Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O poveste cu final fericit Prefectul Palaz, viceprimarul Mincă şi căldura din Mangalia

ro

22 Feb, 2012 03:08 2517 Marime text
DESCHIDERE_Palaz_Minca__conferinta.jpgAvem viceprimar! Ba nu, nu avem! Lucian Vişa e noul viceprimar al municipiului Mangalia. Ba nu, nu el este, ci Ion Mincă, potrivit prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Aşa s-ar putea rezuma, în doar câteva cuvinte, situaţia de ieri din administraţia publică locală din sudul litoralului.

În ordinea evenimentelor, Constantin Filimon a demisionat, ieri dimineaţă, la ora 09.00, din funcţia de viceprimar interimar. Conform declaraţiilor sale, a făcut acest gest în semn de solidaritate cu locuitorii municipiului Mangalia, pentru că nu a putut debloca problema furnizării agentului termic în oraş. Menţionăm că anunţul a fost făcut în contextul unei conferinţe de presă susţinute de prefectul Claudiu-Iorga Palaz, eveniment la care a participat şi Ion Mincă. Astfel, după ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că, în opinia sa, demisia lui Filimon este un gest înţelept, făcut pentru a detensiona situaţia din Consiliul Local, el a anunţat şi actualul viceprimar al Mangaliei, anume Ion Mincă. Palaz a explicat că, din moment ce Filimon a demisionat, el a atacat în contencios administrativ, în calitate de prefect, hotărârea de Consiliu Local din 15 ianuarie prin care Mincă a fost eliberat din funcţie şi, deci, acesta din urmă preia acum frâiele administraţiei locale.

Palaz_Minca_Claudiu_Palaz.jpgDespre demisia lui Filimon, Palaz a declarat: „Îi mulţumesc că a avut tăria! Mi-a spus de dimineaţă că, în cazul în care capul lui este moneda de schimb pentru căldura din Mangalia, e dispus să demisioneze. Îl felicit că a avut curaj!"

Visul unei nopţi de... iarnă: căldura!

Palaz_Minca_Constantin_Filimon_01.jpgVestea bună pentru mangalioţi a fost însă aceea că problema căldurii din Mangalia va fi, într-un târziu, rezolvată. Soluţia este cea propusă de prefect în urmă cu mai bine de o săptămână. Astfel, municipalitatea va achiziţiona combustibil din cei 1,5 milioane de lei, bani primiţi prin hotărâre de Guvern de la Executiv. Încă de ieri dimineaţă, cisternele plecaseră spre Rompetrol pentru o primă încărcătură cu 50 de tone de combustibil.

Palaz_Minca_Mangalia_primaria.jpg Pentru ca acest lucru să fie posibil, viceprimarul Ion Mincă a semnat, în prealabil, ordinele de plată pentru suma de 1,5milioane de lei. Se pare că din banii alocaţi de urgenţă din Fondul de rezervă bugetară se va putea achiziţiona combustibil suficient pentru două săptămâni, 12 ore pe zi, la temperaturi mai ridicate, aşa cum s-au înregistrat în ultimele zile.

De precizat este că notificarea de reziliere a contractului cu societatea Callatis Therm, furnizorul de agent termic din localitate, nu mai este valabilă în aceste condiţii. De altfel, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc chiar ieri, în timpul conferinţei de presă, Gabriela Grosu, directorul general adjunct al Callatis Therm, i-a confirmat lui Palaz că societatea va furniza căldură în Mangalia.

Cât despre perioada următoare, prefectul judeţului Constanţa a declarat: „Sunt convins că Primăria Mangalia va asigura continuitatea alocării căldurii". Din păcate însă pentru mangalioţi, situaţia nu este tocmai dezirabilă. Asta, fiindcă, aşa cum a declarat Filimon, „Primăria nu are bani, ci o gaură de 300 de miliarde". Datoria datează, conform spuselor lui Constantin Filimon, din timpul mandatului fostului primar Claudiu Tusac.

Iată, deci, că după numeroase divergenţe de opinie şi scandaluri, după luni în care au suportat temperaturi greu de imaginat în propriile locuinţe, locuitorii municipiului Mangalia vor avea din nou căldură.

Lucian Vişa, un demisionar în alb?

Ca şi cum tot ce s-a întâmplat până acum nu ar fi fost suficient pentru mangalioţi, administraţia locală le-a mai făcut ieri o surpriză. Astfel, în timp ce Filimon discuta cu prefectul Palaz şi îl anunţa pe acesta despre demisia deja depusă, zece consilieri locali susţineau o şedinţă de îndată, tocmai pentru schimbarea din funcţie a lui Filimon. Dar nu cu Sorin Andrei, liderul PNL Mangalia, al cărui nume era vehiculat până mai ieri în discuţiile pe marginea mandatului de viceprimar. Ci cu Lucian Vişa, de asemenea liberal. Acesta din urmă a strâns zece voturi. Adică majoritatea din Consiliul Local. Concret, el a primit voturile din partea a patru consilieri locali PDL, trei PNL şi trei PSD.

Ce poate părea însă surprinzător este tocmai această nouă majoritate din Consiliul Local Municipal Mangalia. Ce-ar putea înţelege un cetăţean de rând? Că PDL şi USL şi-au dat mâna în sudul litoralului, devenind parteneri?

Întrebat despre alegerea lui Vişa în funcţia de viceprimar, prefectul Palaz a subliniat că nu este interesat de jocurile politice şi că, din punctul său de vedere, viceprimarul legal al Mangaliei este Ion Mincă.

Interesant este că, în ceea ce-l priveşte pe liberalul Lucian Vişa, surse din administraţia locală susţin că acesta ar fi fost condiţionat, în preluarea funcţiei de viceprimar, de semnarea unei demisii în alb, pentru achitarea unor facturi restante pentru nişte consilieri locali care au executat lucrări de construcţie în Mangalia.

Nu în ultimul rând, rămâne de văzut dacă în contextul funcţionării administraţiei locale cu un nou viceprimar, oricare ar fi acela, liberalii vor reuşi să-şi valideze cel de-al patrulea consilier. Amintim că peneliştii din Managalia funcţionează în Consiliul Local cu un consilier mai puţin, după ce, în 2011, Viorel Oleniuc a fost exclus atât din CL, cât şi din PNL, ca urmare a criticilor vehemente aduse PSD Mangalia, în contextul în care USL se constituise deja.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii