Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele OAR, Alexandru Bălan „Noul PUZ al Peninsulei poate fi atacat din toate punctele de vedere"

ro

26 Jan, 2012 00:00 3699 Marime text

cap_1.jpgDeşi au trecut mai bine de două luni de când OAR a solicitat public Primăriei Constanţa supunerea noului PUZ al Peninsulei unei dezbateri publice, administraţia locală nu a dat niciun răspuns. Preşedintele OAR, arhitectul Alexandru Bălan, susţine că planul poate fi atacat din cauza lipsei de procedură.

În luna noiembrie a anului trecut, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Dobrogea, a adus în atenţia opiniei publice un subiect extrem de delicat, noul Plan de Urbanism Zonal (PUZ) al Peninsulei. Vorbim, nota bene!, despre una dintre cele mai frumoase zone ale Constanţei, zona istorică, unde, paradoxal, ruina şi mizeria par să domine peisajul. Noul PUZ al Peninsulei este elaborat de SC Expaco SRL, sub coordonarea Mirelei Băncescu, beneficiar fiind Primăria Constanţa. Acest nou Plan de Urbanism Zonal este extrem de important, pentru că el aduce o serie de modificări cel puţin ciudate, dacă nu scandaloase, vechiului PUZ, elaborat de reputatul arhitect Dorin Ştefan. Noul plan prevede că pe taluz, altfel spus fâşia de pământ dinspre Portul Tomis, respectiv Plaja Modern, porţiune devenită proprietate privată, se vor ridica imobile de la P+5 până la P+10. Pe lângă aceste construcţii, PUZ-ul permite şi construcţia unor clădiri care ar putea avea chiar şi 30 de etaje. Şi asta nu doar în zona mai sus amintită (care are aproximativ 750.000 mp, un metru pătrat în zonă atingând, în medie, 350 de euro), ci în toată Peninsula.

„N-am avut niciun ecou"

Altfel spus, zona istorică a Constanţei, probabil cel mai bogat caleidoscop cultural şi arhitectural al oraşului, riscă să devină un cartier cu blocuri turn, o îngrămădire pestriţă de construcţii care sfidează orice regulă a arhitecturii, a unei armonii urbanistice.
Pentru ca Peninsula să nu se transforme însă în monedă de schimb menită să servească cele mai ascunse interese imobiliare, OAR a cerut public, pe 14 noiembrie, autorităţilor publice locale şi centrale să ia „toate măsurile legale necesare pentru a se preveni alterarea siluetei şi specificului zonei istorice a municipiului - Peninsula Constanţa, prin unele prevederi ale regulamentului urbanistic aferent PUZ Peninsulă reactualizat, aflat în curs de actualizare şi avizare".
Deşi au trecut mai bine de două luni de la acest eveniment, conform spuselor lui Bălan, Primăria Constanţa n-a răspuns în niciun fel solicitării OAR. În acest sens, Alexandru Bălan a declarat: „N-am avut niciun ecou cu solicitarea. Atunci când am dat, pe 14 noiembrie, acel comunicat de presă, atunci am făcut şi înştiinţarea către Primărie, am solicitat discuţii, întâlniri, dar n-am primit niciun răspuns, nici de bine, nici de rău".

Nu se poate da aviz de legalitate



puz_peninsula_-_Alexandru_Balan.jpgPreşedintele OAR a specificat că „noul PUZ poate fi atacat din toate punctele de vedere". „Planul de Urbanism Zonal poate fi atacat din cauza lipsei de procedură. Orice plan, fie el zonal, general sau de detaliu, are nevoie de vot în Consiliul Local. Or, dacă acesta e adoptat pe lipsă de procedură, Prefectura nu îi poate da avizul de legalitate. Prefectura este singura care poate interveni în acest caz".

O masă rotundă pentru... istoria Constanţei


Nu în ultimul rând, Bălan a anunţat şi că OAR intenţionează să organizeze o masă rotundă pentru a dezbate PUZ-ului Zonei Peninsulare. „Vom face demersuri pentru un dialog constructiv, profesional, tehnic. Masa rotundă ar putea avea loc în luna martie".
Nu mai puţin important este faptul că OAR a solicitat şi Registrului Urbaniştilor o poziţie oficială pe tema PUZ-ului.
Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al Primăriei Constanţa pe acest subiect, prin intermediul viceprimarului Decebal Făgădău, dar acesta din urmă nu a putut fi contactat. Administraţia locală rămâne deci în silenzio stampa în această speţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • georgeta 26 Jan, 2012 21:16 Dar oare domnul Mazare in numeroasele sale plimbari in afara tarii nu a vazut cum isi respecta si valorifica strainii istoria si inclusiv arhitectura? Pacat, ca am putea deveni cu adevarat oras turistic si s-ar acumula ceva taxe si impozite la Primarie de pe urma aceasta...
  • vraci 26 Jan, 2012 09:36 Refuzul Primariei Constanta de a colabora cu reprezentantii OAR si cu societatea civila,are o explicatie.Primaria trage de timp.Probabil ca Mazare&Co gandesc cam in felul asta:lasa ca mai avem putin pana in terminam pe dictatorul de Basescu si pe Woodrea si facem tot ce stim noi.In tot cazul,zona istorica a Constanta a fost parcelata de smecherii cu basca rosie.