Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța pierde procesul cu Curtea de Conturi. Curtea de Apel va avea ultimul cuvânt. Sunt vizate vizitele în străinătate ale aleșilor locali. Se cer banii înapoi!

ro

18 Jun, 2020 00:00 3476 Marime text
  • Municipiul Constanța prin primar se judecă încă de anul trecut cu reprezentanții Curții de Conturi a României și ai Camerei de Conturi Constanța în dosarul 7303/118/2019
  • În raportul contestat de primăria Constanța, auditorii publici au constatat mai multe presupuse abateri de la legalitate și regularitate și prejudicii
  • Printre acestea prejudiciul cauzat de cheltuielile de deplasare efectuate de aleșii locali pentru care nu au fost prezentate rapoarte de activitate în ședința ordinară de consiliu
  • Un alt aspect vizează indemnizația de hrană pentru funcționarii publici și personalul contractual din primărie

Municipiul Constanța prin primar se judecă încă de anul trecut cu reprezentanții Curții de Conturi a României și ai Camerei de Conturi Constanța în dosarul 7303/118/2019.
Primăria Constanța a cerut și în instanța de fond anulare act administrativ, în speță decizia nr. 23/29.07.2019 emisă de Camera de Conturi Constanța în urma auditului financiar asupra contului anual de execuție bugetară al unității administrativ teritoriale a municipiului Constanța.

În ședința din data de 18.03.2020, magistrații de la Tribunalul Constanța au respins ca nefondată cererea ca nefondată solicitarea municipalității.

 

Camera de Conturi a stabilit prejudicii în patrimoniul municipiului Constanța

În raportul contestat de primăria Constanța, auditorii publici externi au constatat mai multe presupuse abateri de la legalitate și regularitate, unele dintre acestea fără a aduce prejudicii, altele având drept consecința producerea de prejudicii în patrimoniul municipiului Constanța. Era vizată stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de acordarea nelegală a indemnizației de hrana pentru luna decembrie 2018 și recuperarea acestuia în totalitate (n.r.prin dispoziția primarului nr.20 415/21.12.2018 s-a acordat indemnizație de hrană pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanța, entitatea a acordat nelegal pentru luna decembrie 2018 indemnizația de hrană în valoare brută de 128.424 lei (316 lei/lună proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară), stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de cheltuielile de deplasare efectuate de aleșii locali pentru care nu au fost prezentate rapoarte de activitate în ședința ordinară de consiliu și recuperarea acestuia în totalitate și stabilirea întinderii prejudiciului reprezentând plată nelegală în procent de 20% din valoarea contractului încheiat cu Mid Work Consulting SRL, deoarece la data efectuării auditului nu a fost obținuta autorizația de securitate la incendiu. recuperarea în totalitate a acestuia inclusiv a daunelor interese.

 

Vizitele aleșilor locali în străinătate decontate cu nerespectarea legii?

La judecată pe fond, în punctul de vedere formulat de primarul municipiului Constanta, depus la dosar, a fost argumentat prejudiciul cauzat de cheltuielile de deplasare efectuate de aleșii locali pentru care nu au fost prezentate rapoarte de activitate în ședința ordinară de consiliu, astfel:

- 3 delegațiile externe ale primarului/viceprimarului nu trebuie aprobate in prealabil de către consiliile locale:
- primarul/viceprimarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederilor art. 63 coroborate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 215/2001;
- neprezentarea raportului prevăzut la art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecința suportării integrale a acestora in condițiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate cu prevederile HG nr. 518/1995 si a Ordinului nr. 17 92/2002.

Auditorii au verificat vizitele în Muncia (Spania) pentru întâlnirea transnațională URBACT Orașe  interactive -  administrație  locală, Taipei (Taiwan)  invitație  BERD la o vizită tehnică, asumată și găzduită de către Guversul Taiwan, pentru a înțelege  oportunitatea,  beneficiile  și exemplele  de bună  practică a investițiilor  legate de  finanțarea  soluțiilor  Smart City, Viena  (Austria)  pentru simpozionul  primarilor  organizat ca parte  a Programului de  Parteneriat cu Banca Mondială care are ca  obiectiv să ajute și să susțină orașele  și administrațiile  locale din sud estul Europei în procesul de modernizare și reformă și să  promoveze dezvoltarea locală pentru  creșterea  incluzivă și durabilă și administrație urbană îmbunătățită, Eskișenir Tepebasi (Turcia), cooperare și parteneriat între orașe, Bruxelles ( Belgia) pentru  participarea la a 3-a  ediție a Zilei Transportului desfășurată la Parlamentul  European și la seminarul  Achiziții Publice în România  și Belgia - oportunități  de investiții, Stockholm  (Suedia)  pentru  conferința  Orașelor Verzi organizată de BERD , eveniment susținut  financiar de către  Guvernului  Suediei, Tallin (Estonia) pentru participarea  la  forumul  Investiții  teritoriale integrate - exemple de  bună practică la nivelul  zonelor costiere, Batumi, vizită protocolară în scopul semnării unui acord preliminar de cooperare  între cele două municipalități, Munchen (Germania)  pentru participarea la târgul Expo Real și Bristor  (UK) pentru participarea la evenimentul Summit of the Global Parliament of Mayors.

Pe 16 iunie a.c, primăria a formulat recurs la Curtea de Apel Constanța, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Deocamdată nu s-a stabilit un termen pentru judecarea recursului.



Citește și:

Raportul Curţii de Conturi pentru Primăria Constanţa A fost sesizată Direcţia Regională Antifraudă. Principalele deficienţe! (document)

Primăria Constanța și Curtea de Conturi, la judecată. Sunt vizați banii aruncaţi pe tipărituri de promovare a evenimentului “Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului” (documente)

Sinteza neregulilor Curtea de Conturi a obligat Primăria Constanţa să pună în funcţiune echipamentul de supraveghere video din Parcul Arheologic (document)




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii