Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv de judecătorul Lucian Lică (documente+rechizitorii)

ro

21 Feb, 2015 00:00 4103 Marime text
Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a cerut, ieri, arestarea preventivă a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Solicitarea a fost trimisă spre soluţionare judecătorului Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa. Şedinţa a început în jurul orei 14.00 şi s-a încheiat aproape de 17.00, când a luat sfârşit ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, emisă pe data de 19 februarie, de Bodean. Ca o paranteză, în timp ce DNA cerea arestarea şefului CJC, într-o altă sală a Palatului de Justiţie, Curtea de Apel Constanţa îşi prezenta bilanţul aferent anului 2014, iar la eveniment a luat parte ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. La sosirea la Tribunal, Nicuşor Constantinescu a declarat că se simte în dubă ca într-un sicriu şi că totul este un abuz al poliţiei politice DNA. Şeful CJC a fost apărat de Marius Mocanu şi de Ioana Focşa. Puţin după ora 18.00, judecătorul Lucian Lică a decis arestarea şefului CJC pentru 30 de zile. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 
 
Şeful CJC este cercetat pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată), dar şi pentru tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. În acest dosar mai sunt cercetate alte şapte persoane, conform surselor noastre. Nicuşor Constantinescu a aşteptat decizia judecătorului în sediul Palatului de Justiţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a mai fost arestat preventiv şi ulterior pus în libertate sub control judiciar.

 Suspendat de două ori în decurs de şase luni

 Contactat telefonic, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a declarat pentru ZIUA de Constanţa: „Având în vedere cele petrecute, aşteptăm ordinul de suspendare emis de prefect. Din câte ştiu, ordinul de suspendare poate fi emis în termen de 48 de ore de la comunicarea oficială a rezoluţiei. Pentru că nu a fost o situaţie previzibilă, la fel ca anul trecut când domnul Constantinescu a fost plecat în SUA şi pentru că nu poate rămâne Consiliul Judeţean fără conducere, după ce va fi emis ordinul prefectului vom face o şedinţă de îndată. Probabil luni sau marţi“, a declarat Cristinel Dragomir pentru ZIUA de Constanţa.

„Luni voi face o adresă, după ce voi intra în posesia tuturor documentelor. Până atunci nu pot să mă pronunţ în niciun fel“, a declarat la rândul său prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin.

Amintim că mai-marele CJC a fost suspendat în 2014 de către prefectul Radu Volcinschi. Prin ordinul 431/11.08.2014, s-a constatat suspendarea de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean Constanța, Constantinescu Nicușor Daniel, ca urmare a măsurii de arestare preventivă impusă atunci de Curtea de Apel Bucureşti.
 
Pe scurt, Nicuşor Daniel Constantinescu este acuzat de DNA că şi-ar fi îndeplinit „în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive“ şi că „a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii“. Mai departe, în documentele DNA se mai arată că, „la datele de 14 şi 22 mai 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a plătit suma totală de 37.000 de lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor și apropiaților acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012“, că a „emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control“. Nicuşor Constantinescu mai este acuzat că „a aprobat virarea sumei de 100.000 de lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deține 25% din părţile sociale“, dar şi că a „finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 de lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el“.

 „Plăţi din fonduri publice“

„A achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 de lei. (...) A încheiat şase contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). (...) A efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 de lei. (...) A introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr. 350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ-teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase“, conform DNA.

 
Comunicatul celor de la Anticorupţie poate fi citit integral în secţiunea „Documente“
 
Iată dosarele în care este judecat în prezent şeful CJC
 
1 - Retrocedările din Constanţa (rechizitoriu poate fi citit accesând secţiunea „Documente“)
 
2 - Subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa

3 - Şeful CJC, acuzat pentru 24 de infracţiuni

4 - Nicuşor Constantinescu, deferit Justiţiei alături de 18 persoane (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român

Ce alte dosare a mai soluţionat judecătorul Lucian Lică
 
Află decizia Tribunalului Constanţa
Cum a luat fostul edil din Agigea nouă ani de puşcărie deşi a fost achitat de două ori 


 Edilul din Năvodari rămâne în arest
Trei cereri formulate de Matei, respinse de Tribunal 


 Proceduri nelegal îndeplinite, spre disperarea părţilor vătămate
Ce „paşi” judecătoreşti a făcut Tribunalul Constanţa în dosarul Vectra 


Acuzat de complicitate la dare de mită
Comisarul-şef Ionel Cazacu va fi judecat de magistratul Lucian Lică


Andrei Cristian Militaru, condamnat pentru trafic de influenţă
Un şef din Poliţia Locală, obligat la muncă în folosul comunităţii 


Citeşte şi
UPDATE 3. „Mă simt ca într-un sicriu“
Nicuşor Constantinescu a ajuns la Tribunal pentru judecarea propunerii de arestare (galerie foto) 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii