiul Cod Penal, interzice inculpatului Neague Titu drepturile prevăzute de art. 64, alin. (1) lit. a), teza a II-a şi lit. b) din vechiul Cod Penal pe durata executării pedepsei. În temeiul art. 81, alin. (1) din vechiul Cod Penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate inculpatului Neague Titu pe o durată de patru ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82, alin. (1) din vechiul Cod Penal“, se arata în minuta instanţei de judecată.

Veste proastă pentru Neague

Tot în 2016, pe 21 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia din 6 iulie a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind neconstituționalitatea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Concret, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la legea privind statutul aleşilor locali, astfel încât cei condamnaţi cu suspendare îşi vor pierde şi ei mandatul, la fel ca cei care sunt condamnaţi cu executare. Judecătorii au argumentat că, dacă aleşilor locali condamnaţi cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala cu un privilegiu.
 
Decizia CCR a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea statutului aleşilor locali (primarii, consilierii locali şi judeţeni), votată de Parlament, care prevede că cei care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, cu suspendare, îşi pot păstra mandatul. Şeful statului a argumentat în solicitarea sa că actul normativ contravine Legii fundamentale, jurisprudenței CCR, dar şi principiilor statului de drept.
 
La vremea respectivă, primarul din Bărăganu afirma că nu se teme de demitere pentru că decizia CCR nu se poate aplica retroactiv.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu va continua însă demersurile pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului lui Titu Neague.

Primarul şi secretara nu sunt la prima abatere

Şi fostul prefect al judeţului Constanţa Ion Constantin l-a amendat, în 2015, pe primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, cu 10.000 de lei, pentru refuzul de a semna anexele în care cele 406 hectare care sunt în litigiu figurau ca aparținând comunei Bărăganu, dar în granițele comunei Mereni.

În plus, prefectul a emis un ordin prin care primarul a fost schimbat din funcția de președinte al Comisiei locale de inventariere a terenurilor, în locul său fiind numită secretara Primăriei. Chiar şi aşa, şi aceasta a refuzat să semneze documentul şi riscă să primească şi o amendă usturătoare şi chiar plângere pentru neglijenţă în serviciu.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii