Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ortopedul Alexandru Şerban, cazat de CJC, lucrează la Pozimed

ro

18 Apr, 2012 21:29 22716 Marime text
cap_1.jpgPozitron Medical Investigations este administrată de Mihaela Elvira Gherasim (Chiriac), cea care a cumpărat de la medicul Alexandru Octavian Şerban un teren retrocedat în cartierul Compozitorilor

O reclamă de-o pagină într-un cotidian local ne atrage atenţia: „Nou: consultaţii ortopedie-traumatologie - echipă de medici primari şi specialişti de renume din Bucureşti".

Dacă nu am vorbi despre clinica Pozimed - Centru medical de diagnostic imagistic, poate că nu ni s-ar fi părut mare lucru. Numai că, nu putem să nu facem legătura între reclamă şi faptul că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă tocmai s-a instalat o echipă de medici ortopezi aduşi din Bucureşti. Şi în special că aceşti medici sunt conduşi de medicul Alexandru Octavian Şerban. Consiliul Judeţean Constanţa a votat în luna ianuarie a acestui an contractarea unui împrumut intern în valoare de 6.700.000 de euro pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală necesare funcţionării secţiei de Ortopedie, Traumatologie şi Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Bun! Au fost aduşi medicii de la Floreasca, în frunte cu Alexandru Octavian Şerban şi au fost cazaţi (din câte se aude), pe banii Consiliului judeţean. Cu alte cuvinte, noi plătim, iar medicii lucrează la Pozimed! Pentru a ne convinge, am sunat la Pozimed pentru o... consultaţie. Aşa am aflat că domnul doctor Şerban, cel de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, oferă consultaţii marţea, de la ora 14.00. Aşadar, după ce-şi termină „afacerile" la... stat. „Nu este treaba mea ce face în timpul liber. Nu îi plăteşte spitalul cazarea, ci Consiliul Judeţean. Este doar un angajat al meu, nu stau să-l urmăresc. Nu ştiam că lucrează şi la Pozimed", a declarat medicul Dănuţ Căpăţînă, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Care este, totuşi, legătura dintre Şerban, şeful Secţiei de Ortopedie pentru care Consiliul Judeţean va plăti aproape şapte milioane de euro şi Pozimed? Să începem cu... începutul.

Inculpatul

Dr. Alexandru-Octavian Şerban este medic primar ortoped, membru al Colegiului Medicilor Bucureşti şi fost angajat al spitalului privat Euroclinic. Şerban este inculpat în dosarul retrocedărilor pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, alături de primarul Radu Mazăre şi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, „tartor" peste SCJU după ce CJC-ul a luat în administrare spitalul de la Ministerul Sănătăţii. Născut pe 11 septembrie 1954 în Cluj-Napoca, domiciliat în Bucureşti (aşa cum se menţionează în rechizitoriul DNA), Alexandru-Octavian Şerban este implicat în afaceri imobiliare în care intră, frecvent, şi Georgiana Andreea Şerban. Cei doi apar în mai toate tranzacţiile cu terenuri, în special cu cele retrocedate controversatei Laura Mariana Leşe. Printre afacerile pe care le dezvoltă în Constanţa se detaşează firma Clubo Galactico, în care Andreea Georgiana Şerban este asociată cu Sorina-Gina Hortolomei Moscu, contabilă la mai multe firme în spatele cărora se presupune că ar fi primarul Radu Mazăre. Alexandru Şerban este implicat în multe dintre afacerile cu terenuri ale Laurei Leşe. În total, Laura Mariana a fost pusă în posesia a 199.866,3 metri pătraţi, în valoare de 8.830.966 de dolari. Şerban a cumpărat de la fericita beneficiară nu mai puţin de 24 de terenuri, adică aproximativ 146.342 de metri pătraţi. Şi, ca o picanterie, gura lumii spune că Andreea Georgiana este chiar fiica deja celebrei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu şi mama copilului regretatului fotbalist Mihai Baicu. Mai mult, Şerban este cel care i-a vândut teren retrocedat viceprimarului Decebal Făgădău în zona Compozitorilor din Constanţa. Vecini cu vicele în Compozitorilor (clienţi ai lui Şerban) sunt, printre alţii, Ionuţ şi Elena Toma, Mircea Taiss, judecătorul Curţii de Apel Marius-Cristian Epure şi Mihaela-Elvira Gherasim (Chiriac). Şerban se mai află şi pe lista expropriaţilor pentru Autostrada Cernavodă-Constanţa, având în zona Cumpăna, împreună cu soţia sa, Rodica, patru loturi însumând 6.332 mp. Pe numele medicului bucureştean au mai apărut şi câteva proiecte imobiliare, evident pe terenuri retrocedate: un bloc cu 25 de etaje la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Marinarilor şi un imobil cu patru etaje în Faleză Nord. De asemenea, Five Holding, societate administrată de Gheorghe Oancea, intenţiona să dezvolte un cartier de blocuri în zona Halta Traian, pe un teren de 8.611,63 mp. Pământul fusese cumpărat de la Alexandru-Octavian Şerban şi de la soţia sa, Rodica, pentru 129.174,45 de euro. Aşa cum am mai spus, Alexandru-Octavian Şerban este inculpat în dosarul retrocedărilor, la capitolul „interpuşi cumpărători de terenuri", alături de Paraschiva Barbu şi Basarab Popa, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Mihaela şi terenurile din Compozitorilor

pozimed.jpg

De cealaltă parte, SC Pozitron Medical Investigation SRL, societatea din spatele Pozimed, are legătură cu universul afaceristic al lui Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. În SC Pozitron Medical Investigation SRL este implicată Mihaela-Elvira Gherasim, dar şi societatea cipriotă Talmage Overseas. Vecină cu familia Făgădău pe terenurile medicului Şerban din cartierul Compozitorilor, Mihaela-Elvira Gherasim are legături destul de puternice cu cel care se ocupă de firmele de suflet ale lui Mazăre, cele legate de ziarul Telegraf şi de TV Neptun. În aprilie 2010, Strutinsky a fost cooptat în SC Energy Power Services SRL de către asociaţii Niculina Gherasim şi Ana Ghemiş. De altfel, în urma hotărârii AGA nr. 1 din 8 martie 2010, Niculina Gherasim s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către Ghemiş, care deţine acum 40% din capitalul social, şi către Strutinsky, devenit proprietar peste 60% din SC Energy Power Services SRL. Energy Power Services a fost înfiinţată în 2008 şi o avea printre asociaţi, la acea vreme, pe Mihaela-Elvira Chiriac (Gherasim, pe numele de domnişoară), fiica Niculinei Gherasim. Aceasta din urmă, Ana Ghemiş şi Strutinsky nu sunt la prima afacere împreună. Cei trei mai împart alte două business-uri cu iz eolian: Energy Power Services şi Energy Power Solutions. Mihaela-Elvira Chiriac-Gherasim este implicată în mai multe afaceri cu „miros de Mazăre-Constantinescu". Un exemplu ar fi faptul că este cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat multe licitaţii la Primărie şi la Consiliul Judeţean Constanţa. Alte nume cu greutate din portofoliul afaceristic al Mihaelei-Elvira ar fi Ecoprefconstruct, SC Compania de Servicii de Consultanţă SRL (vezi afacerea „mall-ul de pe strada Traian") şi SC Consulting & Construction Investments SRL), Mamaia Luxury Construction (asociaţi - SC Sisteme Internaţionale de Afaceri, Argos SA şi Cristian Serghie), Eolica Investments (firma lui Strutinsky) şi CDS Project (asociaţi - SC Sisteme Internaţionale de Afaceri şi SC Templum Plus SRL, firme ale lui Valentin-Gheorghe Ionescu, inculpat în dosarul retrocedărilor), business-uri în care deţine funcţia de administrator.

Nu trebuie să uităm nici de asociatul persoană juridică, societatea cipriotă Talmage Overseas Ltd. Potrivit Registrului Comerţului, firma apare şi în alte afaceri de un real succes: SC New Home Construct (firmă care apare în dosarul retrocedărilor ca fiind, la acea vreme, a inculpatului Mihai-Sergiu Ceacîreanu), City Park Management (una dintre firmele din spatele City Park Mall, centru comercial construit pe teren retrocedat printr-o dispoziţie a primarului Radu Mazăre) şi în SC Mega Development, afacere legată de nume precum Sorina-Gina Hortolomei-Moscu şi Mehmetoglu SRL. Aşadar, încrengătura afacerilor acoliţilor lui Sorin Strutinsky se strânge, într-un fel sau altul, în jurul Spitalului Judeţean. Nu trebuie să omitem faptul că SC Pozitron Medical Investigations SRL are sediul pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, fix acolo unde-şi au „bârlogul" şi PSD-iştii constănţeni, atât cei de la judeţ, cât şi cei de la municipiu.

Pozimed_Centru_Medical.jpg

„Nu o cunosc pe doamna Chiriac. I-am vândut teren?!? Cine este? Administrator? Nu, nu o cunosc. Eu am venit la Pozimed prin doamna Făgădău (n.r. Monica-Daniela Gaitanidis Făgădău, director al Pozimed şi soţia viceprimarului Decebal Făgădău). Nu am discutat cu Nicuşor Constantinescu înainte să accept. Ce dacă îmi plăteşte CJC cazarea? Dacă mi-o plătea ministerul îl anunţam pe ministru? Am trei ore pe săptămână, marţea, la Pozimed. Sunt consultaţii în privat şi atât", a declarat Alexandru Octavian Şerban.

Medicul a mai precizat că s-a acomodat bine la Constanţa, unde îi place foarte mult şi unde are condiţii foarte bune de muncă.

În loc de încheiere

„Îi ştiu pe toţi medicii de acolo (n.r. de la Floreasca). Eu am fost internat în '97 la Floreasca. Am stat un an şi jumătate acolo. Îi ştiu pe toţi. O să fie foarte bine după ce vor veni aici. Sunt meseriaşi oamenii", a declarat în ianuarie Nicuşor Constantinescu, atunci când a fost întrebat de când îl cunoaşte pe Alexandru-Octavian Şerban.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 07 May, 2012 20:59 vreau sa stiu daca acest spital lucreaza cu casa de asigurari