Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Chițac și-a făcut „mea culpa!” Regulamentul parcărilor rămâne în dezbatere publică. Consiliul Local vrea să preia în administrare Portul Tomis și lacul Tăbăcărie

ro

27 Feb, 2021 00:00 3808 Marime text
  • Controversatul proiect privind aprobarea Regulamentului parcărilor a fost amânat și rămâne în dezbatere publică
  • Amânarea este deopotrivă rodul presiunii publice, mediatice și nu în ultimul rând, politice, ceea ce indică faptul că nimeni nu mai poate face orice dorește în acest oraș
  • Două PUZ-uri și un PUD au fost respinse de consilierii locali
  • Producătorii și meșteșugarii vor plăti tarife mai mici pentru spațiile închiriate de la RAEDPP
  • Primii pași pentru preluarea în administrare de către CLM a Portului Tomis și lacului Tăbăcărie

Ieri a avut loc şedinţa de Consiliu Local Municipal Constanţa.
Pe ordinea sa de zi figura și controversatul proiect privind aprobarea Regulamentului parcărilor.
Încă de la începutul ședinței, primarul Vergil Chiţac a anunţat că solicită amânarea votului acest proiect.
Concomitent edilul a recunoscut că motivul amânării discutării regulamentului este faptul că anexele cu tarifele și definirea zonelor de taxare nu au fost postate pe site-ul Primăriei, pentru consultare şi dezbatere.

„Regulamentul a suscitat atâtea discuții în ultima perioadă. Apreciez că acesta, însă, corespunde scopului urmărit, de a avea un oraș curat, un oraș în care putem să respirăm un aer curat, cât mai puțin poluat. Însă, am luat cunoștință că anexele regulamentului, inclusiv cele referitoare la tarife, nu au fost niciodată încărcate pe pagina electronică a Primăriei Municipiului Constanța, deși au funcționat în spațiul public. Este o defecțiune a administrației pe care o conduc și pe care mi-o asum. E adevărat, una de formă, nu de fond, pentru că eu sunt de acord cu acest regulament. Din acest motiv, vă rog să aprobați să amânăm discutarea regulamentului și a anexelor într-o ședință ulterior”, a spus Chițac.
Până la ședința în care vor fi dezbătute regulamentul și anexele, acestea rămân în consultare publică“, a mai spus edilul.

Reamintim faptul că acest proiect a stârnit un val de reacţii negative, atât din partea constănţenilor, cât şi în rândul clasei politice locale, inclusiv a colegilor liberali ai primarului Constanței.
Astfel, amânarea este deopotrivă rodul presiunii publice, mediatice și nu în ultimul rând, politice, ceea ce indică faptul că nimeni nu mai poate face orice dorește în acest oraș.
Pe ordinea de zi principal a ședinței s-au aflat 14 proiecte de hotărâre iar pe ordinea suplimentară alte 12 proiecte.

Astfel a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului local pe trimestrul IV pe anul 2020. Veniturile totale au fost de 778 de milioane de lei, din care aproximativ 638 de milioane sunt venituri proprii. De la Uniunea Europeană s-au primit aproximativ 8 milioane de lei.
 

Două PUZ-uri și un PUD au fost respinse de consilierii locali

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu – modificare HCL nr. 538/2000, bd. Ferdinand nr. 6, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul situat în Stațiunea Mamaia, zona restaurant Estival, delimitat de alei carosabile și limite cadastrale și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de șos. Mangaliei, str. Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale nu au trecut de votul consilierilor. Toate cele trei proiecte au primit în prealabil și vot negativ din partea Comisiei de Urbanism a CLM.
 

Delegarea gestiunii societăţii Termoficare Constanţa SRL

Aleșii locali au aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Constanța și a anexelor aferente.

“Am ajuns în momentul de faţă cu binomul RADET-CET, aflat în insolveţă şi este previzibilă intrarea în faliment a RADET-ului. Revitalizarea acestui sistem este absolut necesară, dar trebuie să începem cu a elimina pierederile uriaşe. Sunt necesari 250 de miloane. Am aprobat înfiinţarea societăţii Termoficare Constanţa SRL, această societate a fost înregistrată la Registrul Comerţului. Trebuie să delegăm serviciul de termoficare către noua societate. Am iniţiat această hotărâre din acest motiv”, a explicat primarul Constanţei.
Proiectul a fost aprobat cu 26 de voturi pentru.

Cu abținerea consilierilor locali PSD a trecut și proiectul de hotărâre pentru aprobarea procedurii privind „Creșterea transparentei cheltuirii banilor publici la nivelul Municipiului Constanța și a instituțiilor publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Constanța”, un proiect inițiat de consilierii locali Dumitru Caragheorghe, Florin Cocargeanu, Mihai Ochiuleț. Acest proiect propune publicarea tuturor contractelor și achiziițiilor publice pe site-ul primăriei Constanța.

Un alt proiect aprobat ieri a fost cel privind aprobarea tarifelor de bază pentru închirierea spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință aflate în proprietatea municipiului Constanța și în administrarea/proprietatea RAEDPP Constanța și meselor/tarabelor și terenurilor destinate comercializării de produse, situate în piețele agroalimentare administrate de RAEDPP Constanța.
Noile tarife, mai mici cu 25% pentru producători și meșteșugari au rezultat dintr-o evaluare realizată la socilitarea conducerii RAEDPP.

PSD a depus amendament pentru acest proiect, explicând că tarifele existente trebuie să rămână la nivelul actual deoarece nu e o perioadă potrivită pentru majorarea acestor preţuri, însă amendamentul a fost respins.

Aleșii au mai votat pentru modificarea HCL nr. 411/2019 privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane către societatea CT BUS S.A. și atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin concesiune în municipiul Constanța, dar și pentru darea în folosință gratuită către Registrul Auto Român a imobilului situat în municipiul Constanța, str. Industrială nr. 10.

“RAR şi-a exprimat dorinţa să-şi mute baza pentru că această zonă e improprie. Noi am fost de acord. În primul rând e situată undeva între blocuri şi deranjează cetăţenii. Terenul din zona Industrială este potrivit, vor face o construcţie modernă, iar maşinile nu vor mai mări fluxul de maşini din oraş. Sunt circa 8.800 de mp”, a explicat Vergil Chiţac.
 

CLM vrea să preia în administrare Portul Tomis și lacul Tăbăcărie

Prin aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării trecerii imobilului „Port Tomis” din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, respectiv aprobarea solicitării trecerii imobilului „Lac Tăbăcărie” din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, aleșii locali și-au dat girul de principiu pentru demararea procedurii pentru preluarea în administrare a Portului Tomis și lacului Tăbăcărie.

“În momentul de faţă Portul Tomis este dat în folosinţă unei firme private. Contractul acesta expiră la 30 iunie 2021. Portul Tomis aparţine domeniului public al statului. Am purtat discuţii, există dorinţa ca în contextul în care se lucrează la un PUZ pentru toată peninsula, să introducem şi portul şi vom solicita ca acesta să treacă în domenul public al municipiului”, a spus edilul Chiţac.
În ceea ce privește Lacul Tăbăcărie, aceste se găseşte în administrarea ANPA. Primăria are intenția să treacă lacul în domeniul public al municipiului.


Va avea Constanța un nou spital municipal?

Tot în ședința de ieri s-a aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării trecerii unor imobile -teren din domeniul public al Județului Constanța în domeniul public al municipiului Constanța. La acest punct de pe ordinea de zi suplimentară, primarul a vorbit despre posibilitatea atragerii de finanțări pentru construcția sau amenajarea unor unităţi spitaliceşti noi şi eligibile sunt municipiile reşedinţă de judeţ.

“Dacă ne propunem asta, trebuie să pornim de la proprietatea terenului. Poziţia unui eventual spitalul municipal nu poate fi alta decât în zona în care funcționează spitalul de Boli Infecţioase. Am găsit o posibilitate ca o porţiune din terenul care aparţine Consiliului Județean să treacă în proprietatea noastră”, a spus edilul.

Nu în ultimul rând, aleșii locali au aprobat ieri un proiect de hotărâre privind aprobarea dării în administrare către RAEDPP a unor imobile situate în municipiul Constanța. Este vorba despre 5 imobile la CT Bus care sunt nefolosite și care vor trece în administrarea RAEDPP.
 

Citește și:

UPDATE 15 - Ședința de CLM. Primarul Chițac a retras regulamentul parcărilor din Constanța și recunoaște că tarifele nu s-au aflat niciodată în dezbatere publică!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii