Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi de protest în justiţia din Constanţa Procurorul-şef Gabriel Teliceanu - „Nu este suficient să ne exprimăm nemulțumirile la o cafea“

ro

25 Feb, 2019 00:00 3312 Marime text
Azi este prima zi de protest în justiţia din Constanţa, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019! Vinerea trecută, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, s-a hotărât suspendarea activităţii instituţiei, timp de trei zile (începând de azi până miercuri, inclusiv). Potrivit lui Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, sunt exceptate situaţiile care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.
 
Totodată, se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Se va suspenda inclusiv activitatea de primire în audienţe şi procedura de eliberare a dovezilor de circulaţie. În ceea ce priveşte procedura de participare la şedinţele de judecată, procurorii vor depune doar concluzii de amânare a cauzelor.
 
Ieri, cu câteva ore înainte de a începe în mod oficial acest protest, Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, ne-a oferit un scurt interviu în cadrul căruia a vorbit despre acţiunea de vineri, din faţa unităţii de parchet pe care o conduce.
 
Alături de magistraţii Parchetului Judecătoriei au ieşit la protest şi unii procurori din cadrul DNA Constanţa. În afară de aceştia, au mai fost colegi de-ai dumneavoastră ce s-au alăturat, în vreun fel sau altul, poziţiei dumneavoastră?
 
Au fost şi colegi din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, deşi ei luni vor avea AGA. Sunt şi alţi colegi care sunt în asentimentul nostru şi care nu au avut încă posibilitatea să se alăture. Vedem în zilele următoare. Îi aşteptăm alături de noi. Să ştiţi că sunt şi judecători care sunt alături de noi şi nu pot decât să le mulţumesc. Conştientizează şi ei pericolul acaparării sistemului judiciar, indiferent că vorbim de procurori sau judecători.
 
Domnule procuror, ce speraţi dumneavoastră şi toţi colegii dumneavoastră, din Constanţa şi din ţară să obţineţi prin aceste manifestări?
 
Noi sperăm să obţinem revenirea la normalitate. Să se respecte recomandările MCV. Lucrurile sunt relativ simple. Sunt chestiuni de bun-simţ. Nu înţeleg de ce există această rezistenţă în a fi puse în aplicare.
 
De ce credeţi că nu au ieşit mai mulţi procurori la protestul de vineri după-amiază?
 
Poate că lucrurile s-au desfăşurat cu o anumită rapiditate şi încă nu au avut timp să se organizeze, dar timpul nu e trecut.
 
Ce mesaj le transmiteţi procurorilor ce nu au venit la protest?
 
Nu-mi permit să le dau sfaturi. Fiecare face cum consideră, dar ştiu că în istorie nimeni nu şi-a câştigat libertatea decât prin luptă. Simplul fapt că ne exprimăm nemulţumirile la o cafea sau prin birouri nu e suficient pentru a avea libertate. Opresorii nu ne redau libertatea şi independenţa dacă facem noncombat. Şi atunci, nu rămâne decât o cale: să luptăm pentru independenţa sistemului nostru.
 
Până când vor dura protestele?
 
Nu pot să fac un pronostic. Sper să se înţeleagă gravitatea faptelor şi să se revină asupra măsurilor. Vom vedea evoluţia evenimentelor.
 
Aţi avut sau aveţi, în vreun moment, sentimentul că aceste manifestări pot fi în zadar şi că nu se va reveni, sub nicio formă, asupra ordonanţei de urgenţă ce a tulburat apele justiţiei?
 
Eu sunt o fire optimistă. Dacă nu aveam această speranţă, nu mai făceam nimic. Stăteam ascuns pe sub birouri. Dar eu cred că există o şansă ca mai devreme sau mai târziu să se remedieze aceste monstruozităţi legislative. Dar eu mă bucur totuşi că aceste frământări dau naştere unor generaţii de magistraţi dârji şi care nu acceptă cu niciun chip să fie dominaţi şi să lucreze la comandă. Aceştia sunt magistraţii europeni.
 
Citeşte şi:
 
LIVE VIDEO. Imagini de la eveniment. Constanţa. Protest al procurorilor împotriva Ordonanţei de urgenţă adoptate marţi de guvern (galerie foto+video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Silvia Terpovici 26 Feb, 2019 17:27 Imi e temă că aceste proteste nu o să aibă rezultatul scontat. Oricum felicitări acelor magistrați care au "rupt" tăcerea !!
  • Pavels 25 Feb, 2019 17:08 Aș dori să pun și eu o simplă întrebare, ce vedeți rău în a susține un examen pe post de procuror ?