Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea prim-procurorului Roşca, condamnat la Constanţa, achitat la Curtea Supremă

ro

13 May, 2015 00:00 7148 Marime text
Magistratul a fost achitat pentru fals în declaraţii în formă continuată, întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni.
 
Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi condamnat la Constanţa la opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată, a fost achitat. Definitiv! De aceeaşi soluţie se bucură şi soţia sa, Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, la momentul trimiterii în judecată. Achitările au fost dictate de judecătorii Maricela Cobzariu, Lucian Macavei şi Aurel Gheorghe Ilie, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ilie şi Cobzariu au decis, în octombrie 2014, menţinerea afaceristului israelian Avraham Morgenstern sub control judiciar. Decizia a fost luată în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, în care Morgenstern este cercetat alături de Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, dar şi de Alexandru Mazăre, senator al României. Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei au dat verdictul final în dosarul în care Ilie Rachieru, fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa, a fost condamnat pentru că ar fi săvârşit fapte de corupţie.
 
Mai mult decât atât, Macavei a făcut parte şi din completul de judecată care a dat sentinţa finală în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din CJC“, unde au fost condamnaţi: Eugeniu Mija, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, dar şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Revenind la dosarul prim-procurorului, pe data de 26 aprilie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au anunţat trimiterea în judecată a lui Costache Roşca, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, judeţul Buzău, la data mediatizării cauzei, în sarcina căruia s-au reţinut: luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, în formă continuată. Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, a fost deferită Justiţiei pentru fals în declaraţii, în formă continuată.

„Mită de la un denunţător“

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2008, inculpatul Roşca Costache, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins şi primit cu titlu de mită de la un denunţător suma de 138.000 de lei, promiţându-i că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în supravegherea unităţii de parchet pe care o conducea“.

Apartament cumpărat de la Primărie

„Suma de 138.000 de lei a fost primită cu ocazia vânzării unui apartament situat în municipiul Galaţi, în plus faţă de preţul real al vânzării, care era de 162.000 de lei. Acest apartament fusese cumpărat de inculpaţii Roşca Costache şi Roşca Caloenescu Gabriela, soţia sa, la data de 25 martie 2008, de la Primăria municipiului Galaţi. Pentru a putea achiziţiona acest imobil, în aceeaşi zi, cei doi inculpaţi au dat o declaraţie notarială în care au afirmat în mod nereal că nu au şi nu au avut niciodată în proprietate o locuinţă, deşi cei doi soţi deţineau împreună două apartamente în municipiul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău. În plus, pentru a ascunde provenienţa sumei de 138.000 de lei primite cu titlu de mită, inculpatul Roşca Costache a menţionat în cuprinsul declaraţiei de avere din anul 2009 că a încasat pe apartament suma de 300.000 de lei (deci valoarea mitei, plus preţul real). De asemenea, în perioada 2007 - 2010, cei doi inculpaţi au omis să menţioneze în cuprinsul declaraţiilor de avere că deţin împreună, în proprietate, în calitate de soţi, cele două apartamente menţionate mai sus“, conform datelor puse la dispoziţie de DNA.

De la Galaţi, la Constanţa

Iniţial, dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi, care, pe data de 5 septembrie 2012, a scos cauza de pe rol şi a înaintat-o Curţii de Apel Constanţa.

Două achitări, două condamnări

Pe data de 3 iunie 2014, Curtea de Apel Constanţa a dispus, în baza art. 16 lit. a Cod procedură penală (conform căruia fapta nu există), achitarea lui Costache Roşca pentru luare de mită. De asemenea, instanţa a mai dispus achitarea lui Roşca pentru spălare de bani, tot în baza articolului 16 lit. a din Codul de procedură penală. Pentru fals în declaraţii, Curtea de Apel Constanţa i-a aplicat magistratului pedeapsa de opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Punctul de frontieră Aeroport Bacău, a luat, pentru fals în declaraţii, tot opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată.
 
Hotărârea Curţii de Apel Constanţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Maricela Cobzariu, Lucian Macavei şi Aurel Gheorghe Ilie, care au admis apelurile declarate de Costache Roşca şi Gabriela Caloenescu.

Faptele nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni 

Conform minutei Curţii Supreme, magistraţii au desfiinţat „sentinţa apelată numai în ceea ce priveşte greşita condamnare a inculpaţilor Roşca Costache şi Caloenescu (Roşca) Gabriela pentru infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată“. Cei doi au fost achitaţi pentru infracţiunile de fals în declaraţii în formă continuată, întrucât faptele nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni. Judecătorii le-au aplicat inculpaţilor o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei.

Campusul Social „Henri Coandă“

Judecătorii Aurel Gheorghe Ilie şi Maricela Cobzariu, din Curtea Supremă, au decis, în octombrie 2014, menţinerea afaceristului israelian Avraham Morgenstern sub control judiciar. Decizia a fost luată în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, în care Morgenstern este cercetat pentru dare de mită. În acest dosar, afaceristul este cercetat alături de Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, dar şi de Alexandru Mazăre, senator al României.

RADET Constanţa

Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei au dat verdictul final în dosarul în care Ilie Rachieru, fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, a fost condamnat pentru că ar fi săvârşit fapte de corupţie.

„Bani pentru şefi din CJC“

Macavei a făcut parte şi din completul de judecată care a dat sentinţa finală în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din CJC“. În cauză, omul de afaceri din Bucureşti Eugeniu Mija a luat doi ani şi şase luni de închisoare, iar Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a primit doi ani de închisoare. Asta în timp ce Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), a fost condamnat la doi ani de închisoare. 

Citeşte şi 

După Radu Mazăre
Afaceristul israelian Avraham Morgenstern, menţinut sub control judiciar (document)

 
Averile şi interesele celor trei judecători
Soarta directorului RADET Constanţa va fi decisă azi de un fost ziarist (documente)


Procese „grele” cu legături la Constanţa
Ei sunt judecătorii care i-au trimis la închisoare pe inculpaţii din dosarul „Bani pentru şefi din CJC”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii